URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2016, 16:50

De ce femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii

De ce femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii foto: womentowomen.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există o sumedenie de studii care afirmă că femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii, iar cauzele sunt complexe. Există o mulţime de factori care stau la baza acestui efect, iar ei variază de la genetică până la stresori de ordin social.

Problemele femeilor în acest sens încep încă din adolescenţă, când presiunea socială le forţează să lupte pentru note mai bune în şcoală. Ulterior, tot din cauza factorilor sociali, femeile trec prin mai multe greutăţi decât bărbaţii în găsirea unui loc de muncă decent. Spre deosebire de bărbaţi, femeile tind să fie discriminate la locul de muncă şi trebuie să lupte mai mult pentru a obţine acelaşi tip de post ocupat de un bărbat. Fiind percepute drept "sexul frumos" şi - implicit - mai slab, femeile ajung mai rar în poziţii de putere în firme şi li se acordă mai puţine şanse în luarea deciziilor importante.

Dacă factorii sociali sunt decisivi în ponderea depresiei în rândul femeilor, şi cei biologici sunt de luat în considerare. Spre deosebire de bărbaţi, femeile au de-a face cu depresia postpartum, PMS, anxietatea şi stresul responsabilităţilor legate de creşterea copiilor. Toate acestea cresc incidenţa depresiei în rândul femeilor.

Dar poate cea mai bună explicaţie a faptului că bărbaţii tind să fie mai puţin depresivi decât femeile rezidă în următorul mecanism psihologic: când eşti deprimat, nu-ţi poţi rezolva singur problemele. Şi atunci apelezi la ajutorul celor din jur, cerându-le să se implice în problemele tale în aşa fel încât tu să scapi de ele. Dar nu toţi cei din jurul tău sunt dispuşi să te ajute sau abili în a-ţi rezolva problema, şi atunci protestezi. O faci din frustrare sau o faci pentru a-i determina forţat pe ceilalţi să te ajute. Gândul de bază e "am să-i fac să le pese de mine", iar acţiunile tale ulterioare vor fi un efort în acest sens: de a-i face pe ceilalţi să se implice în problemele tale pentru ca tu să scapi de ele. Şi aici intervine firea bărbaţilor care au tendinţa să rezolve problemele şi să protesteze într-un mod mai agresiv decât femeile.

Fiind sexul mai violent, bărbaţii îşi exteriorizează furia pentru a obţine ceea ce doresc. Femeile în schimb aleg strategia depresiei mai des, fiind de o constituţie mai fragilă.

Un studiu relevant în sensul afişării agresivităţii şi raportul ei cu depresia afirmă că cei puternici din punct de vedere fizic tind să fie mai puţin depresivi decât cei slabi. 4000 de oameni cu vârste între 18 şi 60 de ani au fost testaţi, iar studiul a arătat că femeile sunt de 1,7 ori mai dispuse la a dezvolta depresie decât bărbaţii, iar asta datorită fragilităţii lor şi inabilităţii de a se exprima violent. Mai mult, cercetarea a arătat că bărbaţii, cu cât sunt mai solizi, cu atât scade riscul lor de a fi depresivi.

Un alt studiu susţine şi el că mecanismul de coping al femeilor este depresia, în comparaţie cu bărbaţii care - cu cât sunt mai bine dezvoltaţi - preferă să rezolve problemele prin violenţă, externalizându-şi furia. A nu se înţelege din aceste cercetări că doar factorul forţei fizice este un predictor al depresiei deoarece în combinaţie cu acesta există o serie de alţi factori care se interconectează şi duc la un risc mai mare de dezvoltare a acesteia: activitatea sexuală, prezenţa empatiei, riscul crescut de anxietate în cazul femeilor sau elementele expuse mai sus (elemente de ordin social sau biologic, stima de sine, fluctuaţii hormonale, infertilitate).

Alţi factori care atârnă greu în favoarea afirmaţiei implicite din titlu se leagă de faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii iar singurătatea derivată din întreruperea bruscă a vieţii de cuplu le afectează viaţa. Genetic vorbind, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta depresie decât bărbaţii iar în acest sens stau dovadă studii efectuate pe gemeni identici. În plus, femeile consultă specialişti mai des decât bărbaţii atunci când au probleme legate de depresie, ultimii temându-se că a apela la un psiholog sau psihiatru ar denota o oarecare slăbiciune din partea lor. Prin urmare contactul cercetătorilor cu femeile în această întrebare a depresiei este mai mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
(3l
http://m.gandul.info/harta-burlacilor-din-romania-unde-traiesc-cele-mai-multe-femei-necasatorite-si-care-e-judetul-cu-cele-mai-putine-divorturi-14953327.html https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate Cam deprimate femeile, mai ales in Romania. Nu?
Postat 14 Noiembrie 2016, 22:48 de B
(3)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_sex_ratio
Postat 14 Noiembrie 2016, 22:43 de B
(2)
Zici ca doar 1.3 barbati pe femeie? Ei bine acel 30% inseamna ca poate 1 din 3 barbati va ramane singur (chiar nu mai sunt femei pentru toti. Nu s-au mai nascut), iar femeile care sunt sub medie vor avea tipi medii. Si mama ce figuri fac si cat de tari se cred multe dupa aici. Femeile din Romania ar trebui sa-l dezgroape pe Ceausescu si sa-i pule moastele cum se practica prin zona. Din cauza ca el a fortat cresterea populatiei candva azi multe aratari fara caracter au asa de multi pretedenti. Ahhh si nu e doar 1.3 baieti pe femela decat la casatorie. Stiti ... daca sunt 4 baieti ... si 2 fete .. zicem ca e o comcurenta de 2 baieti pe fata! Ehh una ssa aiba prieten si sunt deja 3 baieti pe o fata In Romania ne luptam in orice moment cate 9-12 flacai pe fata Asa se.explica miile de like-uri pe facebook si sutele de filtruri pe seara de mers in club pe care doar romancele care chiar nu vor nu le primesc
Postat 14 Noiembrie 2016, 22:24 de B
dragi barbati
Barbatii se sinucid in numar cu mult mai mare decat femeile si sunt mult mai deprimati. Femeile romance se sinucid mai putin decat cele din USA din cauza ca pana si o grasa fara caracter este admirata aici, dar mult mai multi barbati rse sinucid in Romania decat in USA! Vorbesc in procente desigur! Atata tot ca barbatii nu se plang! Barbatii se nasc in numar cu 5-7% mai mare decat femeile si femeile au de unde alege. Multi au motive chiar da fie deprimati tinand cont si de inclinatia spre poligamie a femeilor. In ciuda credintei populare, singurele care profita dupa poligamie sunt femelele. Acuma cu Romania. Barbatii se casatoresc cu femei cu mult mai tinere ca ei. In anii 1985-1990 s-au nascut o gramada de copii. Baieiti din anii 1985-1990 nu vor avea sucifientrte mirse din anii 1990-1995. Si stiti de ce? Pentru ca dupa 1990 nu s-au mai nascut copii iar femeile din 1985-1990 sint casatorite deja cu aja aia din 1975-1990 Ne uitam la televizor auzim ca sunt mai multe femei ca barbati si prindem curaj sa abordam femele ca nimeni altii din europa. Nu stim insa ca femelele alea sunt babe vaduve. Ia cautati pe net dupa "harta burlacilor" sa vedeti cum sta treaba cu date oficiale de la ultimul recensamant. Doar 30% dintre romance sunt necasatorite. In timp ce 40% dintre barbati sunt necasatoriti! Cu Prox 30% mai mult!
Postat 14 Noiembrie 2016, 22:16 de B
Ygrec
Nu e vorba de nici un misogism! M-am saturat sa le vad ridicate pe femei in sclavi fara nici un merit. Da, am mama si am bunica insa si ele au facut selectie sexuala la viata lor. Hai sa vorbim despre "natura umana" la rece fara sa-i numim misogini si in tot felul pe cei care zic adevarul. In Romania cam multa "seducareala" si cam multa "motivatie". Romania , tara crestina unde femeile sunt cel mai greu de agatat din cauza caderii demografice. Milioane de barbati urmeaza sa nu aiba niciodata o sotie, femeile au o valoare peste merit...deci de ce sa nu le spunem adevarul?!
Postat 14 Noiembrie 2016, 22:03 de B
"Stimabile" B,
Comentariul la articolul de mai sus releva unui misogin frustat cu o retorica ce trimite la Mein Kampf. De altfel si Hitler era frustat sexual din cauza ca avea un singur testicul.In orice caz,opinia ta despre femei le va umple de mandrie pe mama si bunica ta. Exista si vreo nevasta pe undeva ?
Postat 14 Noiembrie 2016, 21:45 de Ygrec
@B
Aveți link-uri către niște studii în articol. Le puteți citi și le puteți transmite autorilor lor ce mi-ați transmis mie.
Postat 14 Noiembrie 2016, 21:34 de Razvan_T_Coloja
***
Prietene vorbesti magarii! Mai urmeaza sa ne spui cum femeile sunt atrase de sufletul omului in timp ce barbatii aia rai de aspectul fizic al femeilor. Femeile sunt PLATITE cu mult mai bine ca barbatii, *** si au cu mult mai multe sanse in viata decat barbatii. Uita-te la rata sinuciderilor sa vezi cat de rar se sinucid femeile fata de barbati! Mai ales in Romania unde din cauza caderii demografice dup 1989 femeile sunt mega curtate. Femeile sunt cu mult mai putin deprimate ca barbatii si din acest motiv se si sinucid mai rar. Au valoare socio sexuala pt ca au o gaura si traim intr-o societate poligama! Inca ceva. Daca un barbat se sinucide politia va zice una doua ca e prost A cazut de pe pod in apa ca e prost. Sau a fost prost si a dat cu masina in copac. Sunt mult mai multi barbati care se ainucid dar nu apar in cifrele oficiale. (***) Cele mai multe femei fac pe.victimele.sa primeasca ce vor Mai bine ai scrie cum dupa evenimentele dupa 1990 cateva milioane de barbati romani nu vor putea sa se casatoreascs niciodata decat sa ne aburesti cu afirmatii ridicole de 3 lei!
Postat 14 Noiembrie 2016, 20:53 de B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON