URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2016, 09:29

Studiu revoluționar în autism: O nouă şansă pentru copiii care suferă de această boală

Studiu revoluționar în autism: O nouă şansă pentru copiii care suferă de această boală foto generic, lovingparentnetwork.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii ani, autismul a devenit unul dintre subiectele fierbinţi ale psihologiei. Cu toate astea, cercetarea în domeniu avansează greoi. Zilele trecute, însă, s-a realizat un progres semnificativ: un studiu, cel mai longeviv legat de intervenţiile în autism, a făcut presa ştiinţifică să discute aprins subiectul. De ce este important acest studiu?

În primul rând pentru că evidenţiază, în premieră, faptul că intervenţia timpurie în tratamentul autismului aduce ameliorări considerabile ale comportamentului subiecţilor. Menţionată de revistele Nature, New Scientist şi Scientific American, cercetarea a urmărit pe parcursul a 6 ani interacţiunea părinţilor cu copiii lor de 2-4 ani.

În studiu au fost implicate 152 de familii, iar progresul lor a fost filmat pe măsură ce părinţii şi copiii luau parte la un program de terapie denumit PACT. Este, de fapt, un program bazat pe interacţiunea părinte-copil, ce implică contactul permanent cu copilul şi o legătură pe care copilul cu autism să nu o perceapă ca fiind ameninţătoare.

O femeie implicată în program, de pildă, afirma că activitatea preferată a fiului ei diagnosticat cu autism era să privească cum se aprind luminile pe stradă. Femeia a învăţat că vorbind într-un ton neutru cu copilul şi neforţându-l direct sau indirect să participe la conversaţie obţine reacţii mai bune din partea acestuia. În loc să-l întrebe "Care lumină crezi că se va aprinde următoarea?", mama îi spunea doar "Lumina s-a aprins", confirmându-i copilului şi nesolicitându-i participarea la conversaţie.

Dacă la începutul studiului 53% dintre copii erau încadraţi ca având simptome grave de autism, la finalul acestuia procentul s-a diminuat la 29% în cazul copiilor care au participat în programul PACT. După şase ani de la începerea studiului, 121 dintre familiile participante au fost contactate din nou şi s-a observat că numărul copiilor cu autism care participaseră la program şi care prezentaseră simptome severe era diminuat în comparaţie cu cel al copiilor care nu beneficiaseră de programul PACT. Studiul este deosebit de important deoarece este primul care confirmă că intervenţia timpurie în autism dă roade pe termen lung şi reuşeşte să amelioreze simptomele. Din păcate, deşi comportamentul repetitiv a scăzut din intensitate, iar comunicarea cu ceilalţi a suferit îmbunătăţiri, simptomele de anxietate nu au fost ameliorate în cazul acestor copii.

Programul PACT nu promite nici pe departe vindecarea autismului dar studiul făcut pe acest program dovedeşte că este eficient şi că, dacă se intervine de la vârste fragede, copiii cu autism au o şansă de îmbunătăţire a calităţii vieţii.

În Statele Unite circa 1% dintre copii sunt diagnosticaţi cu o tulburare de spectru autist (unul din 68 de copii). Tulburările de spectu autist precum sindromurile Rett sau Asperger se manifestă prin interacţiune socială deficitară, afectează comunicarea verbală şi nonverbală precum şi interesele şi comportamentul. Cauzele specifice ale autismului n-au fost deocamdată descoperite dar există indicii concludente de ordin genetic sau care se leagă de anumite riscuri din perioada prenatală şi cea perinatală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON