URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2017, 19:22

Ce-i face pe oameni mai atrăgători?

Ce-i face pe oameni mai atrăgători? foto generic, perfecte.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În căutarea unui partener de viaţă, atât femeile cât şi bărbaţii apelează la artificii de imagine menite să le sporească gradul de atractivitate. Indiferent că vorbim de un aftershave sau pantofi cu toc cui, aproape fiecare dintre tineri încearcă într-un fel sau altul să apară în ochii celorlalţi mai mult decât sunt.

Problema e că nu toate aceste trucuri funcţionează, chiar dacă în conştiinţa comună e înrădăcinată ideea că ar fi valabile.

De exemplu, un studiu efectuat în Polonia a cercetat să vadă dacă bărbaţii cu tatuaje sunt mai atrăgători în faţa femeilor sau nu. Nouă poze cu bărbaţi atrăgători au fost prezentate unor sute de femei, după care aceleaşi poze au fost modificate electronic în aşa fel încât bărbaţii să pară că au tatuaje pe corp. Rezultatele studiului au relevat că, deşi bărbaţii cu tatuaje au fost consideraţi de femei ca fiind mai sănătoşi, tatuajele în sine nu le-au sporit gradul de atractivitate în comparaţie cu imaginile bărbaţilor fără tatuaje.

Mai mult, femeile au considerat că bărbaţii tatuaţi nu ar fi soţi sau taţi buni, probabil din cauza presupusei impulsivităţi asociate cu obţinerea unui tatuaj şi a ideii că un tatuaj este asociat cu luarea de riscuri. Pe scurt, un tatuaj nu te va face mai atrăgător în faţa femeilor, ci ar putea chiar să le îndepărteze pe cele ce caută o relaţie serioasă.

Dar să vedem ce elemente vizuale ar face femeile să pară mai atrăgătoare? Contează - de exemplu - lungimea părului acestora în ochii unui potenţial partener?

Un studiu din 2007 a ajuns la concluzia că femeile cu păr lung sunt percepute de bărbaţi ca fiind mai sănătoase decât cele cu păr scurt. Mai mult, femeile cu păr lung sunt asociate de bărbaţi cu determinarea, inteligenţa şi independenţa.

Un alt studiu care a cercetat aceleaşi ipoteze afirmă că femeile cu păr lung sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare de către bărbaţi. Când vine vorba de culoarea părului sau vestimentaţie, studiile arată că femeile roşcate sau care poartă haine roşii au şanse mai mari să-şi găsească un partener. Într-un experiment german s-a observat cum o femeie purtând un tricou roşu a fost mai des abordată într-un bar decât aceeaşi femeie care purta un tricou albastru. Registre arheologice din Africa arată că femeile din trecut foloseau mult ocru pentru a-şi spori gradul de atractivitate şi că roşul era asociat cu fertilitatea. Explicaţia psihologică rezidă în mai multe teorii; una din ele afirmă că în timpul flirtului femeile tind să roşească în obraji şi pe piept, semn că sunt atrase de interlocutor, roşul fiind aici sinonim cu posibilitatea unei relaţii sexuale. O altă explicaţie spune că în cazul primatelor, nivelele de hormoni din perioada premergătoare ovulaţiei fac anumite părţi ale corpului să devină roşii, semnalizând astfel masculilor disponibilitatea împerecherii.

Un alt studiu a căutat să observe care trăsături faciale ale femeilor sunt considerate ca fiind mai atrăgătoare de către bărbaţi. Rezultatele spun că bărbaţii apreciază simetria facială şi gradul de tinereţe afişat de aceasta. Un alt lucru interesant dezvăluit de acest studiu este că bărbaţii par să aprecieze mai mult feţele feminine care se încadrează în media populaţiei decât cele care ies din tipar. Cu alte cuvinte, cu cât o femeie seamănă mai mult cu celelalte din jurul ei, cu atât va fi percepută ca fiind mai atrăgătoare de către bărbaţi. Acest lucru ar putea explica efectul modei şi tendinţa femeilor de a urma trenduri care, deşi le fac să pară aidoma cu alte femei din punctul de vedere al vestimentaţiei, aparent le ajută să îşi găsească un partener.

Şi zâmbetul e un predictor al succesului găsirii unui partener. Un studiu canadian afirmă că femeile care zâmbesc mai mult sunt considerate ca fiind mai atrăgătoare. Opusul e însă valabil în cazul bărbaţilor, aceştia fiind consideraţi mai puţin atrăgători cu cât zâmbesc mai mult. La fel, nici bărbaţii care par fericiţi nu sunt consideraţi ca fiind atrăgători de femei, probabil datorită faptului că zâmbetul şi fericirea sunt asociate cu trăsături feminine şi - implicit - denotă un anumit grad de slăbiciune şi lipsă de dominanţă. Acelaşi studiu afirmă că bărbaţii consideră femeile care afişează mândrie ca fiind cel mai puţin atrăgătoare în timp ce femeile consideră că un bărbat care emite mândrie este printre cei mai atrăgători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON