URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2016, 15:45

Sunt nebun dacă mă duc la psiholog?

Sunt nebun dacă mă duc la psiholog? foto: thebigsmoke.com.au
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multă lume are impresia că un psiholog este fie cel care întâmpină la spitalul de neuropsihiatrie persoanele cu boli mintale, fie cel care te aşteaptă în cabinet atunci când dai de probleme. Adevărul este, însă, că un psiholog se poate ocupa cu mai multe lucruri, în mai multe arii de activitate decât cele limitate la spital sau psihoterapia din cabinetul individual.

Românii au renumele de a apela la medic, stomatolog sau psiholog doar atunci când ajung la limita suportabilului. Din păcate, la noi în ţară serviciile medicale sunt luate cu asalt doar în faza în care se cere o intervenţie rapidă: atunci când omul este deja atât de bolnav încât necesită medicamente, internare sau o intervenţie. Prea puţină lume merge la specialişti preventiv, pentru a preîntâmpina o afecţiune. Din această cauză, a ultimului apel, "psihologia" a ajuns sinonim cu "nebunia", înrădăcinată fiind concepţia cum că doar cei bolnavi psihic au nevoie de un psiholog şi că un psiholog numai cu aceştia se ocupă. Nimic mai fals!

Aparte de faptul că un psiholog te poate feri de depresie, dacă este depistată în fazele ei incipiente, sau scăpa de stările de anxietate ori fobiile care nu-ţi dau pace, el poate oferi şi consiliere.

Iar această consiliere se poate desfăşura pe mai multe planuri, de la cea maritală şi până la consiliere vocaţională. Un psiholog specializat în psihologia muncii, de exemplu, te poate îndruma spre o carieră nu doar mai satisfăcătoare, dar şi mai bănoasă. Un psiholog specializat în terapii centrate pe copii şi adolescenţi poate activa în şcoli şi oferi consiliere elevilor care întâmpină dificultăţi în activităţile lor din clasă.

Distinct de rolul lor din spitale şi cabinetele individuale, psihologii pot lucra şi în cadrul unor organizaţii sau firme şi îndeplini diferite roluri, de la lucrul cu persoane cu dizabilităţi, la specialişti în statistică sau experţi media.

Totodată, psihologii pot activa ca experţi numiţi de un judecător în cauze civile şi penale, pot primi un loc de muncă în penitenciare, în cadrul stucturilor poliţiei sau ale MApN. Psihologii pot fi experţi poligraf, lucra în clinici sau grădiniţe private dedicate copiilor cu deficienţe de văz sau auz; pot lucra în cercetare şi activa, de pildă, în diverse proiecte finanţate din fonduri europene, contribuind astfel la dezvoltarea ştiinţei prin realizarea de studii.

Tot în calitate de psiholog, poţi deveni profesor de psihologie în licee sau în universităţi (în caz că dispui de modulul psihopedagogic). Tot psihologii sunt cei care testează conducătorii auto în vederea obţinerii carnetului de şofer, poliţiştii şi magistraţii în vederea acceptării în respectivele lor câmpuri de muncă sau pot acorda permisul de port-armă în urma unui examen necesar conform legilor în vigoare.

În afară de activitatea din cabinetele individuale sau spitale ca psihologi clinicieni şi psihoterapeuţi, psihologii pot fi la rândul lor formatorii altor psihologi, pot organiza cursuri de dezvoltare personală, pot fi specialişti în marketing, consultanţi camerali, inspectori în protecţia muncii, specialişti în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Multinaţionalele şi companiile cu capital străin apelează la psihologi pentru a face uz de cunoştinţele lor în selecţia de personal sau de capacitatea lor de a-şi spune părerea în domenii precum psihologia reclamei, iar asta deoarece este important pe cine poziţionezi ca şef al unei echipe, şi încerci ca patron să previi alegerea unei persoane nepotrivite într-un asemenea rol. Mai mult, atunci când lansezi un produs nou pe piaţă, doreşti să afli din timp ce impact va avea acesta asupra populaţiei, de la mesajul transmis de ambalaj şi până la statistici care declară sau nu piaţa suprasaturată de produse similare. În astfel de cazuri tot la psihologi se recurge.

Indiferent că vorbim de domeniul transporturilor, de structurile armatei, educaţie, ONG-uri sau firme, de domenii juridice sau clinice, psihologii joacă un rol important în comunitate. Ei se ocupă de reabilitarea deţinuţilor din penitenciare, de copiii din şcoli, de persoanele cu dizabilităţi; asta separat de lucrul lor cu persoane care se întâmplă să le calce pragul cabinetului în căutare de ameliorare a suferinţei.

Deci, crede-mă pe cuvânt: Nu eşti nebun dacă mergi la psiholog!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@todo,dinnou
Corect. Aau o meserie extrem de grea, astia, psiholiogii vreau sa spun, merita respectati la macsim. Nu-s ei devina ca noi suntem fraieri, corect.
Postat 17 Decembrie 2016, 15:38 de Iness
tudor
psihologul te asculta si ati da dreptate ,da asa e saraca de tine o vrajeala ,ati ia bani si atat
Postat 17 Decembrie 2016, 15:27 de todo
@todo:Money for nothing and chiks for free
Psihologu nu trateaza nimic, asta ar fi ideea,intelegi ?!Psihologu iti ia banii si atat.
Postat 17 Decembrie 2016, 14:18 de Iness
csaba
femeile au nevoie de phsiholog sa le trateze depresia sa fie mintite iar si iar,fug de la un mincinos la altul ,le plac sa fie mintite,nu traiesc cu picioarele pe pamant
Postat 17 Decembrie 2016, 13:33 de todo
ne-bun?
In timp, asa zisi specialisti, inovatori, descoperitori, psihologi, sau mai stiu eu ce, au ajuns la concluzia ca totul...costa. Si uite asa s-a nascut si programul de sanatate, programul de...bla bla bla. Fisa intocmita (in-toc-mita!) si pregatita de specialisti, care specialisti sunt de multe ori mai ne-buni, decat candidatii la permisele de conducere sau orice permise...adica permis, mie mi-e este permis sa fac asta si aia, etc. In natura iti este ''permis'' sa te nasti sa te imperechezi, sa cauti hrana, sa te adaptezi sau sa mori! Simple as that! Think about that!
Postat 17 Decembrie 2016, 12:14 de Maricel
Replica
Si gura lui trebuie mance o pita , gura PSI(H)OLOGULUI!:))=)) Mergi la psiholog ca iti trebuie sa-ti faci fisa si pentru scoala de soferii, iar acolo psi h ologii astia isi bat joc de tine si te enerveaza, te testeaza in conditii de stres numai ca sa nu iti de-a aceea fisha care sa te ateste ca esti apt psihic pentru scoala de soferi , niste sarlatani platiti din bani publici , care sa iti ateste ce ? ca esti apt psihic s mental si fizic sa conduci o masina Hai sanchi! SICTIR! ... Daca este sa facem testare psihologica la populatia din ROMANIA ,sa o facem in pachetul de sanatate in care sa se includa o sedinta la psiholog obligatoria, nu de alta da sa vedem cati suntem normali si cati suntem nebuni in ROMANIA!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 17 Decembrie 2016, 10:11 de Romanul_Simplu
CAM DA....DAR E DOAR O PARERE NEAVIZATA
Nu te cred ! Pentru ca nu esti medic ! Bine, mie mi se tot recomanda medicamenteeeee, etc. ! Dar nu ma duc pe nicaieri ca nu e cazul !
Postat 17 Decembrie 2016, 01:27 de TDS
Mai bine fraier decat nebun.
Da' poti fi fraier daca mergi la psiholog ? De fapt ce mai conteaza, din moment ce nu esti nebun... O meserie foarte grea, oricum, tot respectu !
Postat 16 Decembrie 2016, 16:41 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON