URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2018, 19:00

Nu se mai pot utiliza mandatele de interceptare bazate pe legea siguranţei naţionale. Decizie a Curţii Constituţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.

Mai precis, Curtea a declarat neconstituţională sintagma "aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români" cuprinsă în art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea Constituţională a analizat în ce măsură sintagma menţionată mai sus, din cuprinsul art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991, întruneşte condiţiile de claritate şi previzibilitate a legii, analizate prin prisma jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Curtea a constatat că legiuitorul trebuie să realizeze o distincţie între faptele care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi care pot fi calificate drept chestiuni ce ţin de dreptul penal, cu consecinţa incidenţei mijloacelor de drept penal şi procesual penal, pe de o parte, şi acele fapte care sunt îndreptate împotriva drepturilor şi libertăţilor unei colectivităţi/comunităţi (de rasă, origine etnică, religie, etc) care, prin numărul de indivizi care îi aparţin, determină amploarea faptelor îndreptate împotriva acesteia, putând reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pe de altă parte.

Din modul de redactare a sintagmei criticate, rezultă că se poate circumscrie unei ameninţări la adresa securităţii naţionale orice faptă/acţiune, cu sau fără conotaţie penală, care afectează un drept sau o libertate fundamentală.

Consecinţa unei atare constatări este folosirea, în toate aceste cazuri, a mijloacelor intruzive circumstanţiate activităţii specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale persoanei, cum ar fi: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor, localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS, interceptarea trimiterilor poştale, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, etc.

De aceea, Curtea a apreciat că reglementarea criticată contravine prevederilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, cele referitoare la viaţa intimă, familială şi privată, şi cele referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Urmeaza sa-i trimita sri-istii in pensie si peste un an, doi, sa se planga ca nu are cine veghea la siguranta statului din lipsa de personal ,,calificat"!
Postat 07 Martie 2018, 13:45 de pinonel
Hotii vor sa legifereze hotia!
Coruptia aduce atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor!
Postat 06 Martie 2018, 23:17 de Control_Room
Bulls**t
Pai daca in cazul atentatelor dejucate de atatea ori nubse foloseau interceptari telefonice, pozitionari GPS, interceptari de mesaje electronice (inclusiv playstation network), etc unde am fi azi? Americanii folosesc drone de interceptare convorbiri telefonice cu puncte de acces false. Nu e gluma duba cu antene prin fata casei, deloc. Dar la noi niste penali nu sunt de acord sa fie ascultati cum spaguiesc si ce sume invart. Sunt atat de prosti incat faceau asta telefonic (indiferent de culoarea politica) si atat de saraci de nu isi permiteau blackphone-uri cu silentOS. In fine, ramanem la prosti. Aceeasi prosti care cred ca Tor e zeul anonimitatii online. Oriunde in lume se fac interceptari si cazuri de suspiciune si nu doar la siguranta nationala, pt ca la ei conteaza si siguranta cetateanului. Ori la noi ti se da in cap in casa ta si apoi clasează cazul la "autori necunoscuti" ca daca nu primesc ponturi nu stiu unde sa caute, in afara masinii "autospeciale". S-a dus si ultima urma de "sperieti". Si se duc si romanii spre alte tari pana mai au liber la "fara viza". Ce imi place ca ascund mascarada in termeni atat de incurcati ca de vine unu mai deștept in drept gaseste loc de interpretari si ii da pe mana Sambetei. Sa nu zic Mosad ca iar devin tinta pe aici ca is securist sau cine știe ce mai pot debita altii. Toate sunt publice, trebuie sa inteleaga oamenii, sa citeasca si altceva decat pereti de feisbuc.
Postat 06 Martie 2018, 21:08 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON