URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2017, 18:29

Ordonanţele graţierii şi amnistiei: Preşedintele Klaus Iohannis inițiază referendum!

Ordonanţele graţierii şi amnistiei: Preşedintele Klaus Iohannis inițiază referendum! sursa foto: www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile pentru un referendum, criticându-i pe reprezentanţii PSD-ALDE că au preocupări nu pentru "bunăstarea" şi "dezvoltarea economică" promise în campania electorală, ci pentru ordonanţele privind graţierea şi amnistia, care nu s-au regăsit în programul de guvernare. 

''Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu'', a anunţat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax, într-o scurtă conferinţă de presă susţinută luni seară.

Potrivit Digi24.ro, care redă principalele declaraţii ale lui Iohannis, discursul şeful statului a început cu referiri la ziua de 24 ianuarie şi însemnătatea ei. Iohannis i-a crititicat pe guvernanţi prin comparaţie cu cei din 1859, care au înfăptuit Unirea Principatelor.

"Cei care au fost puşi să conducă ţara se ocupă de alte lucruri. Atunci politicienii s-au ocupat de unirea principatelor, ai noşti se ocupă de graţiere, de graţierea propriilor dosare", a spus Iohannis într-o declaraţie de presă, luni seară. "A fost ales atunci Cuza domnitor în Moldova şi Ţara Românească şi s-a apucat de treabă. În 1864, codul penal al lui Cuza a fost primul cod penal care incrimina corupţia", a mai declarat preşedintele.

Iohannis s-a referit şi la declaraţiile lui Liviu Dragnea, care a spus duminică seară, că protestele din ţară reprezintă "un început de lovitură de stat". "S-a vorbit despre proteste ca despre un început de lovitură de stat. Politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, ci lovitura de graţiei economiei din România", a subliniat preşedintele.

Şeful statului a mai spus că actuala coaliţie de guvernare a câştigat alegerile parlamentare promiţând bunăstare şi creştere economică, în vreme ce, odată ajunşi la putere, reprezentanţii PSD şi ALDE se preocupă să-şi cureţe dosarele penale, care nu s-au regăsit în programul de guvernare.

"PSD şi satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare, dezvoltare economică, salarii mai mari, iar oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Iar ei s-au apucat să umble la legislaţia penală pentru a-şi curăţa dosarele lor ale colegilor de partid. Asta i-a adus pe oameni în stradă. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni lovitură de stat, nici nu vrea să schimbe regimul. Doar nu-şi imaginează cineva că au ieşit oamenii în stradă pentru acest guvern. Iar guvernanţii ar trebui să ţină seama", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a arătat că va supune referendumului tema ordonanţelor privind graţierea şi amnistia pentru ca românii să spună dacă sunt de acord cu aceste schimbări sau nu, cu atât mai mult cu cât "atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD-ului".

''Şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă. Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiţie, aparent vorbim despre ordonanţe de urgenţă pe teme concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat'', a concluzionat Iohannis, conform Mediafax.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor!

Mang nu vrea contra-manifestaţie PSD şi nu înţelege protestele: "Să ceri să se anuleze nişte ordonanţe care nu există e mai greu de înţeles pentru un om normal la cap"

Protest în Piaţa Unirii împotriva ordonanţelor anti-justiţie. Jandarmii i-au legitimat pe demonstranţi (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Gáuleiter/Guvernator de România? Ep.: Dorința lui Herr Johannis: un Referendum, bine bugetat, pe temă neconstituțională
I. ”Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu'”, a anunţat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax, într-o scurtă conferinţă de presă susţinută luni seară.” 1. Şi aşa papă inutil Herr Johannis banii contribuabilului român, de bună credinţă! Heil K.W.J.! 2. Devine tot mai evident faptul, că singurul sfetnic, cu ”scaun la cap”, a lui Herr Johannis este tot Prima Doamnă a României! Sfetnic care, din păcate şi pentru România, a preferat, motivat, să rămână la Sibiu. II. "A fost ales atunci Cuza domnitor în Moldova şi Ţara Românească şi s-a apucat de treabă. În 1864, codul penal al lui Cuza a fost primul cod penal care incrimina corupţia", a mai declarat preşedintele. 1. Mare dreptate aveți Herr Johannis. Dar în loc să faceți un copy paste după acesta, de exemplu: a) să neutralizați comportamentul de Poliție politică a ”Sistemului”; b) să vă zbateți pentru conceperea şi adoptarea, cu celeritate, a Legii răspunderii magistratului; c) să luaţi de guler pe don Dragnea şi ”Guvernul lui”, ca să urgenteze OUG cu creșterea salariului minim brut pe economie la cel puțin 400 euro până la sfârșitul anului 2017, în condițiile în care şi ”Guvernul dvoastră” (Cioloş) a avut o creștere economică apreciabilă(!?), dvoastră procedaţi taman pe dos! O fi de ”vină” viitoarea sentință care urmează a se da în cazul Căsuței nr. 6 pe care a-ţi cumpărat-o cu bani munciți din greu (meditații, corect impozitate?)? III. ”PSD şi satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare, dezvoltare economică, salarii mai mari, iar oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Iar ei s-au apucat să umble la legislaţia penală pentru a-şi curăţa dosarele lor ale colegilor de partid. Asta i-a adus pe oameni în stradă. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni lovitură de stat, nici nu vrea să schimbe regimul. Doar nu-şi imaginează cineva că au ieşit oamenii în stradă pentru acest guvern. Iar guvernanţii ar trebui să ţină seama", a mai spus Iohannis.” 1. Nu știam că prietenii tov. Vasile, de la noul şi vechiul PDL: Kiss Alexandru şi Adrian Domocoş, fac parte din ”Ciuma roşie” PSD-istă. Poate ne confirmă, sau infirmă, acest lucru șeful PSD Bihor: János úr. IV. Concluzii: 1. Go home Herr Johannis! At Sibiu City; 2. O Demisie necesară: cea a Președintelui României – Herr Johannes! În caz contrar, un Referendum necesar: Referendumul de demitere a Președintelui României. PS.: 1. Şi prezentul comentariu respectă prev. art. 1, 2(1), 3(1), 6, 10, 11, 20, 21, 31, 41, 42 – Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii europene; 2. Comentariu demn și de atenția dlui Mang Ioan – PSD Bihor.
Postat 24 Ianuarie 2017, 20:03 de stefan
Bate campii..
Bate campii domnul KWJ!Constitutia Romaniei zice la art 74 alin 2 si 90 ca poporul nu poate face referendum sa emita legi privind printre altele si GRATIEREA!Asa zice Constitutia,...Referendumul costa bani ,dar dinsul bate campii..Comemoreaza !!!!!mica unire a Moldovei cu Tara Munteneasca..!Nu e vorba de ANIVERSARE !Apropos unde este acest domn???????Dar cu FALSUL si UZUL de FALS cu augusta sotie cu CASELE ce face???Hellou????????????//
Postat 24 Ianuarie 2017, 14:07 de grigore
esti sigur, iohanise?
Asta vad ca ma obliga sa merg iar la vot, desi, dupa manevra pe fata in care ne-am procopsit cu asta pe cap, am zis ca nu mai votez in viata mea... Voi merge si-i voi tranti o stampila-n mufa nemtalaului! Asta incepe sa-l intreaca pe basescu la capitolul 'tupeu nesimtit'.
Postat 23 Ianuarie 2017, 22:17 de User anonimizat
o sa faci...
.... Ati luat-o in bot de la politruci la alegeri, nu va mai reveniti. Nici nu meritati, la ce tembeli aveti in partid. Cum, n-aveti ? Hai la Oradea sa-ti aratam noi unul, inconjurat de o gasca de nemernici.
Postat 23 Ianuarie 2017, 21:04 de AgentulTermic
O adevarata motiune de cenzura!
Eu vad referendumurile ca pe un joc de totul sau nimic. Ai propus un refendum pe o tema, populimea n-a marsat, esti demis. O exceptie: birtinezul, el nu-si putea da demisia de doua ori. Puscariabilii din parlament au initiat doua proceduri de demitere a presedintelui si pt. ca stiau ca nu risca nimic. Ei, daca problema se punea la modul ca daca presedintele nu e demis de popor, parlamentul, ,,capul" rautatii, se dizolva, nu-l suspendau ,,alesii" in veci. Johannis propune un referendum, nu trece, jos presedintele! Ce consultare populara mai buna este decat un referendum, singura participare DIRECTA a poporului in luarea unei decizii?! E necesara o reala responsabilizare a tuturor factorilor politici. Referendumul va fi valid daca se prezinta la vot 30%+1 din numarul TOTAL al cetatenilor romani cu drept de vot, dar psd+alde au votul a vreo 20% din numarul total al celor cu drept de vot. Adica este nevoie de un numar mult mai mare de voturi cand vine vorba de a ,,intoarce" o decizie a alesilor. Ciudat...
Postat 23 Ianuarie 2017, 19:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON