URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2011, 12:01

Implementarea Noilor Coduri - cea mai mare provocare pentru judecători şi avocaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam în primul articol al acestui an, intrarea în vigoare a celor patru coduri fundamentale va produce schimbări majore în mediul juridic cu un impact direct atât asupra cetăţeanului, cât mai ales, în primă fază, asupra profesioniştilor dreptului. Între timp se pare că decizia politică a fost luată în sensul în care aceste coduri urmează să intre în vigoare în acest an sau, cel mai târziu, la începutul anului viitor.

Aşa cum am mai spus, dacă adoptarea unei noi legislaţii penale nu poate fi decât un pas înainte, deoarece cea actuală este mult depăşită, intrarea în vigoare a noilor coduri civil şi de procedură civilă presupune o foarte mare atenţie. Trebuie să avem în vedere şi faptul că dacă prevederile Codului Civil îşi vor produce efectele abia peste câţiva ani, deoarece se va aplica doar situaţiilor juridice născute ulterior intrării sale în vigoare, dispoziţiile procedurii civile vor fi de imediată aplicabilitate.

Marea problemă constă în faptul că soluţiile adoptate de legiuitorul român prin aceste coduri nu sunt cunoscute acum de către cei care vor aplica efectiv prevederile actelor normative, respectiv de către judecători şi avocaţi. Acest lucru este pe deplin explicabil datorită faptului că în România au mai existat coduri adoptate care nu au intrat niciodată în vigoare - spre exemplu Codul penal din 2004 sau Codul de procedură civilă Carol al II-lea din 1938.

Ca atare, profesioniştii dreptului nu s-au aplecat deocamdată asupra studiului acestor acte fundamentale neavând certitudinea că vor şi intra în vigoare. În măsura în care în perioada imediat următoare se va anunţa intrarea efectivă în vigoare a codurilor într-un termen relativ scurt, este absolut necesar un efort susţinut atât din partea statului prin organele sale (Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii), cât şi din partea organizaţiilor profesionale (Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Barouri) pentru organizarea unor reale dezbateri pentru familiarizarea corpurilor profesionale cu dispoziţiile noii legislaţii.

Doar în acest mod, prevederile Noilor Coduri fundamentale vor putea fi aplicate de o manieră care să conducă la funcţionarea cât mai eficientă a sistemului judiciar.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON