URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 09:41

Cum văd românii viitorul?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”. La această întrebare 30% din oameni au răspuns că se gândesc la bunăstarea copiilor și a familiei, în timp ce 15% s-au gândit la o viață mai bună și creșterea nivelului de trai. Cuvântul ”viitor” trezește însă și alte gânduri în români precum (în ordine) sănătatea proprie (9%), viitorul țării (4%), speranța (4%) ori locul de muncă (4%) și cariera (4%).

63% din cei intervievați au căzut de acord că oamenii ar trebui să-şi facă planuri de viitor. 52% cred că doar Dumnezeu poate decide viitorul nostru, iar 36% cred că viitorul oamenilor este în mâna conducătorilor. 30% sunt cu totul de acord că oamenii îşi fac degeaba planuri de viitor, viitorul nu depinde de ei. Întrebați ce fel de planuri de viitor ar trebui să îşi facă oamenii, românii din eșantion au afirmat că îi preocupă planurile legate de locul de muncă/carieră (19%), cele legate de bunăstarea proprie/a familiei (16%), cele legate de întemeierea unei familii (16%) și cele legate de dezvoltarea personală ori educaţia proprie (8%). În mod suprinzător, sănătatea se află pe locul cinci în topul românilor în ceea ce privește planurile de viitor (cu 7% din voturi) urmată de grijile pentru economii (4%). Planurile legate de călătorii și vacanţe sunt pe ultimele locuri, cu doar 1% din voturi.

66% din români afirmă că îşi pun foarte multe întrebări legate de viitorul lor și doar 33% nu se gândesc la el. 56% din cei intervievați au afirmat că își fac din timp planuri pentru anul viitor, iar 54% își fac aceste planuri la finalul anului. La întrebarea ”Gândindu-vă la propria persoană, cum credeţi că va fi anul viitor pentru dumneavoastră?”, 63% dintre respondenți au răsuns cu ”Mai bun decât anul acesta”, 21% cu ”La fel ca anul acesta”, iar 10% cu ”Mai prost decât anul acesta”, restul optând să nu răspundă la întrebare.

Optimismul reiese și din modul în care românii se raportează la nivel de țară: 39% cred că anul viitor va fi mai bun pentru România decât cel actual, 29% că va fi mai prost decât anul acesta și 27% că va fi la fel ca anul acesta. Și pe termen mai lung optimismul românilor se manifestă pe mai multe planuri. În ceea ce privește familia, 83% se declară optimiști în raport cu următorii zece ani, iar în ceea ce privește viitorul propriu, 71% cred că următorul deceniu le va fi favorabil.

Ce-i preocupă pe români cel mai mult în ceea ce privește următoarele decenii sunt, în ordine, sănătatea (35%), familia (29%), cariera (8%), nivelul de trai/bunăstarea financiară (6%), bunăstarea sufletească (3%), viitorul României (2%), cu pensia, schimbările climatice și pacea obținând fiecare câte un procent din voturi. Cei mai mulți români (36%) cred că nivelul lor de trai se va îmbunătăți în viitor, că evoluța școlii românești merge într-o direcție bună (43%) și că imaginea României în lume va avea o evoluție ascendentă (43%). Cu privire la profesionalismul guvernanţilor, majoritatea respondenților (40%) au afirmat că va rămâne la fel.

Doar 30% din români cred că există persoane care pot prevedea viitorul, iar din acest 30%, aproape o pătrime afirmă că a întâlnit asemenea persoane. Doar 10% dintre români au consultat vreodată un ghicitor sau un preot cu privire la viitorul lor, iar 45% citesc totuși horoscopul. La fel - doar 34% dintre respondenți au afirmat că au văzut semne sau au avut presimțiri cu privire la viitor care ulterior li s-au confirmat.

De precizat că marja de eroare a studiului este de ± 3,1%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sanatatea este importanta
Stelele ne spun ca in 2020 trebuie sa ne luam sanatatea in propriile noastre maini. A venit momentul ideal pentru a ne regandi dieta si pentru a incepe sa facem exercitii cu regularitate. Dar merita cu siguranta sa iei lucrurile pas cu pas si sa-ti asculti corpul, pentru a evita astfel mici rani. Sursa: https://www.steahoroscop.ro/horoscop-2020
Postat 28 Iulie 2020, 18:19 de MonicaN
Viitorul suna prost.
Cei intervievati sunt atat de "inteligenti" incat vor renunta la pensie cand va veni vremea.
Postat 17 Noiembrie 2017, 23:30 de CrisDumi
Îl vor ...
Înapoi pe Ceauşescu,altă variantă nu au decât o dictaturică mică,mai fără benzină,fără ceva interesant prin magazine,fără banane şi portocale,fără net,fără autoturisme,şi,,cu graniţili închise;)))streaşnic popor!!!
Postat 16 Noiembrie 2017, 11:09 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON