URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2016, 15:12

Reguli noi la pensionarea anticipată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea pensiilor s-a modificat în ce priveşte pensionarea anticipată parţială. Potrivit noului act normativ, modul de calcul al acesteia se va stabili în raport cu anii de cotizare peste limita minimă, rezultând astfel o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată, arată site-ul obiectivbr.ro.

Conform sursei citate, cuantumul pensiei anticipate parţiale se va stabili din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare penalitatea este de 0,50%, peste un an 0,45%, scăzând cu 0,5% la intervale de 1 an, până la minimul de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim. 

Până în prezent, legea prevedea o penalitate unică, de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, fără a ţine cont de stagiul suplimentar de cotizare. 

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, opţiunea fiind valabilă doar pentru persoanele care au îndeplinit stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit acest stagiu cu până la 8 ani.  

De precizat, însă, că de noua metodă de calcul a pensiei vor beneficia doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie, dată la care a intrat în vigoare actul normativ. 

O altă modificare importantă o reprezintă reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au muncit în grupa I şi/sau în condiţii speciale de muncă mai puţin de doi ani. În cazul lor, fracţiunile de stagiu de cotizare pot fi acum cumulate cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă. 

O altă noutate o reprezintă introducerea categoriei notarilor în sistemul public de pensii, în baza contractului de asigurare socială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CORECT
@doreliovan: Da, ai dreptate! Pentru a intra în anticipată nu se iau în calcul perioada armatei, respectiv facultatea! Facultatea, înțeleg, nu era obligatorie dar armata ? Nouă luni pentru cei admiși la facultăți, 16 luni pentru ceilalți, ba chiar 2 ani pentru cei de la marină ( nu știu exact dacă și pompieri ) ar trebui să poată fi valorificate ca stagiu de cotizare ȘI LA ANTICIPATĂ!
Postat 22 Iulie 2016, 09:01 de TDS
Drepturi egale cu femeile
Daca tot vrem drepturi egale, de ce barbatii sunt discriminati la pensie? Eu n-am mers in armata pentru tata ci pentru ca asa au vrut conducatorii. Mi-am pierdut timpul si n-am castigat nimic in acel timp, iar femeile au putut muncii si au castigat bani. Iar ca sa fie tot tacamul nu se considera nici la vechime. Frumos nu?
Postat 21 Iulie 2016, 21:09 de doreliovan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON