URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2017, 18:59

Bolile mintale sunt mult mai răspândite decât se credea inţial

Bolile mintale sunt mult mai răspândite decât se credea inţial foto generic, unica.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cât avansează mai mult cercetarea în psihologie şi psihiatrie cu atât mai multe aflăm despre bolile mintale şi impactul acestora asupra populaţiei. Dacă studiile cad de acord că actualmente prevalenţa bolilor mintale pe glob se situează undeva între 20% şi 25%, noi cercetări se concentrează pe impactul bolilor mintale de-a lungul întregii vieţi. Cu alte cuvinte, deşi în prezent prevalenţa bolilor mintale este de 20-25% la nivel global, studiile longitudinale care urmăresc viaţa unor persoane de la naştere şi până dincolo de viaţa de adult afirmă că incidenţa bolilor şi a tulburărilor mintale este cu mult mai mare.

În vreme ce în România - din păcate - nu au fost făcute publice rezultatele unor asemenea studii, statistici din SUA efectuate pe la mijlocul anilor '90 şi extinse până în anii 2000 au arătat că aproape jumătate din populaţia Statelor Unite a dezvoltat o boală mintală cândva pe parcursul vieţii. Un nou studiu a urmărit o generaţie de neo-zeelandezi născută în acelaşi oraş, de la naştere şi până pe la mijlocul vieţii. Concluzia studiului este şocantă: din eşantionul de studiu doar un procent de 17% nu a prezentat un istoric de boli mintale.

83% dintre subiecţi au avut de-a face cu boli mintale cândva pe parcursul vieţii lor.

Implicaţiile rezultatelor sunt diverse. Ca să realizaţi impactul lor, aflaţi că e mai probabil să dezvoltaţi o tulburare sau boală mintală în viaţă decât să faceţi diabet, să suferiţi de boli de inimă sau să faceţi cancer.

Studii similare s-au realizat în Elveţia şi SUA, iar rezultatele lor se mulează pe cele ale studiului din Noua Zeelandă.

Incidenţa bolilor mintale a fost mult subestimată, iar tulburările mintale nu sunt acoperite de serviciile de asigurări medicale ale multor ţări, chit că bolile cu efect asupra fizicului precum cancerul sau leucemia intră sub incidenţa aceloraşi asigurări.

Societatea trebuie să înceapă să privească bolile şi tulburările mintale ca pe orice altă afecţiune. Dacă pietrele la rinichi sunt luate în serios, schizofrenia sau tulburarea de personalitate borderline ar trebui şi ele luate în considerare, cu acelaşi grad de seriozitate, iar spitalele, serviciile de asigurări medicale şi Statul ar trebui să ia măsuri în evaluarea şi tratarea corespunzătoare a acestora.

Suferinţa provocată de o boală mintală este de multe ori mai gravă decât cea indusă de o boală fizică. Un apendice poate fi înlăturat prin chirurgie în decurs de jumătate de oră, iar perioada de recuperare post-operatorie este de vreo 4 zile, dar un suferind de tulburare bipolară nu are luxul de a scăpa de suferinţa psihică în decurs de o săptămână.

Conform studiului din Noua Zeelandă, acel procent de 17% care nu a dezvoltat boli sau tulburări psihice de la naştere şi până în viaţa de adult era alcătuit din indivizi care aveau două lucruri în comun: lipsa unui istoric de boli mintale în familie (deci o şansă mai mică de a le moşteni pe cale genetică) şi un calup mai redus de emoţii negative (ceea ce implică un mai bun auto-control şi un grad de socializare mai ridicat).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@parker
Iti "racesti" tastatura de pomana! Am vrut eu sa-i raspund in aceeasi gama dar am decis ca nu are sens sa ma obosesc. Oricum nu poti sa schimbi nimic. Suntem o tara de pupatori de moaste.
Postat 01 August 2017, 14:51 de Kid
Moderare pentru prostie
pentru a nu stirbi ideea de "libera exprimare", rugam editorii sa stearga mesajul individului "oarecine". libera exprimare nu ar trebui sa insemne ca toti prostii sa opineze in piata publica. probabil i se trage de la mamaliga vartoasa cu care s-a tratat in tunelurile dacice de sub Muntii Carpati, care-l adapostesc pe arsenie boca si pe fiul sau, parintele preaiubitor de copii / pedofil pomohaci.
Postat 01 August 2017, 14:24 de parker
Începe și la noi asaltul
În SUA apa de la robinet conține de pilule psihotrope: Prozac, Zoloft, Zyprexa etc. Cauza? Oamenii sunt efectiv drogați de către Big-pharma, prin intermediul unor șarlatani care acum 70 de ani nici nu aveau voie să fie numiți medici - astăzi li se spune pshihiatri, sau psihologi, în funcție de privilegiul de a prescrie, sau nu, "medicamente" (droguri psihotrope). Așa zisele boli mintale, sunt pretexte pentru a droga populația cu echivalentul unei bombe chimice asupra creierului. Cu mult mai simplu și 100% mai eficient, ar fi să aibă omul un duhovnic, care nu doar îl ascultă, ci are puterea de a-i ierta păcatele. Vai de cei care pică în plasa psihopupu și își ratează viața! Nu am văzut vre-un pacient cu adevărat vindecat ci doar cu simptomele aflate sub control chimic, pe când de la Sfânta Spovedanie, iasă omul cu inima ușoară, fericit și iertat de păcate.
Postat 31 Iulie 2017, 20:50 de Oarecine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON