URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2018, 23:21

PSD vrea să se atingă de pensiile private: Iohannis somează Guvernul „să-şi revină”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Klaus Iohannis a „somat”, luni, guvernul „să-și revină”, după apariția unui proiect de lege care vorbea despre suspendarea pentru șase luni a plăților la Pilonul II de pensii. Reprezentanţii PSD au negat dorinţa de a naţionaliza pensiile private, dar vorbesc despre ideea ca oamenii să poată „opta”.

“Sper că PSD nu se atinge de acești bani”

„Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă, sper în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a spus Iohannis, care a „somat” coaliția de guvernare „să clarifice o dată pentru totdeauna care e intenția lor legată de Pilonul II”. Acesta a subliniat ca este vorba despre „bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie” și „nu poți să te joci cu așa ceva”.

Klaus Iohannis a subliniat că a „observat cu multă, multă îngrijorare ce se întâmplă” si a notat că astfel de idei nu sunt noi, citând anul 2013, când tot un Guvern PSD, pe atunci condus de Victor Ponta, a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii, dar a renunțat după ce analizele au arătat ca are „un randament bun”.

Șeful statului a arătat că, în acest „ping-pong de declarații” pe această temă, „riscul cel mai mare e ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta și gestiona sistemul de pensii”. „Oamenii au început să plătească crezând ca vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum dupa câțiva ani cineva începe să schimbe legislația deja totul se duce de râpă„, a argumentat președintele, înainte de adăuga: „Nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor dacă din doi în doi ani cineva care întâmplător guvernează vine și pune sub semnul întrebării totul”.

PSD-iştii neagă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la Bacău, că exclude desființarea Pilonului II de pensii. Acesta a spus că a fost vorba de o propunere a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, dar a făcut noi gafe în încercarea de a explica.

"A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie (!) pe care noi nu o agreăm şi nu am agreat-o şi acest lucru este demonstrat prin faptul că nu a fost o hotărâre de Guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranţă, acea hotărâre nu va fi agreată de guvern. Exclud desfiinţarea Pilonului II de pensii, dar faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine să avem o opţiune între Pilonul I sau Pilonul II de pensie din partea cetăţenilor, acest lucru îl vom prezenta populaţiei, dar nu vom desfiinţa Pilonul II de pensii", a declarat Dăncilă.

„Noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensii”, a spus şi președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă, vizibil iritat. Însă PSD dorește ca „cetățeanul român odată informat să aibă posibilitatea să opteze unde consideră personal că îi e mai bine”, respectiv doar la Pilonul I sau la Pilonul I și II, a continuat acesta. În această situație, „se va decide dacă e nevoie să se suspende plata sau plata să se continue ca și până acum și să se facă regularizări ulterior”, a spus Dragnea.

Plan ascuns

Presa a dezvăluit că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, iar în proiectul dezvăluit de presă a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II. 

„Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro. El a precizat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!!
@CHRIS: Păi nu asta s-a spus? Să fie opțională virarea sumelor către Pilonul II !
Postat 23 Mai 2018, 10:07 de dani-e-let
@tesdei
nu e pensie privata ci este administrata de un fond privat. asta insa nu ii da dreptul iubitului tau conducator de partid si deputatie dracnea sa ne anuleze dreptul de a alege unde merg cotizatiile. la varsta ta nu ai prins pilonul 2 asa ca ti-e totuna. sa anuleze toate pensiile speciale daca il tine cojones-urile si sa faca legea pensiilor sa tina cont doar de cat a contribuit fiecare la pilonul 1. atunci mai vorbim. eu pe aia i-as vota care au oo sa faca treaba asta absolut dreapta si corecta intr-o tara ca a noastra.
Postat 23 Mai 2018, 09:35 de User anonimizat
...sub clar de luna...
NU SUNT PENSII PRIVATE ÎN ADEVĂRATUL SENS! DIN CEEA CE SE REȚINE DE LA SALARIAT O PARTE MERGE LA PILONUL II! @Sandu1201: la ce liceu / facultate ai învătat că se scrie " sânt"
Postat 23 Mai 2018, 07:26 de dani-e-let
Crisdumi
La voi la pesedisti nu exista conceptul de grija reala pt altii. Deci nu ai de unde sti. Dsr tot asa sa nu va frece pe voi grijile altora. Ca asa cum pica tencuiala de pe sediu asa picati si voi incet incet incet incet. . . .
Postat 22 Mai 2018, 22:47 de poiu
Johannis e retardat profund.
Precum liberalii care parca au cazut din cer pe orice subiect aiuristic al socialistilor, Johannis se arata preocupat de optiunea de la Pilonul II, chiar daca e dezinteresat pentru ca va beneficia de pensie speciala.
Postat 22 Mai 2018, 18:35 de CrisDumi
Liber la furat
Votați PSD-ESCU, cu incredere . În buzunarul lui Dragnea sânt BANII dumneavoastra. Nu mai căutați la voi PROȘTILOR.
Postat 22 Mai 2018, 00:51 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON