URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2015, 13:39

O problemă ce va apărea în curând: sancţiunea injustă a "concursului de infracţiuni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La momentul intrării în vigoare a noului cod penal, am arătat că acesta, de regulă, este mai blând cu cei care săvârşesc o singură faptă şi foarte dur cu cei care săvârşesc mai multe infracţiuni. Chiar dacă, afirmaţia de mai sus pare, la o primă vedere, corectă şi de bun-simţ, în practică, aplicarea dispoziţiilor noului cod penal va conduce la pedepse foarte mari, multe dintre acestea vădit injuste.

Astfel, spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.

Mai concret, în ipoteza în care o persoană comitea 40 de furturi sau 40 de înşelăciuni, din categoria denumită popular "găinării" cu prejudicii reduse, primea câţiva ani de închisoare (de regulă maxim 4-5) în condiţiile în care, furtul era sancţionat cu o pedeapsă de la 3 la 15 ani. În condiţiile aceloraşi fapte (40 de spargeri de autoturisme din aceeaşi parcare sau înşelarea a 40 de persoane cu sume mici), chiar dacă i se va aplica persoanei în cauză minimumul de pedeapsă pentru fiecare faptă (care este un an şi la furt, şi la înşelăciune) aceasta va executa 14 ani, adică un an la care se adaugă 1/3 din 39 ani, adică 13 ani. Şi la acest exemplu s-ar putea obiecta în felul următor: a spart 40 de maşini sau a înşelat 40 de bătrâni, îşi merită pedeapsa de 14 ani.

Problema este însă că, dincolo de faptul că deţinutul "găinar" va fi "cazat" şi "reeducat" 14 ani pe banii statului, un infractor mai deştept care comite un singur furt sau o singură înşelăciune cu o valoare enormă, va putea primi pedeapsa maximă, adică 5 ani, conform noului cod penal.

Aceste "anomalii" nu au apărut foarte des în practică încă, datorită faptului că faptele comise în concurs înainte de 1 februarie 2014 sunt judecate, de regulă, după dispoziţiile vechiului cod penal care constituie legea mai favorabilă.

În curând, însă, vom începe să asistăm la asemenea pedepse pentru fapte comise după 1 februarie 2014, moment în care societatea va începe să se întrebe dacă soluţia noului cod penal corespunde cerinţelor sociale ale anului 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ursuţa, justiţiarul de serviciu !!!
I-a să vedem că-ţi face cineva praf maşina, băi Ursuţa, după care te şi bate că vrei să intervii, apoi îţi sparge geamurile de la locuinţă pentru că te împotriveşti să o iei cu parul, finalizând după aceea cu datul foc la toată casa ta, pentru că ai avut tupeul să-i faci plângere penală ... adică nu mai mult de 4 (patru) "găinării" în loc de cele 40 ale tale ... s-ar putea ca apoi, după ce vezi că individul sau indivizii iau doi ani cu suspendare, să vrei cu adevărat să fi fost o condamnare la închisoare pe viaţă !!! În concluzie, eşti cam dus cu codul, băi Ursuţa !!!
Postat 24 Februarie 2015, 13:45 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON