URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2016, 18:03

Ce spune psihologia despre gusturile politice?

Ce spune psihologia despre gusturile politice? foto: www.jeocity.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Discuţiile despre politică, religie şi fotbal sunt cele ce întreţin spiritul conversaţiei la petreceri ori reuniunile din faţa blocului. Se prea poate să fi observat faptul că părerile indivizilor legate de aceste trei subiecte rămân constante şi nu se schimbă. Şi există explicaţii psihologice pentru acest fapt.

În primul rând, părerile legate de politică şi afinitatea pentru un anumit partid ajung să alcătuiască o parte din noi, mulându-se pe personalitatea fiecăruia, concepţia morală şi noţiunile noastre despre bine şi rău. Ori personalitatea reprezintă esenţa a ceea ce suntem, ceea ce ne diferenţiază pe noi de ceilalţi. Opiniile şi afinităţile politice fac parte dintr-un set de idei fixe ce derivă din concepţii adânc înrădăcinate în fiecare. A încerca să schimbi aceste concepţii ar însemna să determini un om să renunţe la o parte din el, la ceva ce-l defineşte pe el ca persoană. De aceea, atunci când vine vorba de libertatea opţiunilor personale, cu greu vei vedea un vecin democrat votând cu un partid conservator sau un conservator votând cu un partid liberal. Opţiunile noastre politice, la fel ca cele religioase, se schimbă greu şi rareori radical.

Un studiu publicat în Political Psychology a încercat să vadă dacă genetica joacă un rol în alegerea opţiunilor politice. Gemeni identici au fost testaţi pentru a vedea dacă sunt liberali ori conservatori în gândire. Conform acestui studiu, 56% din trăsăturile politice ale indivizilor se datorează factorilor genetici şi 44% factorilor de mediu. Prin "factori de mediu" se înţelege aici structura familială, televizorul, discuţiile cu prietenii, studiul individual al problemelor de ordin politic.

Un articol din Washington Post vorbeşte despre un alt studiu conform căruia conservatorii sunt mai subiectivi decât democraţii în ceea ce priveşte minorităţile rasiale. Imagini cu persoane de culoare le-au fost afişate unor subiecţi într-un context care sugera faptul că acele persoane de culoare ar beneficia de ajutor de şomaj. Cei conservatori în gândire au fost mai receptivi ulterior la imagini derivate din reclame ale republicanilor din SUA care afirmau că guvernul risipeşte bani.

Un alt studiu în psihologia politicii afirmă că liberalii sunt mai toleranţi în faţa situaţiilor incerte, în timp ce oamenii cu viziuni politice conservatoare reacţionează mai rapid la situaţii care implică teamă. Totodată, cei cu viziuni politice conservatoare au tendinţa să perceapă feţele oamenilor ca fiind mai ameninţătoare şi mai dominante decât sunt în realitate. Acelaşi studiu postulează că democraţii sunt în general mai puţin satisfăcuţi de calitatea vieţii decât conservatorii.

Dar ce spune psihologia despre deciziile politice ale conservatorilor şi liberalilor? Un studiu numit "Where Do We Draw Our Lines? Politics, Rigidity, and the Role of Self-Regulation" publicat în Social Psychological and Personality Science în Ianuarie 2010 afirmă că politicienii din partide conservatoare şi persoanele cu afinităţi politice conservatoare au tendinţa să pună accentul pe prevenirea rezultatelor negative şi să fie mai rigide în gândire decât liberalii. Membrii partidelor conservatoare învaţă mai bine în prezenţa stimulilor negativi decât a celor pozitivi şi au tendinţa să evite situaţiile de risc. Liberalii pun accent pe creativitate, iar conservatorii pe ideea de organizare eficientă.

Un grup de cercetători danezi au cerut unor studenţi să-şi imagineze două situaţii de risc care ar putea avea loc într-un trib: un război cu un trib războinic vecin şi o situaţie de risc implicând un potop ce ar putea fi prevenit prin construirea unui dig. Aceloraşi studenţi li s-au afişat apoi poze cu două chipuri de persoane ce difereau radical prin gradul de dominanţă pe care îl afişau. Pe care din cele două persoane le-ar alege studenţii ca lideri în cazul celor două situaţii de criză? Studiul a dezvăluit că 72% dintre studenţi au ales personajul cu înfăţişare mai dominantă pentru a le fi lider în caz de război, însă doar 41% dintre ei au considerat acelaşi lider ca fiind capabil să-i scape de situaţia care implica iminenţa unui potop. Iar dacă percepţia fizicului poate influenţa opţiunile votanţilor, aflaţi că până şi tonul vocii poate decide cine câştigă alegerile. Un studiu din 2015 afirmă că şansa de a primi votanţi scade cu cât mai subţire este vocea candidatului. Unui grup de subiecţi li s-a redat acelaşi text audio ("Vă îndemn să votaţi pentru mine în noiembrie") în diferite instanţe care au presupus ridicarea şi coborârea tonalităţii vocii cu 20Hz.

Subiecţii au avut prejudecăţi în cazurile în care tonalitatea vocii era mai ridicată şi au fost deosebit de înclinaţi spre candidaţii de sex masculin în cazurile în care candidatul fictiv era prezentat ca fiind femeie. De unde putem deduce că în cazul femeilor avantajate la alegeri sunt cele care au o tonalitate a vocii mai groasă. Candidaţii cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani sunt preferaţi de public în detrimentul celor de 30 de ani ori al celor cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani. Motivaţia stă în faptul că în intervalul 40-50 de ani vocea peroanelor se află la cea mai joasă tonalitate de pe parcursul vieţii. O voce mai groasă inspiră încredere deoarece este asociată cu determinarea, competenţa şi înţelepciunea vârstei.


* Noul colaborator al BIHOREANULUI, Răzvan T. Coloja, este psiholog. În vârstă de 37 de ani, acesta a terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică) şi cea de Litere (Biblioteconomie), la Universitatea din Oradea. A publicat patru romane şi câteva articole în reviste de specialitate. A activat câţiva ani ca jurnalist în presa IT - a fost redactor-şef al revistei "MyLinux", redactor-şef adjunct al revistei "MyComputer" şi redactor al revistei "Connect". Este pasionat de sociologie, psihologie socială, neuropsihologie, Linux şi literatura transgresivă. În timpul liber întreţine site-ul psihoradea.com dedicat orădenilor interesaţi de psihologie. Poate fi contactat la email@razvancoloja.com.


 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
COLABORATORII SUNT ALESI DE CINE TREBUIE!
@Florin Ciucas: Perfect! Eu nu am calitatea sa ma pronunt asupra colaboratorilor unui saptamanal! Titlul comentariului meu "Cine este Coloja" nu se referea la colaborarea stimabilului psiholog cu Bihoreanul! Ideea este ca NU AM AUZIT NICIODATA de romancierul Coloja! Dar este clar ca vina imi apartine! N-am aflat eu ca D-l Coloja este un scriitor de succes! Promit ca voi incerca sa-l citesc! Nu stiu ce subiecte a abordat in romanele sale! Stiu insa cum cineva alerga dupa "subiecte" la D. V.! Chiar se ruga sa le capete! De altfel asa a si cunoscut-o! Celebritatea, la ea ma refer!
Postat 06 Iulie 2016, 22:44 de TDS
????????????????????????????
@Florin Ciucaș Pentru Dumnezeu, dar ce am scris? Tocmai asta am subliniat și eu că înțeleg de ce! Nu am scris de rău că D-l Coloja ar fi colaborator al Bihoreanul-ui! De ce a trebuit să fiu atenționat ( și ) de data asta?
Postat 06 Iulie 2016, 08:40 de TDS
RE: ????????????????????????????
Doar am explicat de ce Coloja "recidivează". Pentru că are rubrică permanentă. Atâta tot :)
Postat 06 Iulie 2016, 18:55 de Florin Ciucas
OK
@1: Mă gândeam eu! De aceea probabil scrii mai rar și numai împotriva mea! AFERIM, Coane!
Postat 06 Iulie 2016, 08:23 de TDS
"???"
Da!
Postat 05 Iulie 2016, 23:53 de 1
SUPLIMENTAR
@1: NU AM VRUT si pe cale de consecinta NU AM INCERCAT sa obtin licenta U.O.! Initial nu am fost atat de pornit! In 2000-2001 m- a oprit o problema medicala (sigur stii despre ce e vorba ). Aveam si subiectul lucrarii:"CAMBIA"! Imi doream o abordare economico-juridica! Dupa care mi-am zis: DE CE? Sa fiu "coleg" cu Bolos? NEVER!
Postat 05 Iulie 2016, 23:37 de TDS
???
@1: Eu aveam o diploma cand am decis sa fac dreptul la U. O.! Cu toate ca am luat TOATE examenele ( cu note mai mari sau mai mici/ preferinta mea a fost "civilul", din acest motiv fiind un bun cunoscator al " stipulatiunii pentru altul" /)AM REFUZAT sa-mi dau licenta! Nu mi-am dorit o diploma marca U. O. ! Asa ceva are Bolos! Deci "mai usor cu pianul"! Apropos, nick-ul "1" vrea sa sugereze ca esti nr. 1 in Oradea?! Zic si eu...
Postat 05 Iulie 2016, 23:28 de TDS
* Noul colaborator al BIHOREANULUI
Un pic de spuma in coltul gurii, TDS? In alta ordine de idei cand ai ales sa-ti faci studiile de drept la U.O. nu aveai greata actuala la auzul numelui institutiei!Ca asa ai devenit mare specialist pe probleme de "Comisia de la Venetia" chiar daca nu ai reusit sa-ti iei si licenta intr-o asemenea "universitate de r_h_t".Fariseule!
Postat 05 Iulie 2016, 23:07 de 1
COLOJA? WHO'S COLOJA?
Hmm! D-l Coloja recidiveaza! Acum am inteles si de ce! Domnia sa a absolvit mult hulita U. O. ! Hulita pe buna dreptate! A scris patru romane? Acum am aflat! Mai stii, poate vreunul din ele va fi subiect la bac peste vreo cincizeci de ani! Iar "pretendentii" vor scrie..." Morometii " ! PS: pentru ca nu am pic de incredere intr-un absolvent U. O. d-l Coloja pentru mine nu ecista!
Postat 05 Iulie 2016, 20:56 de TDS
RE: COLOJA? WHO'S COLOJA?
TDS, Coloja este unul dintre noii colaboratori permanenţi ai noştri. El e cel ce susţine rubrica "Psihologul Bihoreanului". Deci ar trebui să te obişnuieşti cu ideea... :)
Postat 05 Iulie 2016, 23:53 de Florin Ciucas
Atentie/confuzii
Sunt diferente culturale/de limbaj intre Romania care vrea o tranzitie de la socialism totalitar spre altceva si SUA care are o puternica si lunga traditie si cultura a libertatii, economiei de piata. Conservatorii americani, marea parte a republicanilor (dreapta) sunt cei care vor economie de piata si libertate. Liberalii americani, partidul democrat (stanga) sunt socialistii in cultura lor. La noi la romani nu sunt aplicabili aceiasi termeni: liberalismul clasic si conservatorismul suntf foarte apropiate pe spectrul politic si daca e cu o axa (stanga-dreapta) si daca e cu 2 axe/patrat. Liberalii democrati sunt o stanga ceva mai centrista doar...
Postat 05 Iulie 2016, 20:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON