URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2016, 13:14

Tulburarea de personalitate narcisistă

Tulburarea de personalitate narcisistă foto: ungentleman.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mereu grandomani, mereu în căutarea admiraţiei celorlalţi, cei cu tulburare de personalitate narcisistă alcătuiesc până la 6,2% din populaţie. Dar sentimentul de grandoare, imaginat sau real, nu este singurul care îi caracterizează. Cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt totodată lipsiţi de empatie. Adică nu sunt capabili să se pună în locul altora şi să reacţioneze pe măsura trăirilor celorlalţi. O persoană cu tulburare de personalitate narcisistă nu va clipi dacă vei plânge în faţa ei şi cel mai probabil va pune pe primul plan propriile ei probleme.

Alături de un exagerat sentiment al importanţei de sine prin intermediul căruia îşi exagerează talentele reale sau închipuite, cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că realizările lor par a fi mai importante decât sunt în realitate şi se aşteaptă de la ceilalţi ca aceste realizări să le fie recunoscute şi lăudate.

Preocuparea pentru succesul nelimitat, frumuseţe, putere, strălucire sau o dragoste ideală este un alt criteriu îndeplinit de ei. Se cred speciali, se cred unici şi cred că doar persoanele cu adevărat speciale îi pot înţelege şi - drept urmare - caută compania acestora. Nevoia lor constantă de a fi admiraţi poate deveni obositoare pentru cei din jur, iar acesteia i se adaugă sentimentul îndreptăţirii. Prin acest sentiment al îndreptăţirii înţelegem faptul că cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că anumite lucruri li se cuvin fără drept de apel, fie vorba de obiecte, fie vorba de atitudini în anumite situaţii, replici sau idei expuse. Se aşteaptă la favoruri din partea celorlalţi şi se aşteaptă ca aceste favoruri să fie făcute automat.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă cer să fie tratate preferenţial şi au tendinţa de a întinde coarda când vine vorba de relaţiile cu ceilalţi oameni, adică de a profita de prietenii, amiciţii, cunoştinţe, relaţiile amoroase. Se folosesc de oameni ca de obiecte necesare atingerii unui scop după care acele obiecte pot fi aruncate.

Sunt incapabili să identifice nevoile celor din jur şi să se acordeze acestora şi adesea sunt marcaţi de invidie, indiferent că acea invidie este sau nu îndreptăţită. Aroganţi şi cu un comportament de superioritate, cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt lăudăroşi şi extrem de pretenţioşi. Fiind preocupaţi de exagerarea propriilor realizări, adesea minimizează importanţa contribuţiei celorlalţi. Au fantezii vecine cu grandoarea în care ei deţin puterea absolută şi au veneraţia maselor. Considerându-se speciali şi unici, se aşteaptă ca ceilalţi să recunoască şi aprecieze aceste calităţi în ei, iar de aceea caută să se asocieze cu persoane pe care le văd ca fiind unice, aparte, urcând spre succes.

Narcisiştii consideră că ceilalţi râvnesc la bunurile lor sau îi invidiază pentru aspectul fizic ori un talent pe care doar ei îl pot percepe la adevărata lui intensitate. Li se pare firesc să ceară şi primească favoruri fără să ofere nimic în schimb şi devin fie miraţi, fie furioşi atunci când aşteptările lor în acest sens nu sunt atinse.

Cei cu tulburare de personalitate narcisistă profită de cei din jur, voit sau involuntar, consideră că - fiind speciali - nu trebuie să aştepte la rând sau că pocnind din degete ceilalţi trebuie să li se supună. Caută să obţină ceea ce doresc indiferent de părerea celor din jur şi menţin relaţii intime sau de prietenie doar dacă cealaltă parte reuşeşte cumva să le ridice stima de sine. Sfidători, nerăbdători, se folosesc de detalii nesemnificative atunci când descriu o problemă cu care se confruntă. De multe ori fac lucruri pe care ceilalţi oameni le-ar primi şocaţi (cum ar fi să se laude cu sănătatea lor bună în faţa unei persoane bolnave ori să îi vorbească fostului partener despre actuala lor relaţie fericită).

Reci din punct de vedere emoţional şi considerând mereu că merită mai mult şi mai bine, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au deseori o atitudine de snobism, dominare sau dispreţ. Se plâng mereu de incompetenţa cuiva neratând şansa ca - indirect - să se pună pe ei înşişi într-o lumină favorabilă.

Prevalenţa tulburării în funcţie de gen este de 50-75% în favoarea bărbaţilor şi este nevoie ca cinci sau mai multe criterii din cele enumerate mai sus să fie îndeplinite pentru a se putea pune un diagnostic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON