URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
22 Decembrie 2016, 13:14

Tulburarea de personalitate narcisistă

Tulburarea de personalitate narcisistă foto: ungentleman.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mereu grandomani, mereu în căutarea admiraţiei celorlalţi, cei cu tulburare de personalitate narcisistă alcătuiesc până la 6,2% din populaţie. Dar sentimentul de grandoare, imaginat sau real, nu este singurul care îi caracterizează. Cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt totodată lipsiţi de empatie. Adică nu sunt capabili să se pună în locul altora şi să reacţioneze pe măsura trăirilor celorlalţi. O persoană cu tulburare de personalitate narcisistă nu va clipi dacă vei plânge în faţa ei şi cel mai probabil va pune pe primul plan propriile ei probleme.

Alături de un exagerat sentiment al importanţei de sine prin intermediul căruia îşi exagerează talentele reale sau închipuite, cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că realizările lor par a fi mai importante decât sunt în realitate şi se aşteaptă de la ceilalţi ca aceste realizări să le fie recunoscute şi lăudate.

Preocuparea pentru succesul nelimitat, frumuseţe, putere, strălucire sau o dragoste ideală este un alt criteriu îndeplinit de ei. Se cred speciali, se cred unici şi cred că doar persoanele cu adevărat speciale îi pot înţelege şi - drept urmare - caută compania acestora. Nevoia lor constantă de a fi admiraţi poate deveni obositoare pentru cei din jur, iar acesteia i se adaugă sentimentul îndreptăţirii. Prin acest sentiment al îndreptăţirii înţelegem faptul că cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că anumite lucruri li se cuvin fără drept de apel, fie vorba de obiecte, fie vorba de atitudini în anumite situaţii, replici sau idei expuse. Se aşteaptă la favoruri din partea celorlalţi şi se aşteaptă ca aceste favoruri să fie făcute automat.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă cer să fie tratate preferenţial şi au tendinţa de a întinde coarda când vine vorba de relaţiile cu ceilalţi oameni, adică de a profita de prietenii, amiciţii, cunoştinţe, relaţiile amoroase. Se folosesc de oameni ca de obiecte necesare atingerii unui scop după care acele obiecte pot fi aruncate.

Sunt incapabili să identifice nevoile celor din jur şi să se acordeze acestora şi adesea sunt marcaţi de invidie, indiferent că acea invidie este sau nu îndreptăţită. Aroganţi şi cu un comportament de superioritate, cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt lăudăroşi şi extrem de pretenţioşi. Fiind preocupaţi de exagerarea propriilor realizări, adesea minimizează importanţa contribuţiei celorlalţi. Au fantezii vecine cu grandoarea în care ei deţin puterea absolută şi au veneraţia maselor. Considerându-se speciali şi unici, se aşteaptă ca ceilalţi să recunoască şi aprecieze aceste calităţi în ei, iar de aceea caută să se asocieze cu persoane pe care le văd ca fiind unice, aparte, urcând spre succes.

Narcisiştii consideră că ceilalţi râvnesc la bunurile lor sau îi invidiază pentru aspectul fizic ori un talent pe care doar ei îl pot percepe la adevărata lui intensitate. Li se pare firesc să ceară şi primească favoruri fără să ofere nimic în schimb şi devin fie miraţi, fie furioşi atunci când aşteptările lor în acest sens nu sunt atinse.

Cei cu tulburare de personalitate narcisistă profită de cei din jur, voit sau involuntar, consideră că - fiind speciali - nu trebuie să aştepte la rând sau că pocnind din degete ceilalţi trebuie să li se supună. Caută să obţină ceea ce doresc indiferent de părerea celor din jur şi menţin relaţii intime sau de prietenie doar dacă cealaltă parte reuşeşte cumva să le ridice stima de sine. Sfidători, nerăbdători, se folosesc de detalii nesemnificative atunci când descriu o problemă cu care se confruntă. De multe ori fac lucruri pe care ceilalţi oameni le-ar primi şocaţi (cum ar fi să se laude cu sănătatea lor bună în faţa unei persoane bolnave ori să îi vorbească fostului partener despre actuala lor relaţie fericită).

Reci din punct de vedere emoţional şi considerând mereu că merită mai mult şi mai bine, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au deseori o atitudine de snobism, dominare sau dispreţ. Se plâng mereu de incompetenţa cuiva neratând şansa ca - indirect - să se pună pe ei înşişi într-o lumină favorabilă.

Prevalenţa tulburării în funcţie de gen este de 50-75% în favoarea bărbaţilor şi este nevoie ca cinci sau mai multe criterii din cele enumerate mai sus să fie îndeplinite pentru a se putea pune un diagnostic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON