URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2017, 23:36

Violențe și critici, după ce SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. Gestul a reaprins tensiunile în Orientul Mijlociu. Sute de palestinieni au atacat armata israeliană şi au cerut declanşarea unei noi revolte populare împotriva statului evreu. Un potop de critici vine, de altfel, din toată lumea.

Potrivit site-ului cotidianul.ro, Trump și-a argumentat decizia prin faptul că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

”Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (…) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut”, a spus Trump.

Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat, miercuri, că Washingtonul va demara imediat procedurile pentru a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, la doar câteva ore după anumțul lui Trump.

Asta va dura ani la rând: este nevoie de mult timp pentru a construi un sediu şi a asigura măsurile de siguranţă.

Presa americană relata anterior că, din raţiuni logistice, Trump va amâna şase luni mutarea Ambasadei americane la Ierusalim. Între timp, Washingtonul va juca marea carte unui acord de pace între israelieni și palestinieni și a formării unei alianțe între Arabia Saudită și Israel împotriva Iranului. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală este primul pas și, aparent, este unul greșit, pentru că regele saudit Salman l-a avertizat pe Donald Trump că ”orice anunț american privind situația Ierusalimului făcut înaintea unui acord permament va dăuna negocierilor pentru pace și va spori tensiunile în regiune”, mai arată cotidianul.ro.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. A fost împărțit odată cu proclamarea Statului Israel, în 1948, când ONU a supus orașul unui regim internațional special. După Razboiul de șase zile din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, spunând oficial că nu este anexare, ci o integrare administrativă. În 1980, a fost adoptată Legea Ierusalimului, parte a legilor constituționale israeliene, care declară orașul drept capitala unită a statului evreu. Marea majoritate a țărilor membre ONU, inclusiv SUA, nu recunosc acest statut al Ierusalimului.

În acest context, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului ar fi o lovitură pentru statele musulmane și ar reaprinde disputele cu Israelul, așa cum a avertizat deja Europa, la recea întâlnire dintre secretarul american de Stat și miniștrii de Externe aliați ce a avut loc marți.

De altfel, Digi24.ro menționează că gestul SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului a reaprins tensiunile în Orientul Mijlociu. Sute de palestinieni au atacat armata israeliană şi au cerut declanşarea unei noi revolte populare împotriva statului evreu. Un potop de critici vine, de altfel, din toată lumea. Din Germania şi Franţa până în Turcia şi Arabia Saudită, marile puteri au condamnat pasul fără precedent făcut de americani.

La doar zece kilometri de Ierusalim, Cisiordania a devenit din nou teatru de violenţe între israelieni şi palestinieni. Furioşi, aceştia din urmă spun că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu este sărutul morţii pentru încercarea de a face pace în zonă.

„Trebuie să lansăm o intifadă împotriva inamicului sionist. Decizia americanilor este o agresiune împotriva poporului nostru, o declaraţie de război împotriva palestinienilor,” a spus Ismail Haniyeh, lider Hamas.

Decizia lui Donald Trump este contestată de aproape toată lumea arabă. Şi aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite sunt însă revoltaţi: Marea Britanie, Germania şi Franţa. „Statele Unite au armat o bombă pe cale să explodeze în regiune”, spune Binali Yildirim, premierul Turciei.

„Anunţul ne poate trimite înapoi, în timpuri mai întunecate decât cele în care trăim. Singura soluţie realistă este cea a două state, cu Ierusalimul capitală a Israelului şi Palestinei”, a declarat Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jerusalem
It's about time.. Jerusalem was the capital of the Jewish nation ever since it was Jerusalem.. It is a great and historical decision for Israel.
Postat 08 Decembrie 2017, 11:30 de YakovBitt
Da
Totul pornește de la cap, si cum capul e gol , toata ordinea internațională se da peste cap
Postat 08 Decembrie 2017, 08:42 de Sandu1201
Europa nu are habar de politica externa globala!
Daca romanii ar fi asteptat ca sa ne scoata Franta si Germania din comunism, nu s-ar fi intamplat niciodata. De aceea, romanii visau ca vor veni americanii. Cat despre "aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite care sunt revoltaţi: Marea Britanie, Germania şi Franţa", stie toata lumea ca acestea sunt noile tari musulmane din Europa.
Postat 08 Decembrie 2017, 03:41 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON