URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2012, 10:29

Angajamente pentru Oradea verde: Cum vor candidaţii la Primărie să "înverzească" oraşul

Angajamente pentru Oradea verde: Cum vor candidaţii la Primărie să "înverzească" oraşul PLANURI NOI ŞI VECHI. Primarul liberal în funcţie, Ilie Bolojan, îşi doreşte să ducă la final proiecte deja iniţiate, cum e amenajarea Dealului Ciuperca, dar are şi idei noi: vrea să împădurească terenurile oraşului din jurul centurii, dar şi să elimine maşinile din centru, în favoarea bicicletelor
Angajamente pentru Oradea verde: Cum vor candidaţii la Primărie să "înverzească" oraşul PARCĂRI PE ETAJE, LÂNGĂ BLOCURI. Candidatul la Primărie din partea PDL, Mihai Groza, vrea să refacă spaţiile verzi din jurul blocurilor, "furate" de locurile de parcare. După consultarea specialiştilor, el vrea să ridice parcări supraetajate între blocuri, iar în locul actualelor parcări să facă spaţii verzi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lista de priorităţi a oricărui candidat la funcţia de primar trebuie să figureze la loc de cinste, fără doar şi poate, curăţenia oraşului şi grija faţă de spaţiile verzi.

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile pentru Primărie, vă prezentăm viziunile legate de aceste aspecte ale celor mai importanţi trei candidaţi la funcţia de edil şef al Oradiei (actualul primar Ilie Bolojan, candidatul PDL Mihai Groza, fost primar interimar, şi reprezentantul UDMR Cseke Attila), dar şi pe cea a singurului candidat din partea unei formaţiuni "verzi", Partidul Uniunea Ecologistă din România, Horea Vuşcan.

Probleme de mentalitate

Pretendenţii la fotoliul de primar al Oradiei susţin, cu toţii, că înţeleg foarte bine cât de importantă e problematica salubrităţii şi a spaţiilor verzi. Viziunile lor sunt, însă, diferite din multe puncte de vedere.

02 cseke attila.jpgLegat de spaţiile verzi ale Oradiei, toţi cei patru candidaţi sunt de acord că acestea trebuie extinse. Dar nu oricum. "Oradea este Capitala Verde, înseamnă că avem spaţii verzi, însă impresia mea este că multe sunt în zona de dealuri, adică nu se află în apropierea spaţiilor locuite", spune Cseke Attila (foto). Cum are de gând să facă mai multe zone verzi şi parcuri? "Trebuie identificate terenuri ce aparţin Primăriei şi amenajate ca atare", zice udemeristul.

Cât despre întreţinerea zonelor verzi, fostul ministru dă drept soluţie optimă chiar cea care este aplicată în Oradea: să fie răspunderea unor firme private ori a asociaţiilor de proprietari. Cseke consideră, în schimb, că e de lucru şi la mentalitatea orădenilor: să înţeleagă că au responsabilitatea spaţiilor verzi care-i înconjoară.

Cum vor orădenii

Şi Mihai Groza crede că Oradea are nevoie de mai multe spaţii verzi. Pedelistul are şi o soluţie concretă: vrea să transforme unele parcări dintre blocuri în zone verzi. "Acolo unde specialiştii spun că se justifică o parcare supraetajată pentru riverani, o facem. Astfel, rămâne loc de zone verzi". Cât despre întreţinerea lor, Groza spune că Primăria trebuie să fie mai exigentă cu firmele contractate.

02 horea vuscan.jpgEcologistul Horea Vuşcan (foto) porneşte de la aceeaşi premisă, că Oradea are nevoie de mai mult verde, însă vrea ca, în afara parcurilor mari, orice spaţiu verde din oraş să fie exclusiv treaba locatarilor. "Prin reducerea taxelor şi a impozitelor, asociaţiile vor avea bani să contracteze firmele pe care le doresc, astfel ca spaţiile verzi să arate aşa cum vor locatarii", spune ecologistul.

Extinderea zonelor verzi, pe de altă parte, va fi în sarcina poluatorilor. "De exemplu, CET va trebui să îşi recâştige simpatia cetăţenilor prin plantări de arbori, pus de gazon etc.". Dacă va fi primar, Vuşcan nu vrea să le impună orădenilor nimic, nici măcar să nu taie copacii: "Eu fac numai ce vor cetăţenii. Dacă vor să taie copaci, eu le spun că nu îi ajută, dar în zona în care ei locuiesc nu pot să le zic ce să facă".

La concret

Mult mai aplicat, Ilie Bolojan spune concret unde are de gând să facă sau să termine de amenajat zone verzi: pe malul drept al Crişului, lângă Podul Densuşianu, în zona Silvaş, care va avea şi loc de grătar în aer liber, de-a lungul Peţei, unde pe toată lungimea pârâului va fi pistă de biciclete şi alee de promenadă, pe Dealul Ciuperca şi în Parcul Salca. "În plus, vrem să facem un parc în fiecare cartier unde nu există", spune Bolojan, care are gândite proiecte de parcuri pentru Ioşia, Oncea, Nufărul II, Tokay şi zona Louis Pasteur.

O altă doleanţă a actualului edil este creşterea numărului de orădeni care folosesc bicicleta ori transportul în comun, în detrimentul autoturismelor. Pentru asta, Bolojan vrea să facă mai multe staţii de autobuz în oraş. "Vrem să introducem o linie de transport prin faţa Prefecturii, pentru care trebuie modificate parcările. Din orice punct te vei afla, vei avea cel mult 300 de metri până la o staţie de autobuz sau de tramvai", spune liberalul. În plus, Bolojan vrea ca pe trotuare să încapă şi pietonii, şi bicicliştii. "În zona centrală, vom elimina locurile de parcare de pe carosabil, dublând lăţimea trotuarelor". Ca să "protejeze" Oradea de poluare, primarul în funcţie vrea ca terenurile situate între şoseaua de centură şi oraş să fie împădurite.

Fără monopol

Mihai Groza.jpgŞi la capitolul salubritate, părerile candidaţilor sunt împărţite. "Ştiu că avem un contract pe o perioadă determinată (n.r. cu RER Ecologic Service), aşa că deocamdată nu mă gândesc la mai mulţi operatori. Dar trebuie să stabilim nişte reguli clare. Nu e normal să vină pe stradă utilajele care aspiră şi spală, iar peste 20 de minute cele care golesc tomberoanele", spune Mihai Groza (foto). Totuşi, ca perspectivă, pedelistul şi-ar dori ca municipiul să aibă mai mulţi operatori de salubritate. "În Oradea sunt destule firme cu muncitori care trebuie să primească salarii", zice fostul primar.

Horea Vuşcan este, din nou, mai radical: vrea să elimine monopolul din salubritate. "Fiecare cetăţean să îşi aleagă singur firma de salubritate, iar în oraş să fie oricâte firme!", arată el. În viziunea lui, Primăria nu va mai avea contract de salubritate cu nicio firmă, străzile urmând să fie curăţate de firme angajate de asociaţiile de proprietari sau locatari. Cu ce le vor plăti? "Cu banii cu care au rămas prin scăderea impozitelor şi a taxelor", răspunde ecologistul.

Perfecţionare

Bolojan e şi el hotărât în privinţa salubrizării locale: "RER trebuie să-şi facă treaba, să aibă servicii de calitate". În plus, zice edilul, este de datoria Primăriei să educe populaţia cu privire la regulile de salubritate, adică să le spună mereu orădenilor că nu trebuie să arunce mizerii pe jos şi să îşi întreţină proprietăţile, dar şi să îi sancţioneze pe cei care nu respectă aceste reguli. "Trebuie să ne perfecţionăm. Să continuăm lucrurile bune şi să schimbăm ce nu merge", spune Bolojan.

De cealaltă parte, Cseke Attila e pornit pe RER Ecologic Service. "Nu contest că s-au făcut şi lucruri bune în salubritatea locală, dar mai sunt multe de făcut şi mă gândesc, în primul rând, la deszăpezire", zice udemeristul. "Operatorul trebuie să arate că face faţă. Dacă nu, trebuie reziliat contractul". În viziunea lui Cseke, persoanele fizice trebuie să plătească în funcţie de cât gunoi produc, nu un tarif fix pe persoană. "Sunt persoane care nu produc atâtea deşeuri câte plătesc şi sunt alţii care produc mai mult. Nu e corect", concluzionează senatorul.

Mai dezvoltate sau mai sumare, mai concrete sau mai îndepărtate de realitate, logice sau excentrice, oferte din partea candidaţilor există. Mai rămâne de văzut doar, pe 10 iunie, pe care le vor prefera orădenii. Important e ca oraşul să "iasă bine"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
va fi incinsa a dracului competiția...
cand ma uit la contracandidatii lui bolojan ma apuca rasul. au mai multi latrai pe forum decat alegatori! mai ales tanarul candidat care afirma ca in mandatul lui CET-ul sa va ocupa de arbori si panseluțe :))
Postat 24 Mai 2012, 00:37 de rossi
incredibil
Deci daca tot ati facut brainstorming pune-ti-le in aplicare, iar cet oradea ar trebui schimbate multe, de ce nu ati facut pana acum ceea ce umflati in npene ca veti face?
Postat 23 Mai 2012, 20:04 de Lluvia
Cseke
Decat Groza mai bine Cseke, aici are dreptate!
Postat 23 Mai 2012, 13:29 de Bogdan
Hai Vuscan!
De parca daca vine groza nu firmele prietenilor lui o sa prinda contracte. HAHAHA..mai lasat-ne pdlisti jegosi! Nu sunteti mai buni ca altii!
Postat 23 Mai 2012, 13:27 de oradean
Bolojan=Deseu
Bolojan = RER = Desesu = Moopol
Postat 23 Mai 2012, 13:25 de bolo
Hai Vuscan
Exact..hai Vuscane!
Postat 23 Mai 2012, 13:23 de oradean
florita
asa, horia. bine zici. daca nu mai platim asa taxe cum le-o pus bolojan avem bani si de iarba si de flori. asa urit ii in oradea, totu ii grii. mvotati ecologistii si lasatil pe dl bolojan sa plece inapoi la alesd
Postat 23 Mai 2012, 13:16 de florica
oradeanul
lasa-ne bolojane. lasa-l pe cseke sa ne arate ce stie. e tanar, a facut treaba buna la spitale, doar o sa fie in stare sa rezolve si problema spatiilro verzi
Postat 23 Mai 2012, 13:14 de io
verde imparat
bolojan inafara de ceea ec a facut pana acum nu mai are alte idei? parcuri, sensuri giratorii, asfaltatul parcarilor dintre blocuri (si alea unele neterminate ca nimeni nu a mai facut marcajele)? altceva? altceva?
Postat 23 Mai 2012, 13:13 de verde
fantezii in PDL minor 2
Si cireasa de pe tort. Zice Groza ca: Totuşi, ca perspectivă, pedelistul şi-ar dori ca municipiul să aibă mai mulţi operatori de salubritate. "În Oradea sunt destule firme cu muncitori care trebuie să primească salarii", zice fostul primar. EXACT FIRMELE DE SALUBRITATE in plus o sa scoata orasul din impasul economic. O firma mai mare cu x muncitor = mai multe firme mai mici tot cu x muncitori. In fine, asta era o idee de mea. Ceea ce conteaza de fapt e ca in loc sa fi facut parcuri industriale si infrstructura cat a fost la putere PDL ul, acum face locuri de munca din firme de salubritate. Bravo Groza! Esti genial! Primarul de 1 an cu 0 realizari majore!
Postat 23 Mai 2012, 12:19 de Dihoreanul
fantezii in PDL minor
O sa vad eu unde fac astia parcari supraetajate intre blocuri. Si pe ce bani? Locurile alea sa numi ziceti ca nu vor trebui platite..tot de oradeni. UNDE IS PDLISTII AIA JEGOSI CARE ZICEAU CA NUMA BOLOJAN LE IA BANI DE PARCARE????????? Ei, tucati-l si pe Groza. Hahaha! Şi Mihai Groza crede că Oradea are nevoie de mai multe spaţii verzi. Pedelistul are şi o soluţie concretă: vrea să transforme unele parcări dintre blocuri în zone verzi. \"Acolo unde specialiştii spun că se justifică o parcare supraetajată pentru riverani, o facem. Astfel, rămâne loc de zone verzi\". FARA NUMAR FARA NUMAR.
Postat 23 Mai 2012, 12:17 de Dihoreanul
Minciuni electorale
Minciuni, minciuni, minciuni. Faptele au aratat cat de verde sunteti toti.
Postat 23 Mai 2012, 12:13 de Centru
Bolojan, singurul valabil!
Ce boi sunt contracandidatii lui bolojan! Dau din gura fara sa vada macar despre ce e vorba in realitate. Mergeti prin oras, desteptilor! Ca solutii n-aveti aia e clar, dar macar vorbiti in cunostinta de cauza. Auzi, vitamina cseke! Doamne ce ridicol! Sau stupidu de groza care desfiinteaza parcarile dintre blocuri si planteaza iarba sa aiba masinile pe ce se urca. Sau va face groza parcarile pe blocuri? de vuscan nici n-are rost sa pomenesc...
Postat 23 Mai 2012, 11:12 de mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON