URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
21 Noiembrie 2016, 18:11

Deprind bebeluşii elemente de limbă încă din uter?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din întrebările psihologiei care se află încă în faza de studiu face referire la achiziţia limbajului de către copii. Învaţă copiii limbajul încă din uter sau acesta este dobândit pe parcursul vieţii de după naştere? O echipă de psihologi din Beijing şi Berlin a realizat un studiu extrem de interesant prin care au testat 102 bebeluşi cu o vârstă medie de 1-5 zile, mai exact plânsul acestora.

Limba chineză este o limbă tonală, iar cea germană una non-tonală. Presupunând că vocea mamei se aude cel mai clar din uter în timp ce restul vocilor din exterior sunt filtrate de pereţii acestuia, cercetătorii au emis impoteza cum că e posibil ca un copil să deprindă elemente de limbaj încă de dinainte de naştere, din vocea mamei, mai exact o serie de tonuri specifice limbii acesteia.

Între limba germană şi cea chineză există variaţii melodice şi de ritmicitate şi se cunoaşte faptul că fetuşii sunt atraşi de către vocea mamei şi variaţiile melodice ale vocii acesteia. Mai mult, există dovezi cum că proprietăţi de limbaj sunt deprinse de către bebeluş încă din prima zi de viaţă, acestea fiind procesate de reţele neuronale specifice. Ceea ce studiul de mai sus a dezvăluit a fost faptul că expunerea prenatală la limba maternă a mamei modulează tiparele de plâns ale bebeluşilor. Profan spus, bebeluşii chinezi plâng diferit faţă de cei germani, existând diferenţe de tonalitate între cele două grupuri din ţări diferite.

Tiparele frecvenţelor fundamentale din dialectul mandarin sunt mai variabile decât cele din limba germană sau engleză. Tonalităţile specifice limbii oferă un stimul creierului fetusului în perioada prenatală. Bebeluşii testaţi în China şi Germania au fost înregistraţi vreme de două minute atunci când începeau să plângă înainte de alăptare. S-a aflat astfel că ţipetele care alcătuiesc plânsul bebeluşilor (acel interval cuprins între momentul în care copilul ia aer şi începe să emită un ton şi momentul în care strigătul se estompează complet) au o medie de 66 în cazul bebeluşilor chinezi şi de 36 în cazul bebeluşilor germani. Cu alte cuvinte, bebeluşii chinezi emit mai multe tonuri când plâng. 6480 de astfel de ţipete au fost înregistrate şi analizate cu aparatură audio şi a reieşit că bebeluşii chinezi emit ţipete cu frecvenţe fundamentale mai variate decât cele ale bebeluşilor germani. Mai mult, frecvenţele fundamentale ale bebeluşilor chinezi aveau o rază medie cu unul sau două semitonuri mai înalte decât cele ale bebeluşilor germani.

Studiul este în acord cu alte studii de acest gen efectuate pe bebeluşi cantonezi sau cercetări care au arătat că bebeluşii de patru luni sunt capabili să diferenţieze unele de altele tonalităţile dialectului mandarin de cele ale dialectului cantonez. Limba chineză are patru tonuri de bază iar expunerea la tonul #3 (un ton jos) şi tonul #4 încă din uter, prin limba maternă a mamei, modelează ulterior plânsul bebeluşilor chinezi diferenţiindu-l de cel al bebeluşilor germani.

Concluzia studiului este că există o ancoră genetică derivată din caracteristica tonală a unei limbi şi că achiziţia limbii este influenţată de diferenţe neuronale şi de alcătuire a creierului în funcţie de regiune. Că există o predispoziţie biologică influenţată de mediu în adoptarea limbajului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@caragiale
...mai mult, lingvistica este știința care studiază limba și legile ei de dezvoltare. ”Elemente de lingvistică” e oarecum nepotrivit în acest context deoarece bebelușii nu deprind elemente din știința lingvisticii ci elemente din limba maternă a mamelor (vedeți contextul articolului). Prin urmare, ”elemente de limbă” e nu doar mai potrivit dar și mai corect din punct de vedere științific aici.
Postat 23 Noiembrie 2016, 14:20 de Razvan_T_Coloja
@caragiale
La Universitatea București, Lect. dr. Helga Bogdan Oprea susține un curs intitulat ”Elemente de limba română”. Editura Booklet a publicat și o carte scrisă de Aurelia Nedelcu, carte intitulată ”Romana - Notiuni de limba si comunicare”. Așa că... vedeți dumneavoastră... ”de limbă” sau ”lingvistice” în acest context e exact aceeași chestie și desemnează același concept. Că dumneavoastră vă sună mai bine ”lingvistice” e o chestiune pur de gust.
Postat 23 Noiembrie 2016, 14:12 de Razvan_T_Coloja
,,cercetărorule''
Lingvistice băăă, lingvistice...nu de limbă. Dacă-s de limbă, eventual face ceva cu ea...cu limba, de acolo de unde e...daaaa, nu-i bai, bine că ești tu deștept...Mafalda.
Postat 23 Noiembrie 2016, 12:49 de caragiale

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)
 • Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON