URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2016, 23:40

Tutorial de la Ministerul de Interne: Cum se va desfăşura votul de duminică (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Afacerilor Interne a lansat un tutorial video despre cum se va desfăşura votarea la alegerile parlamentare de duminică, prezentând paşii pe care îi vor parcurge alegatorii, dar şi măsurile de securitate şi cele împotriva fraudei.

Alegătorii pot vedea, astfel, ce vor găsi alegătorii în secţii, cum va fi înregistrată numărarea voturilor şi toate măsurile luate pentru a combate eventuala fraudă electorală, a anunţat ministrul Dragoş Tudorache.

"Considerăm că acest clip este importat pentru alegător, pentru oricine care vrea să aibă o înţelegere cât mai clară asupra modului în care se vor desfăşura alegerile duminică, asupra a ceea ce alegătorii vor descoperi în momentul în care se prezintă în secţiile de vot, asupra modului în care vor funcţiona măsurile privind supravegherea video în timpul numărării voturilor şi toate celelalte măsuri noi, în mare parte menite să combată potenţiale fraude electorală, pe care le-am adoptat împreună cu colegii de la STS", a spus Tudorache.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în total, 18.906.721 de români au drept de vot.

Duminică, vor fi aleși 312 deputaţi, cărora li se adaugă 16 deputaţi ai minorităţilor naţionale, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

O noutate pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, de care se bucură doar cetățenii români din diaspora, însă numai 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență. Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania - 2794, Italia - 1228, Republica Moldova - 880, Marea Britanie - 594, Belgia - 382, arată Digi24.ro.

O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. De reținut, însă, că nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.

Digi 24 mai arată că va fi folosit în continuare și sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare. Acest sistem va fi introdus și la alegerile legislative din 11 decembrie și în secțiile de votare din străinătate.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, fondurile necesare fiind prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli, mai arată sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON