URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2016, 11:30

Ministrul Mediului vrea să renunţe la Taxa Auto. Propune, în schimb, o formă de taxare în preţul carburantului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului propune înlocuirea timbrului de mediu, declarat ilegal de Comisia Europeană, cu o formă de taxare înclusă în preţul carburantului. Astfel, impozitarea se va face în funcţie de consumul de combustibil, anunţă site-ul gandul.info.

„Una din variantele pe care noi am luat-o în calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet în doi piloni. Pe de o parte o taxare a combustibilului cu o sumă mică de fapt, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Potrivit sursei citate, ministrul Mediului admite că actuala taxă de înmatriculare, denumită „timbru de mediu", prin care se impozitează introducerea în circulaţie pe teritoriul României a autoturismelor în funcţie de vechimea motorului şi de capacitatea cilindrică a acestuia, nu este una corectă. Totuşi, nu este de acord cu eliminarea ei fără a fi înlocuită cu o nouă formulă de taxare.

”Poate aţi văzut în ultimele zile această propunere la Parlament a domnului Dragnea de a da o lege prin care să se taie 102 taxe. Din păcate şi timbrul de mediu a fost inclus pe această listă, care pentru mine este într-un fel o decizie justificată dacă ne gândim doar la principiul că trebuie să reducem taxele pentru populaţie, dar pe de altă parte eliminarea timbrului de mediu în forma actuală fără să punem altceva în loc, are consecinţe nefaste, atât pentru instituţia Fondului de Mediu din care finanţăm toate aceste programe, Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde”, a arătat ministrul Mediului.

Aceasta a mai precizat că, în total, este vorba de 1,2 miliarde de lei „care sunt în derulare în clipă de faţă la Fondul de Mediu”.

”Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu. Din punctul meu de vedere şi asta este ceea ce am discutat foarte mult la nivelul grupului de lucru, categoric am înţeles acest timbru de mediu actual şi pentru că este declarat ilegal şi pentru că este inechitabil în forma în care există. Trebuie abrogat, dar în acelaşi timp înlocuit cu o altă modalitate", a precizat ministrul Mediului.

Cristina Pașca Palmer a mai arătat că în prezent specialiștii ministerului lucrează la un punct de vedere cum că e de acord cu legea Dragnea pe principiul că fiscalitatea trebuie redusă, „că timbrul de mediu în formă lui actuală ar trebui eliminat, dar asta nu se poate face fără a pune în loc altceva”. A avertizat, însă, că „sunt consecinţe foarte grave”. „Dacă noi nu mai avem niciun fel de taxare a poluării asta va rezulta într-o creştere şi mai mare a problemei poluării aerului. România a fost într-o situaţie de preinfringement de la comisia europeană din cauza calităţii aerului în aglomerările urbane. Am avut 19 oraşe în această situaţie. Mai avem trei, Bucureşti, Iaşi şi Braşov. Intrarea României în infringement înseamnă un cost de la 120.000 până la 200.000 de euro pe zi, pe care îi va suportă toată lumea", a mai arătat Cristiana Paşca Palmer, conform site-ului Gândul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
saracilor...
Baaai, oilor ce sunteti! -va plangeti ca inainte sa introduca alte taxe tot ilegale va trebuie banii inapoi? -dar cand ati cumparat masina stiati de acea taxa,acum nu va intereseaza ca va fura din nou la rang mai inlat ca si pina acum, va intereseaza doar banii care ai dat... vai samar... dar va fura cu noua taxa de 1000x mai mult si nici sansa nu ai sa va dea banii inapoi. Acum ar fi momentul de iesit in fata parlamentului dar asta e, mamaliga nu explodeaza...
Postat 24 Octombrie 2016, 08:45 de magic
Care ,,ministru"?! Care ,,mediu"?!
Abrogarea acestei taxe care a fost introdusa prin oug de presedintele PNL si prim-ministru la data promulgarii ordonantei, tariceanu popescu anton, etc, etc, figureaza pe lista cu cele 102 taxe (in fapt vreo 80 si...) propuse spre abrogare de condamnatul liviu nicolae dragnea. Senatul a votat propunerea. Si inca ceva: condamnatul nu propune inlocuirea taxei, cum propune tehnocrata, el vrea pur si simplu abrogarea! Stiu, daca vor castiga legerile pesedeii vor pune in locul fiecarei taxe abrogate alte trei. Dar la fel vor face si penalii!
Postat 21 Octombrie 2016, 14:41 de pinonel
Borbely Laszlo
Dă banii înapoi pentru legea promovată şi dovedită a fi nelegală! Mai ia-i şi pe restul colegilor responsabili! Poate după aceea putem discuta despre vreo pretenţie de partid.
Postat 21 Octombrie 2016, 12:23 de eutanasiu
populim clar
asta e vrajeala de campanie electorala,sa de a oug clara daca s europenii daca nu continuam tot asa de 27 de ani,nici in car nici in caruta
Postat 21 Octombrie 2016, 12:22 de User anonimizat
Bani inapoi
Foarte corect să ne de-a bani înapoi așa cum i-am dat toți odată intr-o singura transa niste mizerii ordinare .
Postat 21 Octombrie 2016, 12:13 de sss
Banii inapoi!!
Inainte de a ma taxa la combustibiol la pompa, sa-mi dea inapoi banii platit pttaxa de mediu
Postat 21 Octombrie 2016, 11:52 de boby
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON