URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2018, 09:12

Vreme neobişnuit de caldă în toată ţara. Cum vor evolua temperaturile în perioada următoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce Occidentul se luptă cu o iarnă extremă, în România e soare şi o vreme neobişnuit de caldă pentru această perioadă. Gerul Bobotezei e departe. Agricultorii se tem că atunci când va veni, iarna le va distruge recoltele încolţite prematur.

Potrivit Digi24.ro, anul trecut de Bobotează, temperaturile maxime pe zi au fost sub 0 grade celsius in aproape toată ţara. La Iaşi au fost minus 10 grade, la Timişoara minus 8, Oradea -11. Anul acesta, în aceleaşi localităţi, temperaturile au fost mult mai mari. La Iaşi au fost 9 grade, cu plus, la Timişoara 13, iar la Oradea 12.

"S-a mai întâmplat şi în alţi ani, e adevărat, mai rar, cam doi ani să zicem în medie din 10 sunt aşa mai calzi, chiar în perioada asta. Ar fi 2014, destul de aproape, a mai fost şi în 2001, recordul chiar pe 7 ianuarie, cu cea mai ridicată temperatură din luna ianuarie din ţară, 22 de grade", afirmă Dinu Mărăşoiu, meteorolog.

Dacă oamenii se bucură că gerul năprasnic se lasă, încă, aşteptat, biologii avertizează că există plante care intră în vegetaţie stimulate de aceste temperaturi. "Există pomi fructiferi care vor înflori şi dacă apoi urmează îngheţul, florile acestora vor igheta si va fi afectată productia de fructe si seminte", afirmă Petronela Comănescu, biolog.

Totodată, agricultorii sunt speriaţi că munca le va fi zădărnicită de vreme. "Pericolul mare este dacă va fi un timp cald, călduros prelungit de peste două săptămâni, o săptămână două posibil să dea tija florală. Or, în momentul în care dă tija florală intră în creştere accelerată şi atunci sensibilitatea ei creşte foarte mult şi s-ar putea la temeraturi de -10, -15 să pierdem toată cultura", a spus, la Digi24, Iosev Pantea, fermier.

Meteorologii spun că de săptămâna viitoare, valorile termice vor mai scădea, însă tot nu ne vom apropia de valorile normale pentru această perioadă a anului.

În Crişana, în intervalul 6 - 9 ianuarie, temperatura medie diurnă va creşte din nou, spre 11 - 13 grade, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor creşte din nou, până la 2 - 3 grade între 8 şi 10 ianuarie. Apoi, până spre 14 ianuarie, temperaturile vor fi caracaterizate de o nouă scădere a regimului termic nocturn, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, se prognozează din nou o medie regională de -2, -1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 9 – 14 ianuarie.

La munte, va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. Până pe 14 ianuarie nu vor fi variaţii termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopţii vor fi cuprinse în general, între -10 şi -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate şanse de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalul 9 - 14 ianuarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON