URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2015, 17:54

Canicula şi aerul condiţionat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.

Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt de exemplu cardiacii).

Mulţi dintre cei care utilizează aparatele de aer condiţionat acasă, în birouri, complexe comerciale sau în maşină, prezintă disconfort la nivelul căilor respiratorii.

Specialiştii au studiat efectele aerului condiţionat din clădirile dotate numai cu instalaţii de condiţionare a aerului şi au ajuns la concluzia că acesta determină scăderea imunităţii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, de la nivelul nasului, până la alveolele pulmonare.

Se ştie că în rândul persoanelor care lucrează în spaţii climatizate sunt mai frecvente traheobronşitele, laringitele şi virozele respiratorii. În zonele poluate atmosferic, la aceste persoane se pot supraadăuga şi infecţii pulmonare ca pneumoniile sau chiar tuberculoza pulmonară.

De asemenea, expunerea prelungită poate determina nevralgii şi chiar pareze. Există câteva recomandări pentru evitarea acestor neplăceri:

- aparatele se vor folosi când temperaturile exterioare depăşesc 33-35 gr.C;

- aparatele nu se vor fixa pe temperaturi mai mici de 22 gr.C, pentru că astfel scade drastic gradul de adaptare a organismului la temperatura de afară (la temperaturile ridicate actuale este recomandată fixarea pe 25 gr.C);

- jetul de aer rece nu trebuie îndreptat direct pe persoanele din încăpere;

- la domiciliu este indicată instalarea aparatelor pe hol, astfel ca răcirea să se facă în mod indirect;

- aerul condiţionat trebuie pornit intermitent;

- în maşină, aerul nu se va direcţiona direct pe faţă şi torace, ci spre parbriz, în sus şi lateral. Aerul va fi oprit cât mai des la sistemele clasice, iar la instalaţiile mai noi nu se va fixa temperatura sub 22 gr.C.

ATENŢIE!

Producătorii aparatelor de aer condiţionat precizează că acestea pot fi dăunătoare sănătăţii dacă sunt utilizate timp îndelungat şi recomandă să nu fie utilizate în timpul somnului şi în încăperile în care sunt copii. Este important de ştiut că majoritatea aparatelor disponibile în comerţ răcesc aerul din încăperi (nu aduc aer din exterior), aerisirea fiind obligatorie.

REŢINEŢI!

Filtrele aparatelor de aer condiţionat conţin bacterii şi ciuperci, de aceea trebuie curăţate periodic, pentru a nu le răspândi în încăperi. Producătorii specifică exact când şi cum se toaletează filtrele, cum se verifică funcţionarea şi modul de exploatare a aparatelor. Este indicat să ţinem cont de recomandările producătorilor pentru a preveni efectele nedorite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON