URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2018, 09:50

"Un pas istoric": România va exporta gaz în Ungaria

'Un pas istoric': România va exporta gaz în Ungaria sursa foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere istorică în privinţa importului de gaze naturale din România. Practic, prin acest demers, țara noastră va sparge monopolul Rusiei pe gazele importante în Ungaria.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care şeful diplomaţiei ungare s-a aflat luni la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Potrivit Digi24.ro, Szijiarto a declarat agenţiei MTI că este "un pas înainte istoric". Până în anul 2022, partea română şi-a asumat să pună bazele tehnice pentru transportul de gaz din România în Ungaria. Este vorba de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an! "Este prima ocazie, în ultimele decenii, când Ungaria poate cumpăra cantităţi mari de gaz din alte surse decât din Rusia", a spus Peter Szijjarto.

Digi24 mai afirmă că partea română şi-a asumat obligaţia de a construi până în 2020 compresoarele prin care se vor putea transporta 1,75 miliarde metri de gaz în Ungaria, urmând ca până în 2022 capacitatea să fie extinsă pentru transportul a 4,4 miliarde de metri cubi pe an din gazul extras de ExxonMobil şi OMV din Marea Neagră.

Pe de altă parte, s-a stabilit şi realizarea unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta şi Cluj. Este vorba despre un acord de principiu, fără a se avansa un termen-limită pentru finalizarea lucrării. Guvernul ungar a aprobat un miliard de forinţi (cca. 3,2 milioane EUR) pentru studiul de fezabilitate pentru noua linie de cale ferată. Partea română ar dori ca linia să fie prelungită până la Bucureşti, iar partea ungară nu are obiecţii, a notat Szijjarto.

Citiți și articolul: Cale ferată de mare viteză via Oradea: România şi Ungaria au semnat pentru tren super rapid între Cluj şi Budapesta

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
??!!! au vandut tot. Mai au doar mana de lucru de vanzare!
Ungaria cea fara de resurse natural(gaz, petrol) devine distribuitorul European al resurselor romaniei! O miselie marda hUDMR in colaborare directa cu psd-ul mafihot! Destepta-te romane cat mai existi ca natie, popor!
Postat 06 Februarie 2018, 11:04 de scortosul
Istoria se repeta !?!
Romania a fost un bun furnizor de gaz pentru Ungaria inca din anii '50 !?! Moșulică de la Externe are problene mari cu memoria !?!
Postat 06 Februarie 2018, 10:42 de WinDos
???
CE UITA ASTIA DE LA PUTERE -NORMAL IARNA-I USOARA-este ca daca rusul inchide robinetul ROMANIA ingheata!Si noi exportam gaz..fara importanta unde..A inceput genocidul!
Postat 06 Februarie 2018, 10:09 de grigore
Vanity it's my favourite sin
Consecinta fireasca a "liberalizarii" preturilor la gaza si energie va fi ca pretul gazului exportat in ungaria sa fie mai mic decit al celui din romania, precum se intimpla deja cu energia electrica. Traiasca imperiul austro-ungar
Postat 06 Februarie 2018, 09:56 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON