URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2013, 16:10

Retrospectiva juridică a anului 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2013 a avut de toate din punct de vedere juridic. Este anul în care a intrat în vigoare un nou cod de procedură civilă după 135 de ani dar şi anul în care modificări esenţiale ale altor legislaţii nu au putut fi adoptate.

În primul rând, este de remarcat intrarea în vigoare la 15 februarie 2013 a Noului Cod de procedură civilă care înlocuieşte vechiul cod "Cuza" intrat în vigoare în 1865 şi care suferise numeroase modificări pe parcursul existenţei sale.

Noul Cod aduce legislaţia procesuală la nivelul societăţii de astăzi, conţinând principii şi instituţii care nu se regăseau în vechea legislaţie. Este important de menţionat, spre exemplu, noul principiu de aplicare în timp a legii de procedură conform căruia procesele începute sub o lege de procedură vor fi finalizate tot în baza aceleiaşi legi, indiferent de modificările legislative ce pot apărea pe parcursul procesului, astfel încât politicul nu va mai putea influenţa mersul unui proces aşa cum s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani.

Intrarea în vigoare a Noului Cod a presupus şi compatibilizarea legislaţiei speciale cu prevederile acestuia, compatibilizare ce s-a realizat prin legea de punere în aplicare a codului.

Tot în 2013 a fost adoptată noua legislaţie a taxelor de timbru (Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2013) care introduce o nouă grilă de calcul a taxei de timbru pentru acţiunile evaluabile în bani, majorează taxele fixe de timbru şi introduce taxe de timbru în cazul mai multor acţiuni care până atunci erau scutite de taxă.

În ceea ce priveşte domeniile în care nu s-a reuşit modificarea legislaţiei, cele mai importante sunt domeniul rutier şi cel al insolvenţei.

Deşi s-a discutat foarte mult la începutul toamnei despre modificări importante ale Codului rutier, în ultimul moment Guvernul a renunţat la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă şi a trimis proiectul de modificare în parlament, unde se află şi acum.

În materia insolvenţei, Codul insolvenţei, adoptat prin ordonanţă de urgenţă, a fost declarat neconstituţional printr-o decizie a Curţii Constituţionale, astfel încât acesta nu s-a aplicat decât câteva zile.

În final, ar fi de remarcat şi deciziile importante ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii Constituţionale care au fost prezentate pe parcursul anului ce tocmai se încheie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON