URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2019, 19:15

Preşedintele Iohannis şi liderii PNL, USR, PRO România şi PMP au semnat un acord de transpunere a rezultatelor referendumului pentru Justiţie în legislaţie (VIDEO)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele PNL Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PRO România, Victor Ponta şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, au semnat, joi, la Palatul Cotroceni un Acord Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, prin care liderii politici se angajează să transpună în legislaţie a rezultatelor referendumului pentru Justiţie.

Acelaşi acord prevede revizuirea legilor justiţiei pentru a ţine seama de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene. Pactul naţional a fost propus după consultările avute de şeful statului cu partidele parlamentare.

În deschiderea ceremoniei de semnare a pactului, Klaus Iohannis a afirmat că rezultatul referendumului demonstrează că românii au votat împotriva "atacului nemernic asupra Justiţiei" şi că PSD "nu s-a schimbat" în urma europarlamentarelor.

Despre pact, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că reprezintă o deturnare a sensului referendumului, o şmecherie şi o capcană prin care Klaus Iohannis vrea să îşi asigure realegerea în funcţia de preşedinte, potrivit adevarul.ro 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a declarat la rândul său că PSD nu cade în capcana preşedintelui Iohannis. 

În discursul său de joi, Klaus Iohannis a spus, de altfel, că "PSD nu se schimbă", ci "urmăreşte în continuare aceleaşi obiective şi răspunsul lor, pe care mi l-au dat, prin media, a fost practic un refuz".


Discursul preşedintelui Klaus Iohannis:

"Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare, la termen, şi formaţiunile dumneavoastră au obţinut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acestea! În paralel cu alegerile europarlamentare, am convocat un referendum naţional. Am convocat un referendum naţional, fiindcă mi s-a părut că poporul trebuie să-şi exprime suveranitatea şi trebuie să dea un răspuns ferm şi clar unei guvernări eşuate şi atacului neîncetat asupra justiţiei, care s-a desfăşurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai.

Românii au ieşit în număr mare la vot şi au dat un răspuns clar, ferm şi uşor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmativ 6 milioane şi jumătate de români. Ca să fiu mai clar, la fiecare întrebare, fiindcă au fost buletine separate de vot, 6,5 milioane de români au răspuns cu «DA».

La alegerile europarlamentare formaţiunile pro-europene au primit voturi multe şi au avut rezultate bune, foarte bune, iar formaţiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formaţiunile care constant au atacat independenţa justiţiei, formaţiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD şi ALDE, au fost drastic sancţionate de electorat, şi pe bună dreptate.

Şi a doua zi după referendum, aparent – repet, doar aparent – lucrurile păreau că s-au schimbat. Înainte de referendum, mulţi au spus că referendumul este inutil, unele formaţiuni au încercat să-l boicoteze, alţii au declarat că nici nu vor participa. Foarte mulţi au comentat întrebările, cică ar fi proaste, slabe, inutile şi un referendum pierdut, şi că nu se va întâmpla nimic. Dar s-a întâmplat. După referendum, s-a întâmplat. Aşa cum am spus de la început, a doua zi după vot spaţiul politic românesc s-a schimbat. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi acest fapt se datorează votului românilor. Este evident. Dar acest referendum trebuie implementat. Şi atunci am analizat cu mare atenţie ce-au votat românii. Românii au votat pentru România Europeană. A fost clar un vot pro-european.

Românii au votat contra acelui atac nemernic pesedist asupra justiţiei. Românii au votat contra unei guvernări lamentabile. Şi atunci, după consultările cu partidele parlamentare, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare, un acord naţional pentru consolidarea parcursului european. Şi iată că astăzi ne aflăm aici. Au răspuns direct, clar, deschis «DA, semnăm» Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, Partidul PRO România şi Partidul Mişcarea Populară. Preşedinţii acestor partide sunt prezenţi astăzi pentru a semna acest acord, acest pact.

Nu a anunţat, cel puţin, pe mine nu m-a anunţat că este interesat PSD, PSD care aparent din 27 mai se schimbase. Dar nu este aşa. PSD nu s-a schimbat. PSD nu se schimbă. PSD a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg. Dar a rămas doar cu aparenţa schimbării. PSD urmăreşte în continuare aceleaşi obiective şi răspunsul lor, pe care mi l-au dat, prin media, a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest Acord.

PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult şi nu se dezvoltă nici acum mai mult. Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenţei pesediste, împotriva infatuării pesediste, împotriva atacului la justiţie, împotriva atacului la economia naţională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă.

Urmează încă trei ocazii valoroase pentru români de a da lecţii PSD-ului, fiindcă PSD nu a înţeles, a simulat. Urmează alegerile prezidenţiale, urmează alegerile locale, şi urmează alegerile parlamentare. Românii vor şti cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum este nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă. Şi să nu uităm, iarăşi şi-au bătut joc de românii din diaspora. Trebuie schimbate procedurile, trebuie îmbunătăţită legislaţia şi trebuie abandonat acest discurs împotriva diasporei.

Trebuie să revenim la o normalitate românească, o normalitate europeană, democratică, care se bazează pe respectarea valorilor europene, pe respectarea statului de drept. Toate aceste lucruri trebuie realizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru a face aceste modificări este clar nevoie de un altfel de Parlament şi dacă acum doi ani şi jumătate lucrurile au ajuns acolo unde au ajuns fiindcă nu s-a prea văzut o alternativă, iată acum paradigma se schimbă, se construieşte o alternativă, lucrăm la ea.

Mulţi dintre cei care lucrează împreună cu mine la o alternativă serioasă, pro-europeană, sunt în această sală, românii pot avea încredere şi pentru asta trebuie să meargă la vot, iar politicienii să dovedească că au căpătat mai multă înţelepciune decât am avut cu toţii înainte de aceste alegeri. Sunt foarte bucuros că astăzi semnăm noi cinci acest Acord Naţional. Şi ca să fiu bine înţeles, această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alţii.

Dumneavoastră, preşedinţii de partide, v-aţi declarat de acord să semnaţi astăzi cu mine acest Acord. Lista semnatarilor însă rămâne deschisă. Este posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune şi vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
/
Ce specacol grotesc! O adunatura de securisti, nazisti, betivi si hoti de case, semnand un ghiveci pe tema justitiei! Doar Petrov lipseste din peisaj. Acum ca Iohannis a rezolvat problema vizelor pentru SUA si intrarea in zona Schemgen, asta mai ramasese, sa semneze imbecilitatea asta cu vrem in Europa. Omul are un delay de vreo 25 de ani.
Postat 14 Iunie 2019, 11:34 de 1x1
MU13PSD
E cazul ca PSD sa plece
Postat 13 Iunie 2019, 22:35 de Sandu1206
Un acord, sau pact cum se mai spune, reprezintă o înțelegere între semnatari ... cu valoare similară unui contract !?!
Oricum ai încerca să găsești logica acordului "România Europeană", tot nu o vei afla oentru că un "contract" intervine la începutul unui demers, nu la finalul unui mandat eșuat care s-a numit "România Lucrului Bine Făcut" !?! Astăzi, Johannis a împlinit 60 de ani ... iar acordul României cu Europa a intervenit, semnat și parafat, când "primul escroc imobiliar al țării" împlinise 47 de ani !?! Așadar, tipul e idiot profund, habar n-are pe ce și-a pus semnătura și cum nu folosește "documentul" celor din UE !?!
Postat 13 Iunie 2019, 21:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON