URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2013, 09:22

Statul trebuie să plătească dobânda la taxa de poluare calculată de la data plăţii acesteia!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cauza Irimie contra României, la 18 aprilie 2013, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat o decizie preliminară prin care a statuat că "dreptul Uniunii se opune reglementării interne conţinute în articolul 124 din Codul de procedură fiscală (OUG nr. 92/2003) care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe".

Altfel spus, conform acestei decizii, statul român este obligat să restituie atât cuantumul acestei taxe, cât şi să plătească dobânzile aferente cuantumului acesteia, începând de la data plăţii sale de către contribuabil.

În baza acestei decizii, este previzibil să se declanşeze un nou val de litigii prin care cetăţenii care au obţinut restituirea taxei de poluare cu dobânda fiscală calculată, conform legislaţiei fiscale, de la expirarea unui termen de 45 de zile de la achitarea acesteia, să solicite plata diferenţei de dobândă din momentul achitării efective a taxei şi până la termenul de la care fusese calculată dobânda conform legislaţiei naţionale.

Mai concret, dacă un cetăţean a achitat taxa de poluare în 2008 şi a solicitat restituirea acesteia în 2011, prin hotărâre judecătorească i s-a restituit taxa cu dobânda calculată din 2011. Acel cetăţean are acum însă dreptul să solicite diferenţa de dobândă aferentă anilor 2008-2011, adresându-se cu o cerere instanţei de judecată, deoarece prin decizia Curţii de Justiţie, obligatorie, s-a stabilit că dobânda trebuie calculată de la data plăţii taxei şi nu de la data formulării cererii de restituire a acesteia, cum prevede legislaţia fiscală naţională.

Pentru a se evita asemenea situaţii, ar fi de dorit ca Guvernul să ia măsurile necesare pentru restituirea pe cale administrativă a acestor sume către cetăţeni. Cum însă experienţa ultimilor ani arată că nu sunt agreate astfel de soluţii, este de aşteptat ca rolul instanţelor de judecată să fie încărcat cu mii de cereri de restituire a dobânzii fiscale datorate pentru prelevarea nelegală a taxei de poluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dobanda taxa auto
Cei care au obtinut in instanta dobanda legala vor primi dobanda fiscala conform deciziei CURTII EUROPENE DE JUSTITIE ?
Postat 10 Mai 2013, 22:23 de vali
@Carp 3
1. E CJUE(Curtea de justitie a Uniunii Europene). 2. Statul, pardon, cetatenii lui platitori de taxe si impozite nenumarate ii platesc si pe avocati, deci si pe dom' vicedecan Ursuta (cheltuieli de judecata). 3. Poate nu crezi, dar la o taxa de 6700 (sase mii sapte sute) lei platita in 2008 s-au caculat si s-au primit dobanzi de 9500 (noua mii cinci sute) lei in 2013. Acum sa te aud !
Postat 07 Mai 2013, 21:36 de pinonel
??????
Chiar ca nu inteleg nimic. Statul trebie sa plateasca dobanda la taxa de poluare declarata ilegala, dar eu daca vreau sa cumpar azi acea masina trebuie sa platesc acea taxa sau diferenta dintre acea taxa si taxa de timbru de mediu. Poate ma lamureste si pe mine cineva.
Postat 07 Mai 2013, 19:38 de Dan
Alte procese şi alţi bani pentru avocaţi
Lasă gargara Ursuţa, că e apă de ploaie decizia CEJ ... dacă dobânzile în medie se ridică la sume de până la 100 lei, cine crezi că e nebun să-ţi dea ţie 700-1.000 lei ca să faci reprezentare juridică pentru acea restituire de * !?! Lasă reclama mascată pentru bani de aruncat pe fereastră !?!
Postat 07 Mai 2013, 16:36 de Carp III
ha ha ha
Asa ii trebe statului , sa si-o ia prin gura de la cetateni pentru taxa abuziva care numa treaba cu protejarea mediului nu are.
Postat 07 Mai 2013, 13:43 de Emilut din Germania
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON