URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2017, 15:50

Reguli noi în pușcării, începând de joi: Ies mai repede deținuții care acuză condiții improprii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat pe Facebook că proiectul de modificare a legilor justiţiei este finalizat. Acesta a mai anunţat şi că, de acum, prioritar este planul cerut de CEDO privind condiţiile din închisori, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei - vom participa la toate dezbaterile", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

După cum se știe, mai multe propuneri privind legile justiţiei au fost criticate de jurişti, printre cele mai contestate fiind prevederile referitoare la trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei şi excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor de parchete.

"Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot, pronunţată de CEDO, referitoare la condiţiile din penitenciare! Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal", a precizat ministrul.

Astfel, de joi, potrivit legii, "pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată".

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, miercuri, la Parlament, că există un plan coerent privind condiţiile din închisori, urmând ca în luna noiembrie să meargă la Curtea Europeană pentru a prezenta foaia de parcurs, aşa cum a recomandat CEDO. 

"Avem un plan şi avem un plan coerent. Chiar astăzi avem audieri, spre exemplu, pentru desemnarea unora dintre directorii de penitenciare, unde funcţia este vacantă. În repetate rânduri am făcut cunoscut că foaia de parcurs trebuie să o prezentăm până în ianuarie 2018, dar în luna noiembrie eu mă voi prezenta la Curtea Europeană, la Guvern întâi, apoi la Curtea Europeană cu foaia de parcurs. Vă pot spune că, între timp, în repetate rânduri, am vorbit la Curtea Europeană şi ştim ce avem de făcut şi ce trebuie făcut. Sunt măsurile pe palier legislativ, iar mâine intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu", a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate.

"Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul/vocaţia de a solicita liberare condiţionată", a explicat ministrul.

Toader a făcut referire şi la alte măsuri privind condiţiile din penitenciare.

"Avem la Ministerul Justiţiei în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brăţară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind graţierea, lege care a trecut de primă cameră şi a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziţionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locaţie, trei foste unităţi militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP şi vom declanşa procedura, studiul de fezabilitate şi toate celelalte. Înfiinţăm acel institut pentru perfecţionare, formare iniţială şi continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Naţional Anticorupţie", susţine ministrul.

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă "numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieşiri, de eliberări".

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan.

Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate examinării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....adica
...drepturi detinutilor? De ce nu drepturi copiilor, invalizilor, saracilor.... populatiei care munceste din greu ca aceste gunoaie sa traiasca mai bine. Chiar suntem prosti. Ne meritam soarta. In tara asta doar miscarea legionara mai poate face dreptate.
Postat 18 Octombrie 2017, 21:22 de FLORIN64
Meserie, te halesc
"Haoleu, că n-am cubajul impus de h.UE, nu pot să respir".. credeți că violatorul de pe Podul Intelectualilor și nesatifăcutul din Piața Unirii, vor fi cazuri singulare? Cu anticipare, mulțumim din inimă partidului neocomunist! UE e pentru cetățean, ca ciuma pentru casa omului.
Postat 18 Octombrie 2017, 20:06 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON