URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
10 Ianuarie 2017, 09:18

Răzbunarea este mai dulce decât credeam

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lord G. Byron, faimosul poet britanic spunea că "Răzbunarea nu este întotdeauna dulce; odată ce se înfăptuieşte, ne simţim inferiori victimii noastre". Însă un studiu recent publicat în Journal of Personality and Social Psychology afirmă contrariul, şi anume că răzbunarea ne umple de fericire şi, contrar doctrinei creştine, răzbunarea ne face să ne simţim mai bine. Iar fericirea derivată din răzbunare a şi fost măsurată de cercetători prin studiul menţionat mai sus.

Pentru aceasta, o serie de persoane au fost puse să scrie câte un eseu, iar apoi li s-a spus că acel eseu va fi dat unui alt participant la studiu pentru a fi evaluat. În realitate însă feedback-ul dat lor a constat în texte predefinite care târau prin noroi creaţiile fiecăruia şi le categoriseau ca fiind greu de citit şi greşit formulate. Cercetătorii le-au dat apoi câte o păpuşă woodoo fiecărui participant la studiu şi le-au spus să-şi închipuie că acea păpuşă e cel care le criticase eseul. Apoi să înfigă ace în păpuşa woodoo pentru a-i face un rău persoanei respective. Aparent cei care au înfipt ace în păpuşi s-au simţit considerabil mai bine făcând asta.

Un grup separat de 154 de voluntari a fost supus unui alt test, tot pentru a vedea dacă răzbunarea ne ridică starea de spirit. Fiecărei persoane i s-a dat o pastilă despre care li s-a spus că e menită să le crească abilităţile cognitive. Mai mult, unora li s-a spus că pastila îi va face să-şi păstreze constantă starea de spirit din momentul luării pastilei până ce efectul acesteia avea să se estompeze. Ceea ce participanţii la studiu au primit a fost însă o pastilă placebo care nu avea niciun efect. Interesant este însă că ulterior toţi aceşti 154 de oameni au fost puşi să se joace un joc pe calculator despre care li s-a spus că ar fi unul în echipă dar care în realitate era în aşa fel conceput încât să-i facă să se simtă ignoraţi de presupusul partener de joc. Când jocul a luat sfârşit, participanţilor li s-a oferit posibilitatea de a-şi "pedepsi" partenerul de joc care i-a ignorat trimiţându-i un sunet puternic în căşti şi provocându-i o mică neplăcere. Iar majoritatea participanţilor la studiu au şi făcut acest lucru, cu excepţia celor cărora li se spusese că pastila luată anterior i-a "blocat" în starea de spirit de dinainte de joc.

Ceea ce deducem din acest al doilea experiment este faptul că cei care se credeau blocaţi într-o stare de spirit neutră n-au găsit de folos să se răzbune pe partenerul lor de joc care chipurile i-a ignorat deoarece nu credeau că vor primi un surplus de plăcere făcând asta. Doar li se spusese că pastila i-a încorsetat în starea de spirit neutră de dinainte de joc, deci ce rost ar fi avut să se răzbune dacă starea de spirit oricum nu li s-ar fi îmbunătăţit? Ceilalţi participanţi însă, cei cărora nu li s-a spus că pastila îi închide temporar într-o aplatizare afectivă, au optat să se răzbune pe partenerii lor de joc. Semn că au căutat plăcerea răzbunării şi că nu doar se aşteptau să o obţină dar au şi obţinut-o.

Conform acestui studiu, psihologia ne spune că răzbunarea este totuşi dulce şi oamenii se pare că încearcă să o obţină, conştienţi fiind că le provoacă plăcere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON