URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2016, 11:20

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a IV-a: Învaţă şi gândeşte într-un mod creativ!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a IV-a: Învaţă şi gândeşte într-un mod creativ! foto: jeffdegraff.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în primele trei părţi ale seriei am discutat despre cum evitarea lucrurilor uşoare, căutarea ineditului respectiv socializarea contribuie la creşterea IQ-ului, în acest articol vom discuta despre gândirea creativă şi cum îmbunătăţeşte ea inteligenţa.

Sistemul de învăţământ din România este încă ancorat în vechile tehnici de predare care implică memorarea şi asimilarea mecanică a informaţiilor. Cel puţin parţial. Dar gândirea creativă dezvoltă mai bine inteligenţa şi există destule studii care susţin această idee.

Prin ”gândire creativă” înţeleg aici să poţi face asocieri libere între idei doar vag tangenţiale, să poţi gândi într-un mod convenţional şi într-altul neconvenţional şi să poţi alterna între aceste două moduri de gândire, să abordezi o varietate largă de subiecte chiar dacă discuţi despre unul anume şi să poţi genera idei noi cuplând cap la cap idei deja existente.

Un studiu a încercat să vadă dacă există diferenţe ulterioare de performanţă între a învăţa mecanic şi a învăţa folosindu-ţi creativitatea. Pot elevii învăţa mai bine distrându-se în timp ce fac asta şi în acelaşi timp să poată asimila astfel informaţii mai eficient?

De exemplu, învăţarea folosind metode creative implică sarcini ce presupun interpretarea liberă a unei fotografii care prezintă o acţiune. Sau să atribui un dialog unor persoane dintr-o caricatură. Studiul amintit anterior a arătat că elevii care au învăţat folosind astfel de metode ce implică utilizarea creativităţii au obţinut scoruri mai mari în teste decât colegii lor care s-au folosit de metode tradiţionale de învăţare bazate pe memorare şi expunerea concretă a materialului de studiu.

Învăţarea prin metode creative duce la realizarea de noi conexiuni între neuroni. Imaginaţia, dacă este pusă în mişcare, ajută la realizarea de asociaţii libere care - la rândul lor - dau naştere la noi idei. De aceea sunt atât de utile şedinţele de brainstorming în companii; atunci când fiecare este liber să expună idei, fie ele şi năstruşnice, alţii pot prelua acele idei şi le pot adapta propriilor concepte şi viziuni dând naştere unei noi idei.

Nu te feri de idei ciudate sau care par nepotrivite în contextul discutat ori analizat! Te poţi folosi de cunoştinţele despre mecanică şi pictură în a concepe planul arhitectural al unei clădiri. Sau utiliza ceea ce ştii despre cadenţa versurilor unei poezii în a stabili ce ritm al respiraţiei trebuie practicat în cazul unui atac de panică. Cele mai bune idei ale omenirii s-au construit pe temelia altor idei mai vechi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON