URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2017, 00:28

“Revoluţie” în Justiţie: Peste 1.000 de magistraţi solicită Guvernului să retragă legile justiţiei. Memoriul e semnat şi de judecători bihoreni

Forumul Judecatorilor din Romania a initiat un proces de strangere de semnaturi de la magistratii din tara pentru a sustine un memoriu in care solicita premierului Mihai Tudose si ministrului justitiei, Tudorel Toader, sa retraga proiectul referitor la modificarea legilor justitiei.

Potrivit memoriului, FJR cere initierea unui “dialog concret si efectiv cu magistratii” pentru imbunatatirea cadrului legislativ.

Dupa cum se stie, Consiliul Superior al Magistraturii a dat, joi, aviz negativ legilor justitiei transmise de ministrul Toader. 

In prima zi de la transmiterea catre Adunarile Generale ale magistratilor, memoriul a fost semnat de 1000 de judecatori si procurori din intreaga tara, printre semnatari numarandu-se si cativa judecatori bihoreni, niciunul cu functie de conducere.

“Chiar dacă proiectul conține și propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistraților ori ale asociațiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezintă simple corecții ale sistemului actual, pregătirea neserioasă a unui veritabil „experiment judiciar”, în lipsa oricăror studii și prognoze, putând determina consecințe foarte greu sau chiar imposibil de remediat. 

Prin urmare, având în vedere voința majorității covârșitoare a magistraților, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneți retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiției să inițieze și să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistrații, Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite și după prezentarea unor motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiției, în acord cu Mecanismul de cooperare și verificare”, se arata in memoriul pregatit de Forumul Judecatorilor din Romania”, se arata in memoriul propus de Forumul Judecatorilor din Romania. 

Principalele “modificări de esenţă” criticate vizează: reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură în cadrul Ministerului Justiției, modificările privind numirile la vârful Parchetelor, care l-ar exclude pe preşedintele ţării, înăsprirea regimului răspunderii magistraților, limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la Institutul Național al Magistraturii și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani, modificările privind examenele de promovare în funcții de execuție, menținerea bugetului instanțelor judecătorești la Ministerul Justiției, precum și înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de cercetare a magistraţilor.

Pe de alta parte, ministrul justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiţiei. Potrivit lui Toader, citat de Agerpres, pachetul propus are are foarte multe soluţii venite de la CSM, are foarte multe soluţii de punere de acord cu soluţiile Curţii Constituţionale. 

"Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale", a declarat ministrul Justiţiei. 

Între semnatarii memoriului se numără şi 35 de magistraţi din Bihor: Florentina Iavorschi, Patricia Pop, Crenguţa Crăciun, Mircea Burle, Marian Racolţa, Şerban Rares, Corina Gavra, Maria Verdes, Ovidiu Ciuma, Maria Gruescu, Marcela Teaha, Laura Gligor, Radu Harja, Ciprian Hambaras, Marcela Ionescu, Laura Ursu, Corina Florea, Mariana Secara, Carmen Miron, Maria Pascu, Monika Kegyes, Oana Rugină, Radu Hulea, Florin Popa, Eniko Ivanovics, Ioan Timi, Oreste Stamatiu, Cristian Monenci, Nadia Botea, Rimili Maria Cecilia, Loreley Mirea-Gajdo, Angela Tod, Filimon Florin, Iova Camelia şi Bozga Marian.

Vezi AICI o listă provizorie a semnatarilor memoriului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON