URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2015, 17:31

ABC-ul reciclării: RER a împărţit orădenilor 20.000 de role cu saci de unică folosinţă pentru reciclabile şi ghid de colectare selectivă

ABC-ul reciclării: RER a împărţit orădenilor 20.000 de role cu saci de unică folosinţă pentru reciclabile şi ghid de colectare selectivă PENTRU UN AN. Rolele distribuite de RER Ecologic Service conţin câte 25 de saci şi ar trebui să îi ajungă unei familii timp de 50 de săptămâni, dat fiind că reciclabilele sunt colectate de la case bilunar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această săptămână, orădenii care stau la case nu mai trebuie să-şi recupereze din stradă sacul galben golit de deşeuri reciclabile. Toate persoanele fizice care au un contract de salubritate încheiat cu operatorul licenţiat RER Ecologic Service au primit câte o rolă cu saci galbeni de unică folosinţă, care înlocuiesc vechii saci ce aveau multiple utilizări. Odată cu rola, orădenii au primit şi un Ghid al colectării selective, care le explică pas cu pas ce înseamnă acest sistem şi ce reguli are.

De unică folosinţă

Noul model de sac galben împărţit celor 20.000 de gospodării orădene este mai mic şi mai subţire decât vechii saci. Explicaţia este firească: în timp ce sacii de până acum erau destinaţi colectării deşeurilor reciclabile produse de o familie timp de trei luni, cei noi sunt meniţi să adune fracţia uscată doar de la o colectare la alta, adică timp de două săptămâni. Schimbarea s-a făcut şi pentru că unii cetăţeni au reclamat că perioada de trei luni pentru reutilizarea unui sac galben este prea mare, iar aceştia se uzează excesiv.

Pe sacii noi sunt desenate deşeurile care pot fi aruncate în ei: hârtii şi tipărituri, cartoane, deşeuri din metal precum doze de băuturi, cutii ori capace de aluminiu şi resturi plastice cum sunt pungile, flacoanele de detergenţi ori săpun lichid, PET-uri de apă, suc, bere sau alte băuturi. De asemenea, în saci pot fi aruncate paharele de iaurt şi smântână, ori ambalajele tip tetrapak, adică cutiile de lapte ori de suc natural.

Colectaţi eficient!

Pentru eficienţa colectării selective, cartoanele aruncate în saci ar trebui pliate şi legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite. În acest fel ocupă mai puţin loc atât în sac, cât şi în utilajul care le va transporta spre staţia de sortare.

Deşeurile aruncate în sac nu trebuie să mai aibă resturi de niciun fel. Totodată, este interzisă depozitarea în saci a materialelor organice biodegradabile, precum carnea ori lactatele.

Unii orădeni s-au arătat deja nemulţumiţi de mărimea sacilor, dar dacă respectă regulile colectării selective şi aruncă strict deşeuri reciclabile, un sac ar trebui să le ajungă de la o colectare la alta. Familiile care produc şi mai multe deşeuri reciclabile le pot aduna fără probleme în orice alt sac curat, pe care îl pot lăsa în stradă, împreună cu sacul galben.

Ghidul colectării

Odată cu rola de saci galbeni, orădenii au primit de la RER Ecologic Service şi un "Ghid pentru colectarea selectivă a deşeurilor din municipiul Oradea", care explică pe înţelesul tuturor ce este acest sistem, de ce trebuie respectat şi care îi sunt regulile.

Din el, cetăţenii află că de fapt sunt obligaţi de lege să colecteze selectiv, că prin reciclare pot reduce costurile de producţie ale unui produs, dar şi că dacă reduc cantităţile de deşeuri menajere depuse la groapa de gunoi evită taxarea suplimentară a deşeurilor.

Ghidul le mai reaminteşte orădenilor că deşeurile menajere se colectează numai în containerele şi pubelele de culoare neagră şi că sub nicio formă acestea nu trebuie amestecate cu deşeurile reciclabile, căci le-ar compromite. Hârtia pe care s-a scurs ulei, de pildă, nu mai poate fi reciclată!

Deşeuri pe categorii

Despre deşeurile reciclabile, orădenii află din ghid că le pot arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă, dar şi în containerele tip clopot amplasate în întreg oraşul. Igluul de culoare albastră este destinat deşeurilor din hârtie şi carton, cel de culoare verde sticlelor şi borcanelor, iar cel galben pet-urilor, ambalajelor din plastic sau aluminiu ori cutiilor tetrapak.

Documentul îi mai învaţă pe orădeni că deşeurile periculoase, cum sunt bateriile, detergenţii, medicamentele, vopselurile, spray-urile ori alte produse chimice, se colectează şi ele separat. Bateriile şi becurile pot fi aruncate în recipientele anume amenajate în supermarketuri, în timp ce restul deşeurilor periculoase trebuie predate firmelor specializate în colectarea lor.

În broşură sunt descrise şi celelalte categorii de deşeuri: cele rezultate din construcţii şi demolări, care pot fi predate operatorului de salubritate în baza unui contract separat, şi cele voluminoase, care pot fi aruncate în timpul campaniilor generale de curăţenie ori prin comandă anume.

În final, orădenii mai află din ghid că se pot adresa cu încredere operatorului de salubritate cu orice întrebare sau nelămurire, prin telefon la numărul 0259/433.044 sau prin email la adresa office@reroradea.ro. Nimeni nu s-a născut învăţat, important este să vrei să înveţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
saculetii galbeni
Colectarea asta bilunara mi se pare o mare prostie. Eu, unul, nu mai tin minte care e saptamana colectarii si care nu e. De ce nu se poate face saptamanal, daca tot au dat saculeti ?
Postat 28 Septembrie 2015, 13:18 de unul
Clasa zero.
Singura "lectie" pe care o inteleg cei mai multi este amenda.Cred ca sunteti de acord.
Postat 26 Septembrie 2015, 22:27 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON