URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
22 Decembrie 2016, 13:14

Tulburarea de personalitate narcisistă

Tulburarea de personalitate narcisistă foto: ungentleman.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mereu grandomani, mereu în căutarea admiraţiei celorlalţi, cei cu tulburare de personalitate narcisistă alcătuiesc până la 6,2% din populaţie. Dar sentimentul de grandoare, imaginat sau real, nu este singurul care îi caracterizează. Cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt totodată lipsiţi de empatie. Adică nu sunt capabili să se pună în locul altora şi să reacţioneze pe măsura trăirilor celorlalţi. O persoană cu tulburare de personalitate narcisistă nu va clipi dacă vei plânge în faţa ei şi cel mai probabil va pune pe primul plan propriile ei probleme.

Alături de un exagerat sentiment al importanţei de sine prin intermediul căruia îşi exagerează talentele reale sau închipuite, cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că realizările lor par a fi mai importante decât sunt în realitate şi se aşteaptă de la ceilalţi ca aceste realizări să le fie recunoscute şi lăudate.

Preocuparea pentru succesul nelimitat, frumuseţe, putere, strălucire sau o dragoste ideală este un alt criteriu îndeplinit de ei. Se cred speciali, se cred unici şi cred că doar persoanele cu adevărat speciale îi pot înţelege şi - drept urmare - caută compania acestora. Nevoia lor constantă de a fi admiraţi poate deveni obositoare pentru cei din jur, iar acesteia i se adaugă sentimentul îndreptăţirii. Prin acest sentiment al îndreptăţirii înţelegem faptul că cei cu tulburare de personalitate narcisistă cred că anumite lucruri li se cuvin fără drept de apel, fie vorba de obiecte, fie vorba de atitudini în anumite situaţii, replici sau idei expuse. Se aşteaptă la favoruri din partea celorlalţi şi se aşteaptă ca aceste favoruri să fie făcute automat.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă cer să fie tratate preferenţial şi au tendinţa de a întinde coarda când vine vorba de relaţiile cu ceilalţi oameni, adică de a profita de prietenii, amiciţii, cunoştinţe, relaţiile amoroase. Se folosesc de oameni ca de obiecte necesare atingerii unui scop după care acele obiecte pot fi aruncate.

Sunt incapabili să identifice nevoile celor din jur şi să se acordeze acestora şi adesea sunt marcaţi de invidie, indiferent că acea invidie este sau nu îndreptăţită. Aroganţi şi cu un comportament de superioritate, cei cu tulburare de personalitate narcisistă sunt lăudăroşi şi extrem de pretenţioşi. Fiind preocupaţi de exagerarea propriilor realizări, adesea minimizează importanţa contribuţiei celorlalţi. Au fantezii vecine cu grandoarea în care ei deţin puterea absolută şi au veneraţia maselor. Considerându-se speciali şi unici, se aşteaptă ca ceilalţi să recunoască şi aprecieze aceste calităţi în ei, iar de aceea caută să se asocieze cu persoane pe care le văd ca fiind unice, aparte, urcând spre succes.

Narcisiştii consideră că ceilalţi râvnesc la bunurile lor sau îi invidiază pentru aspectul fizic ori un talent pe care doar ei îl pot percepe la adevărata lui intensitate. Li se pare firesc să ceară şi primească favoruri fără să ofere nimic în schimb şi devin fie miraţi, fie furioşi atunci când aşteptările lor în acest sens nu sunt atinse.

Cei cu tulburare de personalitate narcisistă profită de cei din jur, voit sau involuntar, consideră că - fiind speciali - nu trebuie să aştepte la rând sau că pocnind din degete ceilalţi trebuie să li se supună. Caută să obţină ceea ce doresc indiferent de părerea celor din jur şi menţin relaţii intime sau de prietenie doar dacă cealaltă parte reuşeşte cumva să le ridice stima de sine. Sfidători, nerăbdători, se folosesc de detalii nesemnificative atunci când descriu o problemă cu care se confruntă. De multe ori fac lucruri pe care ceilalţi oameni le-ar primi şocaţi (cum ar fi să se laude cu sănătatea lor bună în faţa unei persoane bolnave ori să îi vorbească fostului partener despre actuala lor relaţie fericită).

Reci din punct de vedere emoţional şi considerând mereu că merită mai mult şi mai bine, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au deseori o atitudine de snobism, dominare sau dispreţ. Se plâng mereu de incompetenţa cuiva neratând şansa ca - indirect - să se pună pe ei înşişi într-o lumină favorabilă.

Prevalenţa tulburării în funcţie de gen este de 50-75% în favoarea bărbaţilor şi este nevoie ca cinci sau mai multe criterii din cele enumerate mai sus să fie îndeplinite pentru a se putea pune un diagnostic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON