URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2016, 13:25

Victorie în justiţie pentru tabăra anti-Brexit: Guvernul britanic nu poate declanşa separarea de UE fără Parlament

Victorie în justiţie pentru tabăra anti-Brexit: Guvernul britanic nu poate declanşa separarea de UE fără Parlament foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul britanic Theresa May nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiază în mod oficial procesul de ieşire din UE fără acordul Parlamentului.

Potrivit Digi24.ro, trei judecători de rang înalt au stabilit că "Guvernul nu are puterea, în baza prerogativei Coroanei", să declanşeze negocieri în vederea ieşirii din UE. Guvernul urmează să facă apel împotriva hotărârii la Curtea Supremă.

Premierul Theresa May susţine că referendumul prin care a fost decisă ieşirea ţării din UE nu are nevoie de un vot în Parlament, însă criticii ei spun că acest lucru este neconstituţional. În acest context, premierul a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi va notifica UE cu privire la intenţia Regatului de a părăsi blocul european până la sfârşitul lui martie, în urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a ieşi din Uniune.

Intenţiile Guvernului au fost contestate în acest caz - cu importante implicaţii constituţionale cu privire la echilibrul puterii între Parlament şi Guvern. În vreme ce – arată sursa citată – premierul vrea să folosească "prerogativa regală", care permite Guvernului să se retragă din tratate internaţionale, reclamanţii argumentează că ieşirea din UE va suprima drepturi, inclusiv libera circulaţie în interiorul UE, şi subliniază că acest lucru nu poate să fie făcut fără aprobarea Parlamentului.

Conform Digi 24, May vrea să folosească prerogativa Coroanei - o putere istorică deţinută în mod oficial de regină - pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care deschide o perioadă de doi ani de negocieri în vederea stabilirii condiţiilor divorţului.

Această putere, care este exercitată în realitate de politicieni, permite să se ia decizii fără să se treacă printr-un vot în Parlament şi vizează atât probleme grave - precum declararea războiului - cât şi probleme mai simple - ca emiterea de paşapoarte. În mod istoric, prerogativa regală a fost aplicată, de asemenea, în Afacerile Externe şi în negocierea unor tratate.

Difgi 24 mai notează că acest cazul este considerat drept cel mai important în domeniul constituţional al acestei generaţii. Un semn al importanţei acestui caz este faptul că May l-a însărcinat pe procurorul general Jeremy Wright să conducă echipa care reprezintă Guvernul. Wright a argumentat că procesul reprezintă o încercare de a ridica un obstacol juridic în calea punerii în aplicare a rezultatului referendumului de la 23 iunie - ieşirea din UE.

În Parlamentul de pe malul Tamisei, majoritatea este deţinută de Partidul Conservator, cel care, sub conducerea lui David Cameron, a iniţiat referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE. Însă, în interiorul formaţiunii conduse acum de T.May, există un puternic curent pro-european, aşa cum şi în tabăra laburiştilor predomină voturile împotriva ieşirii UE din UE, arată sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
A vorbit si @...ion, ca si el e om
A nu se confunde dreptul la opinie cu insirarea de prostii de-a valma cu ,,adevaruri"! Ma abtin sa comentez poastarile cuiva, dar pana intrece masura! O iau pe rand. Potrivit art.74 aliniat(2) din constitutia Romaniei ,, Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea." In concluzie prostimea, chit ca tare mult ar vrea, nu poate modifica prin vot DIRECT birurile. Pe de alta parte, art.2 aliniat(1) din aceeasi constitutie, stabileste clar cine e, sau ar trebui sa fie ,,jupȃnul" : art 2 aliniat(1),,Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin REFERENDUM." Ca jupȃnul e prost(it) si slugile ticaloase il fura cum/cand/cat vor e adevarat. Refendumul din 2009 pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, ca place, ca nu place, a fost declarat valid si ar trebui sa-si produca efectele. Dar, repet, jupȃnul e (inca) prost(it). Chiar postarea ta e o dovada!
Postat 05 Noiembrie 2016, 08:01 de pinonel
Pt "poporul suveran"
Daca intrebi prostimea: vreti sa nu mai platiti impozite DAaa, vreti sa va plateasca statul cate 2000 euro pe luna si sa nu mai fiti nevoiti sa lucrati DAaaa, vreti ca strada pe care locuiti sa devina republica independenta sa sa nu va mai supuneti nici unei legi DAaaa, prostimea este suverana intotdeuna. Prostimea poate decide sa nici nu mai existe parlament, oricum isi iau salariile degeaba, nici politie - sunt corupti, nici profesori - ne educam singuri, citim almanahe. La votul prostimii orice intrebare pentru referendum trece daca e bine pusa.
Postat 04 Noiembrie 2016, 08:15 de vasyion
oricum..
se descurcă băieţii,că în ue,că afară,am înţeles că lira a crescut vertiginos,deci sigur Şoroş a cumpărat în vară când a fost brexitu şi lira era căzută rău.Oricum,acest brexit e dovada saturaţiei,împotriva amărâţilor africani sau asiatici ce tot vor să intre în U.K.
Postat 03 Noiembrie 2016, 20:44 de crisan
,,Democratie" ca la noi... Nu poporul e suveran, ci parlamentul!
Ce conteaza referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari din 29.oct.2009, validat de CCR? 50,16% din electorat și-au exprimat voturile ceea ce a determinat validarea referendumului, iar 77,78% dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral. Ce conteaza ca 53,4% dintre englezi vor iesirea din uniune? Parlamentul decide!
Postat 03 Noiembrie 2016, 13:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON