URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2017, 23:37

Revoluţie fiscală, anunţată de Guvern: Salariul minim brut pe economie creşte la 1.900 de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, joi, că salariul minim pe economie se majorează de la 1.450 la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Declarația a fost făcută la începutul unei ședinte de guvern în care s-a anunțat ceea ce pare a fi o adevărată revoluție fiscală, după cum anunță HotNews.ro

"Va propunem o hotarare de guvern in prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei,. de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de reintoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Olguta Vasilescu. 

Aceasta a prezentat si un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018. In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR, a precizat Vasilescu.

Introducerea venitului minim de incluziune se amana cu un an, pana la 1 aprilie 2019 din "motive tehnice", in conditiile in care programul informatic nu este pregatit, dar si la solicitarile primarilor, a precizat ministrul Muncii.

Conform sursei citate, si pensia minima se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, cand se va majora si punctul de pensie la 1.100 lei . "Suma e aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Scade impozitul...

Si ministrul Finantelor, Ionut Misa, a prezentat noutati importante. Acesta a anunat ca cea mai mare parte a contributiilor platite acum de angajator vor trece in sarcina angajatului, ceea ce inseamna ca din acest salariu brut de 1.900 de lei vor fi platite toate contributiile sociale. Tot Ionut Misa a anuntat ca impozitul pe salarii si pe alte categorii de venituri va scadea de la 16% la 10%.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi etc. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, dar si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumita contributia asiguratoare pentru munca).

... şi contribuția la Pilonul II de pensii

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent  la 3,7%. Vasilescu a sustinut ca prin aceasta masura nu va fi "afectata valoarea nominala din prezent". ”Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a argumentat Lia Olguta Vasilescu.

Ionut Misa a avertizat ca Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".

Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un "imnpozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare", a spus ministrul Finantelor. In plus, "vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai spus Misa. 

Angajatorii vor plati, de la 1 ianuarie 2018, o taxa de 2,25%, dupa mutarea contributiilor sociale la angajati, denumita "contributia asiguratoare pentru munca", a anuntat ministrul Finantelor.

Acesta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca toate contributiile ramase in sarcina angajatorului dupa transferarea CAS la angajati, de 2,75% in prezent, "scad la 2,25%". "Contributiile ramase in sarcina angajatorului respectiv 2,75%, dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale", a declarat ministrul Finantelor.

Principalele declaratii facute de Ionut Misa:

- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalisti)

- Cresterea cu 60% a deducerilor pensonale pentru romanii cu venituri mici

- Reducerea contributiilor sociale si trecerea in sarcina salariatilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% platite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru sanatate si pensii.

- Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, numita contributia asiguratoare pentru munca".

- O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, si contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator.

- Scad contributiile pentru pensie pentru conditii speciale sau deosebite de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp. 

- O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON