URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2018, 18:21

Hepatita cronică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.

Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză. Multe cazuri de hepatită C sunt depistate întâmplător, la persoane fără niciun simptom de boală, ca de exemplu la donarea de sânge sau teste de rutină, sursa de infecţie la acestea nefiind cunoscută. Cu toate aceste aspecte sumbre, studiile efectuate pe parcursul a 10-20 de ani arată că majoritatea bolnavilor pot duce o viaţă relativ normală, aproape 60% din ei având o evoluţie fără complicaţii şi fără sechele de hepatită cronică în perioada studiată.

Boala are o evoluţie lentă şi este influenţată de prezenţa altor afecţiuni hepatice (cum este hepatita cronică B sau hepatita indusă de consumul de alcool).

Hepatita cronică D (numită şi hepatita „delta”) poate apărea în urma unei coinfecţii acute cu virus B, nesesizându-se o rată mai mare a cronicizării ca în hepatita B. Coinfecţia cu virus D a hepatitei acute B determină o creştere a severităţii acesteia, dar nu şi o creştere a probabilităţii evoluţiei către hepatita cronică B. Când suprainfecţia cu virus D apare la o persoană cu hepa- tită cronică B, evoluţia este spre agravarea bolii hepatice. Diagnosticul hepatitei cronice C şi D este confirmat de testele de laborator specifice.

ATENŢIE! Simptomele clinice în hepatita cronică C şi D sunt neconcludente, cel mai frecvent existând starea de oboseală. Icterul apare tardiv, semnalizând o evoluţie nefavorabilă. În hepatita cronică C complicaţiile sunt mai rare ca în hepatita cronică B, iar în hepatita cronică D forma activă de boală (asociată sau nu cu ciroza) reprezintă regula. Este utilă prezentarea la medic în cazul apariţiei unei stări de astenie inexplicabilă, pentru efectuarea analizelor specifice şi depistarea precoce a unei eventuale infecţii hepatice virale.

REŢINEŢI! Tratamentul hepatitei cronice C şi D se face cu interferon şi unele medicamente antivirale (ribavirin). Tratamentul este costisitor, dar e singurul care a dat rezultate notabile. Sunt în studiu şi alte terapii. La noi există un Program naţional pentru tratamentul cu interferon. În stadiile decompensate sau terminale este necesar transplantul hepatic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON