URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
17 Ianuarie 2017, 11:27

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Des confundată cu tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se manifestă printr-o excesivă preocupare pentru ordine, perfecţionism şi o dorinţă de control a mediului înconjurător.

Cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă doresc să deţină controlul asupra a tot ceea ce întreprind, iar această dorinţă se răsfrânge şi asupra membrilor familiei şi apropiaţilor. Totul trebuie făcut exact aşa cum cel cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă a decretat că trebuie făcut, în caz contrar persoana în cauză nu se simte bine, nu se simte împăcată cu sine.

Inflexibili şi preocupaţi de reguli şi legi, cei cu tulburare de personalitate obsesiv compulsivă pot fi diagnosticaţi astfel începând cu vârsta de 18 ani, care marchează debutul tulburării.

Marcantă pentru ei este obsesia pentru liste, reguli, organizare eficientă, ordine, toate acestea până în punctul în care scopul principal al activităţii pe care îl întreprind se diluează. Sunt extrem de eficienţi în mediile corporatiste şi duri cu subalternii dacă ajung în poziţie de putere. Au o grijă excesivă pentru cele mai mici detalii, iar dacă cei cu care lucrează neglijează acele detalii, cel cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă nu mai este capabil să ducă la bun sfârşit sarcina sau activitatea în care s-a implicat.

Ceea ce-i mai caracterizează este dedicarea aproape absolută pentru muncă. Uneori preferă munca în detrimentul relaţiilor sociale sau de familie, neglijându-şi apropiaţii pentru a putea duce la bun sfârşit un proiect anume. N-au timp de prietenii când este vorba de muncă şi de menţionat faptul că nu banii, cât lucrul în sine îi motivează.

Din punct de vedere moral sunt excesiv de riguroşi, aderând la reguli stricte pe care cer să fie respectate cu stricteţe de către apropiaţi. Scrupuloşi, inflexibili când vine vorba de etică sau de propriul lor sistem de valori, cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă devin furioşi de-a dreptul dacă percep că acele reguli şi norme cerute de ei ar fi încălcate.

În unele cazuri tulburarea de personalitate se manifestă printr-un comportament denumit "hoarding" în limbaj de specialitate şi care se manifestă prin incapacitatea de a arunca obiecte vechi, uzate, nefolositoare. Unii păstrează cutii vechi sau jucării stricate sau capace de borcane "pentru că vor fi bune într-o zi la ceva".

Tipic pentru cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă este şi faptul că nu pot lucra eficient în echipă. Dacă ceilalţi membri ai echipei nu respectă întru totul indicaţiile celui cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă şi nu aderă la regulile lui stricte, echipa şi proiectele acesteia nu prea au şanse de izbândă. Preferă să facă totul singuri fiind convinşi că ceilalţi sunt incapabili să se ridice la standardele lor de eficienţă.

Rigizi, încăpăţânaţi, sunt extrem de atenţi când vine vorba de adunatul de bani. Nu din cauză că ar fi zgârciţi, ci din cauză că văd veniturile şi banii puşi la ciorap ca pe o plasă de siguranţă în caz de catastrofă. Banii îi asigură că în caz de nevoie au o cale de ieşire şi, prin urmare, sunt economi şi duc un stil de viaţă fără excese.

Partea bună cu cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă este că sunt extrem de buni în ceea ce fac şi sunt muncitori eficienţi. Vor face casa lună şi bec, vor face ordine printre actele din birou şi vor veni cu idei inovatoare despre cum să eficientizeze mai bine lucrul la locul de muncă. Partea proastă este că rigiditatea şi stricteţea de care dau dovadă sunt copleşitoare şi pot deveni adesea enervanţi cu regulile lor şi încercările repetate de a face lucrurile într-un fel anume şi strict în acel fel.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se tratează cu ajutorul şedinţelor la psiholog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON