URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2016, 11:25

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a III-a: Socializează!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a III-a: Socializează! foto: www.ubizarre.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În precedentele articole ale seriei am vorbit despre importanţa a doi factori în creşterea IQ-ului: evitarea activităţilor uşoare şi căutarea ineditului. În acest articol discutăm despre un al treilea factor, poate mai important decât primele două: Socializarea.

Socializarea este critică în creşterea IQ-ului. Fără a socializa cu alţii eşti ca o insulă departe de ţările de pe continent: informaţiile circulă mai greu, rămâi prins într-uns cerc în care reciclezi aceleaşi idei, eşti privat de nou şi afli prea târziu despre lucrurile esenţiale. Este important să circuli printre oameni, chiar şi printre cei ale căror interese şi pasiuni nu se aliniază cu ale tale. Dacă tu eşti pasionat de pictură şi socializezi doar cu pictori, vei învăţa probabil mai multe despre pictură, dar atât. Alegând să discuţi însă cu violonişti, oameni care lucrează în IT, chelneri, patroni de firme, elevi sau oameni de presă ajungi să afli despre lucruri care altfel ţi-ar fi scăpat. Încercând ca pictor să înţelegi explicaţiile amicului programator cu privire la utilitatea limbajului de scripting PHP în design-ul web afli nu doar mai multe despre un domeniu până atunci necunoscut ţie dar poţi ajunge - de exemplu - să realizezi paralele între simetria formelor geometrice din curentul cubist şi ordinea matematică impusă de funcţiile PHP. Ori poţi afla care sunt trendurile cromatice recente în designul web şi folosi acea informaţie pentru a picta ceva ce va fi perceput ca atrăgător de generaţia nouă, adaptată la Internet.

Socializând eşti obligat să comunici, iar comunicând faci schimb de informaţii. Acele informaţii pot fi direct folositoare sau se pot dovedi utile în mod indirect, ulterior. Ca patron de bar, socializând în mare parte cu alţi patroni de bar afli detalii despre ce mărci de băuturi alcoolice se vând mai bine sau cum să-ţi adaptezi afacerea pe timp de vară când clientela scade. Socializând însă cu un psiholog - de exemplu - patronul de bar poate afla că evitând paharele drepte şi înalte în servirea băuturilor alcoolice îşi poate creşte profitul afacerii. La rândul lui, psihologul poate afla de la patronul de bar ce tip de muzică preferă clienţii în anumite părţi ale zilei şi deduce ce ritm al melodiei îi face să rămână în local în orele târzii ale dimineţii, informaţie pe care ar putea să consituie mai târziu baza unui studiu ştiinţific.

Discutând cu alţii înveţi lucruri folositoare şi eşti forţat să faci paralele mentale cu informaţiile deţinute de tine pentru a le pricepe mai uşor pe cele noi. Mai mult, ajungi să te confrunţi cu idei care contravin propriilor tale concepte, iar asta te va face fie să cauţi argumente pentru a le combate, fie să sapi adânc în propriile convingeri pentru a vedea dacă nu sunt cumva biasate.

Oricare ar fi cazul, operaţiile presupun procese mentale care dezvoltă inteligenţa. Din mediul celorlalţi vei prelua idei pe care le vei putea prelucra pentru a alcătui alte idei. Discută în contradictoriu, ascultă, analizează informaţia oferită de ceilalţi şi străduieşte-te să-ţi argumentezi punctele de vedere. Făcând asta te vei folosi nu doar de memorie, readucând la lumină elemente care altfel s-ar fi estompat cu timpul, dar îţi vei şi pune sinapsele în mişcare asimilând informaţiile primite de la ceilalţi şi integrându-le în bazinul cunoştinţelor tale. Mai mult decât atât, socializarea îţi poate confirma sau infirma ideile deja existente făcându-te să le analizezi mai în profunzime, ceea ce - din nou - duce la alcătuirea de noi reţele neuronale.

Citiţi pe aceeaşi temă articolele:

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea I: Evită lucrurile uşoare!

Cum să-ţi creşti IQ-ul, partea a II-a: Caută ineditul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON