URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2018, 09:36

Psihologia generaţiei pierdute

Psihologia generaţiei pierdute foto generic, psihoselect.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Cei născuţi în comunism şi care au prins Revoluţia în copilărie au trebuit să se adapteze democraţiei şi noilor schimbări politice, sociale, economice, culturale. Cei născuţi după Revoluţie au găsit o cu totul altă lume, una informatizată, mai rapidă, care impune un cu totul al ritm decât cel cu care erau obişnuiţi părinţii lor.

În sociologie aceste ultime generaţii definite de un anumit context socio-economic şi care au fost modelate de mediul în care s-au dezvoltat poartă fiecare câte un nume. Cei născuţi între mijlocul anilor '40 şi 1960/64 sunt numiţi "baby boomers" şi au întâmpinat o perioadă de un calm relativ în care populaţia planetei a crescut datorită împuţinării războaielor şi crizelor economice.

După generaţia "baby boomers" urmează "Generaţia X" - cei născuţi undeva între mijlocul anilor '60 şi 1980/81. Numită şi "Generaţia MTV", această cohortă a asistat la o perioadă în care valorile sociale s-au schimbat radical: numărul divorţurilor a crescut, femeile au început să fie mai bine integrate şi acceptate în câmpul muncii ca urmare a ecoului fenomenului sociologic al feminismului, muzica adolescenţei lor a fost caracterizată de hip-hop, grunge şi rock, iar viaţa de adult le-a fost enunţată de sociologi ca fiind mai activă şi - din punct de vedere economic - cu tendinţe spre antreprenoriat.

După "Generaţia X" urmează "Generaţia Y". Numiţi şi "Milenialii", cei care se încadrează în acest grup sunt oamenii născuţi undeva între 1981 şi zona de timp dintre mijlocul anilor 1990 şi începutul anilor 2000. Sunt de obicei copiii celor din generaţia "baby boomers" de mai sus, iar ceea ce îi defineşte cel mai bine este familiaritatea cu tehnologia/comunicaţiile şi o poziţie liberală faţă de politică şi economie. La nivel naţional sunt cei care fie nu au perceput comunismul în întreaga lui intensitate (copii fiind), fie l-au evitat născându-se după Revoluţie. Au fost izbiţi din plin de asaltul de cultură şi informaţie venită din Vest, precum şi de schimbările tehnologice aduse de democraţie: canale TV, calculatoare, începuturile Internetului în România.

Ultima generaţie este "Generaţia Z" - cei născuţi între mijlocul anilor '90 şi mijlocul anilor 2000. Nu cunosc viaţa în comunism, au crescut de mici împreună cu tehnologia, sunt bine axaţi în tot ceea ce înseamnă Internet şi s-au bucurat de capitalism şi influxul de informaţie liberă din fragedă pruncie. Cei care astăzi au în jur de 16-24 de ani se încadrează în "Generaţia Z": elevii, studenţii, tinerii care de-abia calcă în viaţa de adult.

Din punctul de vedere al psihologiei sociale, un "baby boomer" se raportează diferit la o persoană din "Generaţia Z" faţă de cum s-ar raporta la cineva din propria generaţie. Un adolescent va fi mai în temă cu noile tendinţe culturale (muzică, alegeri vestimentare, locuri de agrement) decât un vârstnic din generaţia "baby boomers". La rândul lui, vârstnicul nu va fi în pas cu tehnologia şi mentalitatea unui adolescent din ziua de azi.

Diferenţe evidente există nu doar la extremele acestui continuum definit mai sus, ci şi la nivel de generaţii succesive. Un om din "Generaţia Y" va fi experimentat comunismul şi va avea un termen de comparaţie între cozile la lapte în zori de zi şi absenţa acestora de acum; o persoană din "Generaţia Z", născută după Revoluţie şi care ştie doar din citite ori de la părinţi cum a fost să creşti fără ciocolată Snickers şi banane, va găsi dificil să se raporteze la o perioadă pe care n-a experimentat-o.

Iată că avem deci patru generaţii, fiecare cu o cultură proprie, o istorie a ei, un bagaj de experienţă diferit de al celorlalte şi înglobate fiecare într-o altă zonă socială şi economică. Care dintre ele este "generaţia pierdută" şi de ce?

Conform unui studiu făcut de cei de la Federal Reserve Bank din St. Louis, Criza Financiară a dus la definirea "generaţiei pierdute". Raportându-se la nivelul Statelor Unite, lucrarea afirmă că cei născuţi în anii '80 au avut un început economic stabil, dar că din cauza Crizei Financiare au pierdut circa 34% din avuţia pe care ar fi deţinut-o în prezent dacă această criză nu ar fi avut loc. Cei din Generaţia "X" au pierdut mai puţin decât urmaşii lor - aproximativ 18% din avuţia preconizată în absenţa crizei. La rândul ei, generaţia de dinainte - "baby boomers" - născută în anii '60 a pierdut doar 11% din averea pe care ar fi avut-o dacă marea criză financiară din 2007-2008 nu ar fi avut loc.

Prin urmare, "Milenialii" o duc în prezent cel mai rău din punct de vedere financiar. Şi nu doar din cauza efectelor lui 2007, dar şi din pricina faptului că, între timp, cei din "Generaţia Z" au început să iasă din copilărie şi adolescenţă şi să îşi caute la rândul lor un loc de muncă. Mai bine ancoraţi în tehnologie şi mai bine adaptaţi vremurilor actuale, ei deţin mai multe atuuri decât "Milenialii": sunt încă sprijiniţi de părinţi, sunt dispuşi să lucreze pe bani mai puţini şi să-şi asume mai multe riscuri datorită firii rebele a tânărului. Sunt preferaţi, deci, de angajatori acolo unde un salariu mai mic atârnă mai greu decât necesitatea experienţei, ori în domeniile care necesită cunoştinţe solide de informatică.

"Milenialii" sunt loviţi din mai multe direcţii: o dată de creditele la bancă făcute în perioada crizei, apoi de necesitea întreţinerii unei familii şi a achitării responsabilităţilor financiare aferente vieţii de adult, de concurenţa pe care o reprezintă în câmpul muncii noua generaţie şi - nu în ultimul rând - de gândul că atât părinţii lor cât şi cei din "Generaţia Z" au dispus de mai multe resurse decât ei. Singurele două avantaje pe care "Milenialii" le au în faţa generaţiilor de dinainte şi de după ei le reprezintă educaţia şi experienţa unei lumi tehnologizate.

Cei care au acum în jur de 30-35 de ani pot avea studiile superioare deja finalizate (spre deosebire de majoritatea celor din "Generaţia Z") şi o bună măsură de experienţă în domeniul lor de activitate, indiferent de meserie sau profesie. Aşa se face că au prioritate acolo unde experienţa şi/sau studiile superioare sunt necesare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON