URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2017, 11:30

Şapte mituri despre mintea umană

Şapte mituri despre mintea umană foto: descopera.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creierul uman este o maşinărie complexă. Nici până în ziua de azi nu sunt cunoscute toate funcţiile lui şi îndrăznesc să afirm că lucrurile pe care le ştim despre el pălesc în comparaţie cu cele pe care încă nu le-am descoperit. În acest articol voi vorbi despre 7 mituri legate de mintea umană, lucruri care au intrat în conştiinţa comună sau au fost perpetuate de filme şi media, dar care în realitate sunt neadevăruri.

1. Ne folosim doar 10% din creier

Acest mit a apărut în urmă cu vreo două-trei decenii, într-o vreme în care tehnologia nu avansase îndeajuns încât să ne permită o analiză în profunzime a creierului. Adevărul este că ne folosim 100% din creier (fapt valabil cel puţin în cazul persoanelor sănătoase). Reţelele neuronale împânzesc întregul creier, iar informaţia trece prin toate, unele fiind active mai des, altele mai rar.

2. Unii folosesc mai mult emisfera stângă, alţii emisfera dreaptă

Un alt mit este cel conform căruia personalitatea sau gustul pentru anumite lucruri sunt dictate de emisfera dominantă. Ideea că unii oameni folosesc mai mult o emisferă a creierului decât cealaltă este şi ea falsă, cele două conlucrând şi fiind folosite în egală măsură. Nu există o emisferă "dominantă" care să dicteze că proprietarul are înclinaţii artistice sau matematice.

3. Creierul îşi opreşte dezvoltarea în adolescenţă

Creierul nostru nu se opreşte din învăţat şi asimilat informaţii în adolescenţă, dezvoltarea acestuia continuând şi în viaţa de adult, în special în ceea ce priveşte lobii frontali care ne ajută în luarea de decizii.

4. Intelectul se moşteneşte de la părinţi

Deşi intelectul are o componentă genetică, acesta este modelat şi de mediu şi experienţă. A pune pe seama unui părinte capacitatea intelectuală a unui copil fără a lua în calcul mediul şi experienţa precum şi influenţa lor asupra creierului este fals.

5. Muzica simfonică face bebeluşii mai deştepţi

Un mit în psihologie este cel conform căruia dacă redăm muzică simfonică unui bebeluş nenăscut sau unuia mai mic de un an, acesta va căpăta o afinitate pentru arte sau va avea un intelect mai ridicat. Cunoscută sub "Efectul Mozart" această teorie este falsă. Bebeluşii nu devin mai inteligenţi în burta mamei dacă aceasta îşi lipeşte un difuzor de buric.

6. Creierul devine inactiv atunci când dormim

Nici vorbă! Creierul nostru nu se dezactivează în starea de somn, ci continuă să lucreze dincolo de starea de veghe. Anumite activităţi ale acestuia se reduc, dar per ansamblu mintea continuă să fie activă.

7. Putem învăţa limbi străine în somn

Un alt mit legat de somn este cel care afirmă că dacă - în timpul somnului - ascultăm casete sau CD-uri cu programe de învăţat limbi străine le vom deprinde cu uşurinţă deoarece înmagazinăm inconştient informaţia. Adevărul este că ascultatul de lecţii audio în starea de somn nu va ajuta în niciun fel la deprinderea de noi abilităţi ori cunoştinţe. În cel mai rău caz vă va împiedica să dormiţi iar în cel mai bun caz veţi consuma curent degeaba pe timpul nopţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON