URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2016, 10:09

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a V-a: Fă ceva antrenant!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a V-a: Fă ceva antrenant! foto: www.zensmarts.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această a cincea şi ultimă parte a seriei despre creşterea IQ-ului vorbim despre cum, solicitându-ţi creierul, se formează noi reţele neuronale şi despre cum nu orice activitate mentală duce la formarea acelor reţele.

Caută să faci ceva antrenant! Jocul de şah în sine nu te face mai inteligent, cel puţin nu pe termen lung şi stabil. Jocul de şah te învaţă strategie, te învaţă să gândeşti în avans, să anticipezi, dar la final de zi, opt ore de şah te fac doar să devii mai bun la şah. După ce te-ai săturat de şah apucă-te de altceva: un joc de logică pe calculator, unul de căutare a cuvintelor relevante într-o serie de litere aparent aleatoare, sudoku.

Mitul cum că doar jucând şah devii din ce în ce mai inteligent e demontat de o serie de studii. Unul dintre ele vorbeşte despre un experiment făcut pe persoane care nu mai jucaseră Tetris înainte. Pe măsură ce experimentatorii i-au urmărit pe subiecţi cum încep să înţeleagă jocul şi să-l joace mai intens s-a observat o creştere în grosime a materiei cenuşii. Cu cât subiecţii jucau mai mult Tetris, cu atât mai buni deveneau la jocul respectiv şi cu atât mai mult le creştea coeficientul de inteligenţă. Problema e că studiul respectiv a arătat că după o vreme grosimea corticală a scăzut. Cu cât oamenii deveneau mai buni la Tetris cu atât creierul lor arăta mai puţină activitate cerebrală. Asta s-a întâmplat deoarece, cu timpul, creierul a realizat că nu mai e nevoie să depună efortul iniţial şi nici să îl întreţină. Prin urmare, subiecţii testaţi au devenit încet-încet experţi în Tetris dar beneficiile cognitive ale jocului s-au împuţinat.

E ca şi atunci când ridici greutăţi pentru a-ţi creşte bicepsul. La început e greu să faci antrenament cu gantera de trei kilograme, dar după câteva luni devine din ce în ce mai uşor să o ridici în mod repetat. După o vreme, indiferent cât de mult ai exersa cu gantera de trei kilograme, muşchii deja au puterea să o ridice fără ca tu să depui efort şi - prin urmare - fără acel efort nu se vor mai dezvolta semnificativ. Va trebui să alegi o ganteră mai grea sau să încerci un nou aparat la sala de forţă pentru a continua să îţi îmbunătăţeşti şi menţii fizicul.

Creierul devine obişnuit cu o activitate după o vreme. Devii expert în acea activitate mentală, dar, pentru a continua să o creşti, e nevoie de o nouă activitate solicitantă. După ce deveniţi buni la şah învăţaţi să cântaţi la pian! Sau învăţaţi o limbă nouă, ori să jucaţi Go. Căutaţi să faceţi lucruri antrenante în permanenţă.

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a IV-a: Învaţă şi gândeşte într-un mod creativ!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a III-a: Socializează! 

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a II-a: Caută ineditul!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea I: Evită lucrurile uşoare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON