URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2017, 19:00

Copiii cu taţi inteligenţi prezintă un risc mai mare de autism

Copiii cu taţi inteligenţi prezintă un risc mai mare de autism foto: psijologcopiipitesti.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna mai a acestui an a avut loc Întâlnirea Internaţională Pentru Cercetare în Autism din San Francisco. Cu această ocazie s-a prezentat o lucrare care afirmă că taţii cu un intelect foarte bine dezvoltat au cu 31% mai multe şanse să aibă copii cu autism.

Lucrarea este argumentată cu studii din 2012, efectuate în Olanda, ţară în care regiunile mai bine dezvoltate din punct de vedere al locurilor de muncă în tehnologie aveau o pondere mai mare de copii cu autism.

Studiul prezentat la eveniment a luat în calcul 309.803 de copii ai căror taţi fuseseră în trecut înrolaţi în armata suedeză. În Suedia înrolarea presupune şi aplicarea unui test de inteligenţă, aşa că cercetătorii au avut acces la datele a sute de mii de părinţi de sex masculin. Studiul a arătat că ponderea copiilor cu autism în rândul părinţilor de sex masculin era cu o treime mai mare dacă acei părinţi aveau un IQ de 111 sau mai ridicat de 111.

De menţionat că, deşi există o corelaţie între autismul copiilor şi scorurile ridicate ale inteligenţei taţilor, cercetarea nu a luat în calcul intelectul mamelor sau trecutul genetic al acestora. Cu toate astea, este intrigant faptul că şansa de a avea un copil cu autism creşte cu o treime în funcţie de IQ-ul tatălui.

Un alt lucru bizar legat de autism şi dezvoltarea lui constă în faptul că există mult mai mulţi băieţi diagnosticaţi cu autism decât fete. Se pare că autismul se manifestă diferit în băieţi decât în fete şi că, de multe ori, în cazul fetelor, autismul este diagnosticat greşit ca ADHD sau OCD. Mai mult, autismul în cazul fetelor se corelează cu un IQ mai mic decât al băieţilor şi mai puţine interese fixe pe subiecte date (precum dinozaurii sau desenele animate Disney).

Semnele autismului tind să devină evidente undeva între vârsta de 2 şi 3 ani, iar în unele cazuri, mai rare, diagnosticul poate fi pus la vârsta de 18 luni.

Unul din 42 de copiii de sex masculin dezvoltă autism. În cazul fetelor, raportul este de una la 189. Conform datelor furnizate de CDC (Center for Disease Control) din SUA unul din 68 de copii ajung să fie diagnosticaţi cu autism.

Printre semnele autismului se numără evitarea privirii celorlalţi şi preferinţa pentru solitudine. Copiii cu autism au dificultăţi în a înţelege emoţiile celor din jur şi au o întârziere în dezvoltarea vorbirii. Interesele lor sunt restrânse şi pot să fie deranjaţi dacă li se schimbă mediul sau dacă intervin modificări în rutina lor. Un alt simptom constă în reacţii intense şi neobişnuite la sunete, culori, texturi, gusturi sau lumini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON