URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
29 Noiembrie 2016, 12:12

Tulburarea de personalitate paranoidă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai interesante tulburări de personalitate întâlnite în rândul oamenilor este tulburarea de personalitate paranoidă. Cei cu tulburare de personalitate paranoidă sunt oameni suspicioşi care nu se încred în alţii, având tendinţa să interpreteze gesturile şi spusele celorlalţi ca fiind răuvoitoare. Această tulburare de personalitate debutează în tinereţea timpurie şi este nevoie ca cel puţin patru din şapte criterii să fie îndeplinite pentru a putea fi pus un diagnostic. Printre altele, cei cu tulburare de personalitate paranoidă au suspiciunea că cei din jur îi exploatează, înşală sau îi nedreptăţesc. Această suspiciune este de cele mai multe ori neîndreptăţită. Sunt oameni ranchiunoşi care poartă pică vreme îndelungată pentru nedreptăţile sau jignirile reale sau închipuite care li se aduc.

Sunt extrem de sceptici când vine vorba de a avea încredere în prieteni sau chiar şi rude apropiate, suspectându-i pe ceilalţi de lipsă de loialitate. În relaţiile intime sunt geloşi şi pot recurge la a urmări persoana iubită pentru a verifica dacă nu se întâlneşte cu altcineva, la a-i verifica telefonul mobil pentru a vedea cu cine altcineva comunică sau a-i verifica e-mail-ul pentru a-şi confirma că cealaltă persoană din cuplu înşală sau nu e cine pretinde a fi. Sunt suspicioşi şi îşi bănuiesc partenerul de cuplu de infidelitate, chiar şi în lipsa dovezilor concrete în acest sens. Din cauză că le este teamă să nu fie exploataţi într-un fel sau altul, cei cu tulburare de personalitate paranoidă evită să facă destăinuiri despre ei înşişi. O remarcă obişnuită făcută de cineva este interpretată de ei ca un atac la persoană, chiar dacă acea remarcă a fost făcută inocent şi nu-i vizează. Evenimente minore par să-i vizeze direct pe ei şi tind să le interpreteze ca pe o ameninţare directă sau indirectă.

Se prea poate să staţi la masă cu o persoană cu tulburare de personalitate paranoidă, cineva să facă o remarcă bine-intenţionată cu privire la acea persoană şi să rămâneţi surprinşi de virulenţa cu care cel sau cea cu tulburare de personalitate paranoidă va ataca verbal interlocutorul. Asta deoarece reacţionează mânios la tot ceea ce percep a fi un atac asupra lor şi se enervează teribil dacă au impresia că reputaţia le-ar putea fi pusă sub semnul îndoielii. Toate astea în ciuda faptului că ceilalţi participanţi la discuţie sunt conştienţi că remarca în cauză n-a fost rău-intenţionată, nu viza reputaţia cuiva şi nu era - la modul general vorbind - un atac la persoană.

Cei cu tulburare de personalitate paranoidă suspectează comploturi organizate împotriva lor, implicându-i în scenarii mentale elaborate chiar şi pe apropiaţii lor. Chiar dacă dovezile în acest sens sunt minime, puternic interpretabile sau lipsesc, cei cu tulburare de personalitate paranoidă se aşteaptă să fie atacaţi fără motiv şi în orice clipă de către cei cuprinşi în scenariul lor. Au tendinţa să construiască aceste scenarii bazându-se pe indicii vagi despre care presupun că ar fi relevante şi se folosesc de aceste indicii pentru a dezvolta ulterior argumente puternice în vederea susţinerii ideilor lor.

Nici complimentele nu par să-i mulţumească pe cei cu tulburare de personalitate paranoidă. O persoană care complimentează poate fi văzută ca un potenţial inamic deoarece cei cu tulburare de personalitate paranoidă vor extrapola idei din respectivul compliment. "Mă bucur că ţi-ai cumpărat un telefon nou atât de bun" ar putea fi interpretat de o persoană cu tulburare de personalitate paranoidă drept o referinţă la presupusul său egoism sau o ironie la adresa unei situaţii materiale precare. La locul de muncă, un simplu "Felicitări că ai terminat la timp proiectul" va fi interpretat ca pe un îndemn la performanţe mai bune şi - implicit - ca pe o dojană legată de cum acele performanţe nu s-au ridicat până acum la nivelul aşteptărilor colegilor.

Mereu în gardă, ranchiunoşi, răzbunători, suspicioşi şi geloşi până în punctul patologic, cei cu tulburare de personalitate paranoidă doresc să aibă un control total asupra relaţiilor cu cei din jur, în special asupra relaţiilor de cuplu. "Unde ai fost?", "Cu cine ai fost?", "Cine e cutare şi ce vrea de la tine?" sunt întrebări cu care soţii sau iubiţii celor cu această tulburare au de-a face aproape zilnic.

Se bănuieşte că, la nivel mondial, undeva între 2,3% şi 4,5% din populaţie ar putea avea diagnosticul de tulburare de personalitate paranoidă, bărbaţii fiind cei mai susceptibili de a o dezvolta. Semnele se văd de cele mai multe ori deja din copilărie sau adolescenţă şi se evidenţiază printr-un caracter solitar, anxietate socială, relaţii sociale puţine şi interacţiuni limitate cu colegii, idei excentrice, bizare, şi un limbaj considerat a fi ciudat şi acompaniat de fantezii particulare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON