URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 17:00

De la furia antivaccin la mania Bitcoin: Cum se nasc isteriile în masă şi credinţele iraţionale

De la furia antivaccin la mania Bitcoin: Cum se nasc isteriile în masă şi credinţele iraţionale foto: hyperliteratura.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la credinţa în Yeti şi până la date fatidice care prezic sfârşitul lumii, isteriile în masă şi credinţele iraţionale sunt o parte a culturii globale de care se pare că nu putem scăpa. Ele există din cele mai vechi timpuri şi se comportă asemenea unui virus care infectează întâi o persoană, apoi un grup mic de oameni, apoi grupuri adiacente, formând în cele din urmă o credinţă puternic instaurată, dar ilogică, ce ajunge de cele mai multe ori să dăuneze cuiva.

Un exemplu concludent în România este isteria anti-vaccin care a cuprins ţara noastră în ultimii ani. Un alt exemplu de isterie este cea care a dat naştere alergatului după minarea de criptomonede (Bitcoin, Ethereum, Litecoin) de către tineri care-şi folosesc plăcile grafice ca să producă bani virtuali în speranţa că se vor îmbogăţi peste noapte.

Criza lalelelor din Olanda, arderea pe rug a vrăjitoarelor, criza imobiliară de la finalul anilor 2000, miturile urbane din Bihor despre ambulanţe negre care răpesc copiii ori convingerea că sub munţii Carpaţi există tunele construite de giganţi sunt doar câteva exemple care se întind din secolele trecute şi până în zilele noastre.

Aceste credinţe iraţionale sunt la baza isteriilor în masă şi sunt caracterizate ca fiind credinţe ilogice care se propagă spontan şi pe o perioadă determinată de timp într-un grup social dat. Recent, teoria Pământului plat a frost reînvigorată de un nou val de adepţi care afirmă că nu trăim pe un glob şi că la baza fotografiilor din spaţiu stau grupuri guvernamentale din umbră, Illuminati ori chiar rase reptiliene. Există oameni care şi în ziua de azi cred că omul nu a aselenizat pe Lună, că rachetele cu echipaje trimise în spaţiu sunt lipsite de personal şi că imaginile cu Neil Armstrong înfigând steagul american în praful satelitului natural al Pământului sunt fie trucate, fie realizate într-un studio de filmări.

Credinţele iraţionale urmează anumiţi paşi în naşterea lor şi construcţia amplorii şi de obicei e necesar ca anumite condiţii să fie îndeplinite. În mare parte, ideea falsă derivă de la un individ care o propagă într-un grup social cu care împarte aceleaşi interese. Psihologia socială afirmă că o asemenea idee prinde rădăcini cel mai bine în grupuri izolate sau reţele sociale insulare.

Mai important, credinţele iraţionale apar cel mai des în perioade în care societatea care le adoptă trece prin perioade dificile, fie că vorbim de crize financiare, fie că - la nivel mai mic - vorbim despre o firmă cu 100 de angajaţi care e în pragul falimentului. Similar, teama de pericolul unui război iminent, de valul de imigranţi care ar putea fura locurile de muncă ale altora ori lipsa de stabilitate politică pot duce şi ele la mediul propice în dezvoltarea credinţelor iraţionale.

Nu în ultimul rând, faza finală presupune ca adepţii curentului ce propovăduie credinţa iraţională să caute ţapi ispăşitori pentru problemele cu care se confruntă: guvernul este de vină că ascunde existenţa extratereştrilor, armata otrăveşte aerul ori apa de la robinet pentru a reduce populaţia, companiile farmaceutice sunt de vină că ţin ascuns leacul pentru cancer, medicii vor să provoace autism copiilor prin vaccinuri iar duhurile rele sunt de tras la răspundere dacă mai multe oi bolnave mor într-o anumită stână.

Canalele media (şi în special Internetul) preiau aceste credinţe iraţionale şi ne hrănesc cu reportaje despre preocupările aparent legitime ale celor care cred cu tărie în ele. Constituie subiecte bune de scandal ori de uimit publicul şi contribuie astfel la răspândirea isteriilor în masă. Informaţia ajunge la tot mai multe persoane, fenomenul ia amploare şi în scurt timp zeci de mii de oameni ajung să creadă că planeta este goală pe dinăuntru şi locuită de lemurieni ori atlanţi.

Teama de alimentele modificate genetic, conspiraţiile care spun că evenimentele care au cauzat căderea turnurilor gemene din SUA au în spate un guvern din umbră, ideea că dacii au fost un popor cu mult mai avansat decât arată istoria ori credinţa că ruinele de la Sarmisegetuza au fost plantate de istorici români naţionalişti sunt exemple din ziua de azi care se încadrează perfect în definiţia "isteriilor în masă": au apărut în grupuri sociale restrânse, au la bază perioade tulburi din punct de vedere social, sunt perpetuate şi întreţinute de adepţi care caută ţapi ispăşitori şi sunt mediatizate într-o mai mică sau mai mare măsură pe Internet.

Este greu de prezis când şi unde va apare următoarea isterie în masă şi ce va avea ca temă centrală. Însă, dacă ne uităm în istorie, vom observa că toate aceste credinţe iraţionale care provoacă isterii în masă au o limită de viaţă. În ziua de azi puţini mai cred în "moroi" sau "strigoi" aşa cum credeau străbunii noştri; superstiţiile vechi s-au transformat în datini. Nu ne mai prindem de nasturele de la haină când vedem un hornar, iar lumea nu s-a sfârşit atunci când ceasurile calculatoarelor au schimbat anul după revelionul din 2000.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON