URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2016, 13:33

Procurorii i-au trimis în judecată pe ofiţerii ISU care nu au închis clubul Colectiv. În dosar se cer daune de peste 200 milioane de euro

Procurorii i-au trimis în judecată pe ofiţerii ISU care nu au închis clubul Colectiv. În dosar se cer daune de peste 200 milioane de euro (foto: evz.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Antonina Radu şi Matei George Petrică, ambii căpitani în cadrul ISU Bucureşti, care au controlat în mai multe rânduri clubul Colectiv fără a dispune măsuri de remediere a problemelor în privinţa securităţii la incendiu şi nu au dispus suspendarea activităţii acestuia.

Pe de altă parte, procurorii precizează că în cauză s-au s-au constituit părţi civile 248 persoane care au formulat pretenţii civile de 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

Fără măsuri

Ofiţerii ISU Bucureşti-Ilfov sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că Clubul Colectiv din Bucureşti (care până la data de 06.10.2014 a funcţionat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., Bucureşti, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti) desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu", se precizează în informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Concret, cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Procurorii mai spun că cei doi inculpaţi au cauzat, astfel, un prejudiciu de 12.000 de lei la IGSU (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie), respectiv au favorizat obţinerea unui folos necuvenit de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data tragediei).

"Angajaţi" la Colectiv

Deşi au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, cei doi inculpaţi, fiind în timpul serviciului, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu.

În cauză, s-a procedat la introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Antonia şi Matei George Petrică. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

8 inculpaţi trimişi în judecată

Potrivit unor precizări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul cunoscut generic "Colectiv" a fost soluţionat prin trimiterea în judecată a opt inculpaţi (şase persoane fizice şi două persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016, spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 4.

"Acest dosar a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluţionate de procurori, ancheta fiind preluată de pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti imediat după producerea tragediei ce a cauzat moartea a 64 de persoane şi rănirea altor zeci. La activitatea de cercetare penală au participat în jur de 100 de poliţişti, sub supravegherea a trei procurori de caz", se arată în informare.

Menţionăm, de asemenea, că în cauză au fost audiate în calitate de martor un număr de 174 de persoane. Până la emiterea rechizitoriului, peste 100 de persoane fizice, 11 unităţi spitaliceşti şi alte 5 instituţii s-au constituit părţi civile.

În ceea ce priveşte cauza disjunsă din dosarul "Colectiv", aflată în continuare pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă faţă de alte 92 de persoane vătămate. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
An dupa an
Da ' de ce le-a trebuit 1 AN pentru a-i trimite in judecata ,totusi ?! Nu era mai mult decat evidenta vina lor sau ce ?!
Postat 28 Octombrie 2016, 18:00 de Iness
mda...
Cine va plati aceste daune? Sper ca nu noi din impozitele pe care le platim.
Postat 28 Octombrie 2016, 15:37 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON