URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2018, 16:09

Hipoglicemia

Hipoglicemia foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul. Creierul este vulnerabil la hipoglicemie deoarece nu poate folosi alte surse de energie.

Organismul se apără contra hipoglicemiei prin mecanisme metabolice şi hormonale. Hrana zilnică asigură menţinerea glicemiei şi, implicit, nevoile energetice ale organismului. Când aportul caloric este mai mare ca necesarul, excesul este depozitat sub formă de grăsimi, proteine structurale şi glicogen.

Inaniţia determină mobilizarea rezervelor din ficat, muşchi, ţesutul adipos şi rinichi. Perioada de protecţie este de 8-10 ore (de aceea, după perioada de somn nocturn, este benefică masa de dimineaţă), dar în condiţii de efort fizic intens, stres sau boli severe, durata sa scade.

Simptomele hipoglicemiei sunt transpiraţii, tremor, tahicardie, anxietate, foame, ameţeli, dureri de cap, tulburări de vedere şi chiar pierderea cunoştinţei. Aceste manifestări încep să apară la o glicemie de sub 45 mg% la persoanele nediabetice (glicemia matinală normală este între 80 şi 115 mg%).

Există o hipoglicemie postprandială reactivă şi una de post. Cea mai frecventă cauză a hipoglicemiei postprandiale este creşterea secreţiei de insulină de după masă, fapt des întâlnit la bolnavii operaţi la stomac, în intoleranţa la fructoză  (la copii) şi la diabetici în faza timpurie a bolii. Hipoglicemia de post (numită şi matinală, sau "a jeun") apare la diabeticii trataţi în special cu insulină, ca urmare a excesului de alcool (după petreceri cu mult alcool şi fără mâncare) sau a consumului accidental de antidiabetice, la bolnavii cu hepatită cronică şi la cei cu unele dezechilibre hormonale.

ATENŢIE!

Tratamentul iniţial al hipoglicemiei severe (cu bolnavul confuz sau chiar în comă) este administrarea de glucoză intravenoasă sub supraveghere medicală, urmat de o alimentaţie normală, necesară pentru refacerea rezervelor (glucoza administrată intravenos neputând reface glicogenul hepatic). De aceea este importantă recunoaşterea simptomelor hipoglicemiei şi transportul imediat al bolnavului într-un serviciu spitalicesc.

REŢINEŢI!

Toate episoadele de hipoglicemie se tratează iniţial, dacă este posibil, prin administrare orală de zahăr. Pacientul va fi sfătuit să adopte o dietă bogată în glucide, cu mese mici şi dese. Este importantă cunoaşterea simptomelor comei hipoglicemice, care se instalează rapid şi este precedată de modificări de comportament (frecvent agresivitate), transpiraţii, tahicardie şi convulsii, pentru administrarea cât mai urgentă a tratamentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON