URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2017, 11:20

Tulburarea de personalitate schizoidă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o prevalenţă de 3% în populaţia generală şi întâlnită mai des la bărbaţi decât la femei, tulburarea de personalitate schizoidă se caracterizează prin relaţii sociale restrânse şi o viaţă interioară bogată. Cei cu această tulburare au o fantezie bogată, dar îşi menţin cercul de cunoscuţi la un minimum necesar. Duc un stil de viaţă solitar, în unele cazuri alegând să nu se căsătorească. Sunt reci, apatici şi secretoşi. Rareori îşi pot manifesta adevăratele sentimente, rareori afişează afectivitate. Râd rar şi se implică puţin în relaţiile intime.

Caracteristic celor cu tulburare de personalitate schizoidă este faptul că ţin foarte mult la spaţiul lor intim şi se simt sufocaţi de ceilalţi, în special de partenerul de cuplu. Evită dezvăluirile, intimitatea şi - pe cât se poate - contactul sexual.

Relaţia de cuplu perfectă pentru ei este cea în care partenerul le dă place şi se implică cât mai puţin. În cele mai multe cazuri aleg parteneri care au aceleaşi interese ca ei. Fiind reci, ideea de "dragoste" este malformată în cazul lor, dar îşi pot căuta parteneri aleşi pe criterii precum fizic, intelect, interese financiare. Preţuiesc celibatul, evită romantismul, se feresc de relaţii sexuale, dar în acelaşi timp lumea lor interioară este plină de fantezii sexuale şi în special tendinţe de voyeurism.

Tulburarea de personalitate schizoidă este întâlnită în familiile celor cu schizofrenie şi tulburare de personalitate schizotipală, ceea ce presupune o legătură genetică între acestea şi tulburarea de personalitate schizoidă.

Au puţini prieteni, nu reacţionează la critică ori laude, sunt detaşaţi de mediul înconjurător şi majoritatea activităţilor pe care preferă să le întreprindă sunt solitare. Preferă să se încreadă în propriile forţe decât în ajutorul celorlalţi şi nu se ataşează de persoane, locuri sau obiecte. Călătoresc des, nu se descurcă bine la locul de muncă dacă acesta presupune interacţiunea cu alte persoane, dar excelează dacă sunt lăsaţi pe cont propriu.

Cei cu tulburare de personalitate schizoidă au dificultăţi în a manifesta mânie, chiar şi atunci când sunt provocaţi în mod direct. Reacţionează pasiv la evenimente de viaţă importante ceea ce lasă impresia că ar fi indiferenţi. Caută să reducă nivelul de comunicare cu ceilalţi şi par a nu avea un scop precis în viaţă din cauza faptului că sunt singuratici.

Alături de factori genetici, se presupune că o copilările fadă şi lipsită de afecţiune ar putea fi cauza dezvoltării ulterioare a tulburării de personalitate schizoidă. În unele cazuri tulburarea de personalitate schizoidă se poate transforma în schizofrenie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON