URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2016, 18:30

Se schimbă modificarea: Legea antifumat s-ar putea modifica, astfel încât fumatul să fie posibil în camere special amenajate şi pe terase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a stârnit controverse în toată ţara, legea antifumat, recent intrată în vigoare, intră la refăcut. Senatorii vor să modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului, astfel că reprezentanţii din Comsia Juridică au admis, miercuri, mai multe amendamente, care elimină interdicţia fumatului la terase, spaţiul închis fiind redenumit ca spaţiu cu pereţi de jur împrejur, anunţă agenţia de presă News.ro.

Amendamentele urmează să fie dezbătute însă şi în Comisia Economică, care trebuie să elaboreze, împreună cu Comisia de sănătate, un raport pe acest proiect de lege.

Potrivit iniţiatorilor amendamentelor, "fumatul va fi permis în camere special amenajate", care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare. 

Parlamentarii vor să modifice şi definiţia spaţiului public închis, conform amendamentului acesta fiind definit drept "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu detinaţie locativă". 

Astfel, aceştia vor să se poată fuma şi pe terase, eliminând interdicţia de a se fuma în spaţii care au acoperiş şi doi pereţi, aşa cum este prevăzut în legea adoptată recent de Parlament şi care a intrat în vigoare în 17 martie, arată news.ro.

Mai mult, fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate fumatului şi activităţilor asociate fumatului. 

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat în cadrul dezbaterilor din comisie că a primit foarte multe sesizări din partea cetăţenilor şi a fost "bombardat" de e-mail-uri de la persoane nemulţumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat şi a mai arătat că, aşa cum este definit spaţiului public în prezent,  fumatul va fri interzis, în sezonul estival, pe terasele de la malul mării. "Cred că e cam mult", a spus el, atrăgând atenţia că astfel este afectat şi turismul. 

La rândul său, senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a întărit că nu este de acord cu "această lege tâmpită". "Nu sunt de acord să interzicem total fumatul. Dacă vrem să ne sinucidem cu ţigările, ne sinucidem. Dacă îmi convine, stau lângă un fumător, dacă nu, plec de lângă el".

Bodea a venit şi cu o propunere, să se stabilească, prin lege, ce localuri vor fi exclusiv pentru fumători şi care vor fi pentru nefumători. "Nu trebuie să ne simţim vinovaţi că modificăm legea. După corupţi, acum au apărut fumătorii. E ca o anatemă pusă acestora", a spus Bodea. 

Rămâne de văzut care va fi forma finală a proiectului.

Citiţi pe această temă şi articolul "Au dispărut ca fumul! Afectaţi de legea antifumat, patronii deschid terasele în ciuda frigului"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
da da!
se schimbă modificarea înlocuirii hă hăă!
Postat 31 Martie 2016, 22:18 de crisan
lege
Daca iar revenim la localuri pt fumatori si localuri pt fumatori, atuunci ne cam intoarcem de unde am plecat. Toate barurile se vor declara localuri pt fumatori pt ca acolo nu e interzisa nici o categorie de clienti pe cand in locarurile pt nefumatori, fumatorii sunt exclusi. Dl Bodea iar vorbeste ca se afle in treaba. Daca majoritatea barurilor vor fi pt fumatori, atunci nefumatorii ce sa faca? Isi vor risca sanatatea si vor merge in acele localuri.
Postat 31 Martie 2016, 11:41 de andy
nefu-matori
Fumatorii nu vor intra in baruri de nefumatori, iar nefumatorii se vor alia mai repede cu categoria cealalta.Dar e bine ca se vor gasi locuri fara...fumuri! :)
Postat 31 Martie 2016, 10:18 de Maricel
În sfârşit...
Sunt propuneri de bun-simţ. Barurile care doresc asta se pot transforma în cluburi de fumători iar nefumătorii nu sut obligaţi să intre în ele.
Postat 31 Martie 2016, 06:49 de Mekong_Delta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON