URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2018, 23:18

Scandal: Premierul Mihai Tudose i-a stârnit pe UDMR-iști. Declaraţii dure despre autonomia Ţinutului Secuiesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Mihai Tudose susţine că "nici nu poate fi vorba" despre autonomia Ţinutului Secuiesc, clamată de maghiari, afirmând că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag". În replică, UDMR îl acuză că mesajul său este unul "de ev mediu", care "a ameninţat comunitatea maghiară" şi îi solicită să îşi ceară scuze public.

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a spus, miercuri seară, Mihai Tudose la Realitatea TV.

Hotnews.ro notează că declaraţia a stârnit reacţia UDMR. Porcsalmi Balint, presedintele executiv al Uniunii, a scris, pe Twitter, că mesajul lui Tudose este "caracteristic evului mediu", iar prin el, "premierul Tudose a jignit si a amenintat comunitatea maghiara din Secuime". "Domnia sa poate sa nu fie de acord cu un proiect politic insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere", a spus el.

De asemenea, pe pagina oficiala a presedintelui UDMR Kelemen Hunor a aparut un mesaj, tot al lui Porcsalmi Balint, in care i se cere lui Tudose sa isi ceara scuze public.

Ulterior, într-o altă declaraţie, pe Facebook, Tudose a spus că refuză orice dialog legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, deoarece "este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român". "Discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", afirmă premierul.

Declaraţiile vin în contextul în care luni, la Cluj Napoca, a fost semnată – de către cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) – rezoluţia privind obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Rezoluţia arată că Ţinutul Secuiesc ar trebui să devină "o regiune autonomă în limitele sale istorice", cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. Liderii politici maghiari arată că "administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti".

"La o sută de ani după adoptarea Rezoluţiei de la Alba Iulia, maghiarii din România au rămas o comunitate naţională puternică şi generatoare de valori, care doreşte să îşi păstreze identitatea naţională şi patrimoniul cultural, în ciuda politicilor de asimilare a majorităţii guvernelor româneşti din diferitele perioade istorice", scrie în Rezoluţia comună a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, semnată la Cluj-Napoca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Sa fii mandru
No sa fiti mandrii ca sunteti rromani atunci... Tara mafiotilor,hotilor,unde zilnic auzi la televizor de frauda politicienilor....unde se baga taxe lunar...unde sanatatea este la zero....unde astepti 3 luni pentru un CT.... Bravo romania....bravo romani....traieasca pamantul romanesc...
Postat 14 Ianuarie 2018, 12:08 de alex1980
!!!!!!!!!!!!
@alex1980: Așa a decis regizorul! De undeva trebuia să pornească! Și a fost ales Tokes!
Postat 13 Ianuarie 2018, 17:28 de TDS
TUDOSE-Roman adevarat
Felicitari domnule PREMIER!
Postat 13 Ianuarie 2018, 06:44 de grigore
Ai vrut ceva la tine alexander
Sigur n-ai consumat ceva înainte să scrii sa spui că de la tokes a început revoluția tre sa fii idiot poate din URSS da ,dar totuși revoluția au făcut-o romani aia care au murit atunci că tu și eu să poți scrie ,exprima ,vorbi astăzi liber în mod sigur n-au murit pentru împărțirea Romaniei in bucăți mai ales pe criterii etnice valea în pusta acolo la Victor baci urmașul lui attila nu Bela că ăla trebuia să-l ascundă ăștia pentru o vreme da a fugit mișelește la Budapesta și încă ceva ce treabă are hungaria cu problemele interne ale României n-am înțeles și încă una pa limba voastră menj a fene ne.
Postat 12 Ianuarie 2018, 22:33 de sss
No comment.....
https://youtu.be/1acPEMMBMf8
Postat 12 Ianuarie 2018, 21:08 de alex1980
Tőkés
Sa nu uitati domnilor ca de la un ungur (Tőkés) a pornit revolutia! El a avut sange in....altfel poate ati trai si acum ca in tara lui Kim Jong Un....
Postat 12 Ianuarie 2018, 21:05 de alex1980
Singurul asa zis popor care nu are o limba a lui.
Cum poate exista un tinut secuiesc autonom fara secui(vezi recensamantul) fara limba secuiasca, doar cu niste steaguri si ceva cantece populare unguresti ?????
Postat 12 Ianuarie 2018, 20:16 de Ducustrigacucu
poiule
Ești cam pe lângă subiect , ce ai citit tu despre revoluția din 89 in cărțile de istorie ? E atât de jenant pt romani ce si cum s-a întâmplat atunci ca abia se mai amintește de ea la aniversarea evenimentului !si dacă tot zici de apucături , tot se lauda politicienii romani ce exemplara e situația minorității maghiare in România , ei cu declarația asta de * si-au arătat fata reala , unul nu a avut bunul simt sa se limiteze de declarația lui Tudose !
Postat 12 Ianuarie 2018, 18:14 de User anonimizat
@anonimusz
Mai citeste prin cartile de istorie putin despre scanteia revolutiei. Si lasa tu apucaturile astea de hoarda mongola ca in zilele de azi razboiul nu se poarta pe camp ci electronic. Mai citeste si tu ca sunt cazuri destule in media.
Postat 12 Ianuarie 2018, 15:11 de poiu
"patriotul"
am convingerea ca pentru declaratia asta rusinoasa data in miez de noapte probabil dupa cateva pahare de tarie la postul "secu tv" Realitatea , peste o saptamna individul acesta stupid nu o sa mai fie in functie ! un mic grup de maghiari au fost scanteia prabusirii comunismului in cele mai intunecate vremuri din istoria acestei tari, demiterea unui neica nimeni ca Tanase din functie va fi o formalitate ...
Postat 12 Ianuarie 2018, 12:51 de User anonimizat
felicitari Tudose
singurul politician care a luat atitudine pana acum la incercarile ungurilor de a denigra centenarul MARII UNIRI!
Postat 12 Ianuarie 2018, 11:22 de User anonimizat
CE chestie
Aici ii dau dreptate lui PSD-ESCU
Postat 12 Ianuarie 2018, 11:02 de Sandu1201
Bravo Tudose
Atat!
Postat 12 Ianuarie 2018, 10:29 de poiu
Demential
"O comunitate generatoare de valori " ptiuuuu huo răspunsul lui Tudose este demențial și pentru că unii va considera mistocarul național al României, totuși aveți pentru acest răspuns toată considerația mea și a multor români în sfârșit un om care le dă ungurilor un răspuns pe măsură cerilor acestora cum v-ați unit voi toți să cereți autonomie ați uitat brusc toata raca care era între voi legata de care ciordește mai mult și v-ați unit că șacali să cereți autonomie de 28 de ani va comportați că niște prostituate politice și acum încercați să provocați sa destabilizați nu va e rușine mă, dacă nu va convine ceva aveți și alte variante una din ele valiza și la gară la fel că emberu infractor marko attila drum bun . Și să nu vă mai întoarceți in veci stați acolo cu Victor baci la pusta.
Postat 12 Ianuarie 2018, 09:29 de sss
mesajul lui Tudose...
este "caracteristic evului mediu". Dar cererea de autonomie teritoriala, din care ev mediu este, din perioada Dictatului de la Viena, cand dupa ce ungurii au primit autonomie, au omorat toti oamenii: barbati, femei gravide, copii, din satele romanesti? Noi romanii din tinutul numit "Partium" de episcopul lui Satan Tokes, romani care reprezentam 80% din populatia locului, nu suntem intrebati de autonomie? Ne-om trezi noi 80% ca suntem alipiti Ungariei.
Postat 12 Ianuarie 2018, 08:10 de ionel82
experienta cu socialistii
Din experienta stim ca atunci cand socialistii ies sa dea asigurari ca nu se va intampla niciodata ceva anume, tocmai urmeaza sa se intample, dupa cum au facut cu ordonanta 13 si legile privind justitia.
Postat 12 Ianuarie 2018, 07:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON