URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2017, 07:01

Scandal în DNA: Laura Codruţa Kovesi a trimis un mail ameninţător procurorilor din subordine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codruţa Kovesi le-a trimis procurorilor din DNA un e-mail în care le spunea că cel care a făcut înregistrările apărute în spaţiul public va fi numit infractor, precizând că instituţia nu ar trebui să se identifice cu acesta. Informarea transmisă magistraţilor din DNA a fost publicată de luju.ro.

"Îl vom numi de acum încolo infractor"

În e-mailul transmis procurorilor, Laura Codruţa Kovesi reia informaţiile transmise opiniei publice printr-un comunicat de presă, susţinând că înregistrările apărute în spaţiul public sunt un "trucaj grosolan" pentru că "unele afirmaţii nu au fost făcute deloc în acea şedinţă de lucru".

Kovesi îi anunţă pe subordonaţi că serviciul tehnic a făcut o evaluare preliminară a înregistrării constatând că "există intervenţii pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte", precizând că "acel trucaj" oferă "indicii bune pentru anchetă".

"Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi "ea" şi "el" dar îl vom numi de acum încolo infractor - fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă. Mulţumesc celor care au dat informaţii utile în acest sens. De altfel eu am mai dat un mail cu puţin timp în urmă, în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine şi ce vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva? Oamenii se laudă cu ce află sau cu ce sms-uri/discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce. Acum rămâne să răspundă penal pentru asta. Probabil după mailul meu cel/cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală pe care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam, lumea e mica şi aşa ceva se află mereu", le-ar fi spus Kovesi procurorilor din DNA.

Procurorul şef al DNA le-ar fi cerut celor din subordine să fie uniţi şi să le arate oamenilor "că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuare, când au ieşit în stradă" să îi susţină şi "că DNA nu este un infractor care înregistrează ilegal. (..) Să nu lăsăm un un infractor ca alături de infractori disperaţi investigaţi de noi să ne intimideze sau să ne timoreze", ar fi spus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi ar mai fi scris în e-mail că toţi procurorii care nu corespund standardelor profesionale şi etice au plecat deja sau vor pleca, precizând şi că şedinţele de lucru ar trebui înregistrare, iar la intrarea în sediul DNA să fie efectuat un control amănunţit şi procese verbale, întrucât sunt avocaţi care vin la procurori "ca la ei acasă" şi "stau la discuţii fără să aibă audieri".

"În egală măsură trebuie să verificăm şi activitatea grefierilor, a poliţiştilor, a specialiştilor. Din păcate, unii au un aer de superioritate acum şi spun: uite ce fac procurorii, se înregistrează între ei", ar mai fi spus Kovesi.

“Kovesi s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor “

Informarea transmisă de Kovesi procurorilor a fost invocată şi de cei magistraţi din DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară după ce au fost citaţi în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor apărute în spaţiul public, dintr-o şedinţă a DNA.

Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Mariu au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţinând că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut.

În ceea ce îi priveşte pe Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, Codruţa Kovesi a cerut revocarea, o decizie urmând să fie luată marţi, de procurorii CSM.

Cei trei procurori DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţin că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut.

În sesizarea prezentată de luju.ro, Nicolae Marin, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş menţionează că aduc la cunoştinţa inspecţiei "aspecte extrem de grave constatate în activitatea DNA", făcând referire la dosarul penal deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi, din două şedinţe ale instituţiei, dosar care este instrumentat, potrivit acestora, de procurorii Gheorghe Popovici, şef al Secţiei de combatere a corupţiei (secţia I), şi Marius Iacob, adjunctul lui Kovesi. În dosar au fost audiaţi procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (secţia II). Cei trei susţin că Marius Iacob ar fi avut obligaţia de a face cerere de abţinere, întrucât a participat la şedinţa la care au fost făcute înregistrările, făcând, teoretic, parte din cercul de suspecţi.

Magistraţii spun că pe 23 iunie au fost ridicate doar de la anumiţi procurori reportofoanele din dotare, în prezenţa grefierilor şi a ofiţerilor, apreciind că metoda a fost "umilitoare". Ulterior, la sesizarea acestora, au fost ridicate şi reportofoanele celorlalţi magistraţi.

Cei trei susţin că audierile nu au vizat informaţiile nepublice care s-ar fi discutat la şedinţele în care s-au făcut înregistrările, ci "exclusiv identificarea persoanei care ar fi înregistrat această şedinţă."

"În condiţiile în care înregistrarea şedinţei nu constituie element constitutiv al infracţiunii prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000 este evidentă exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor în ceea ce priveşte instrumentarea acestui dosar, scopul acestei anchete fiind în mod cert acela de a decredibiliza procurorii şi de a crea suspiciuni asupra unor procurori mai vechi din DNA de la care mass media a susţinut că ar proveni aceste informaţii", se arată în sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare.

"Folosirea unor expresii gen "bârfitori", "laşi", sau "infractori" la adresa procurorilor din cadrul secţiei care ar fi exprimat critici cu privire la activitatea DNA încalcă dreptul la libera exprimare al magistratului şi aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistratului, obligându-l, practic, să fie parte la acţiuni sau acte pe care le consideră neprocedurale sau nelegale din spirit de solidaritate. (..) În doctrina s-a apreciat faptul că pot intra în sfera acestei abateri disciplinare atât conduita agresivă ce rezultă din limbaj cât şi denigrarea unor persoane", mai susţin procurorii.

În document se precizează şi că "deschiderea unui dosar penal pentru această faptă de corupţie imaginară şi implicarea în mod direct a conducerii instituţiei în această anchetă consttuie un factor de presiune asupra procurorilor şi poate fi apreciată ca o modalitate de intimidare a acesora."

"Înregistrarea unei cauze penale ce vizează procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, modul în care a fost efectuată ancheta şi supunerea acestora unei testări poligraf pentru o infracţiune imaginară este de natură a aduce atingere onoarei, probităţii profesionale şi prestigiului justiţiei", mai spun magistraţii. Cei trei au refuzat testul poligraf.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON