URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2018, 19:24

Ministrul Justiţiei cere revocarea din funcţie a şefei DNA. Preşedintele Iohannis o susţine în continuare pe Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seara, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, la finalul unei declaraţii publice în care a prezentat un set de 20 de critici la adresa Laurei Codruţa Kovesi. Propunerea de revocare va fi trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a fi avizată, decizia finală, a demiterii, aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis.

Raport critic

Ministrul a prezentat un "Raport privind activitatea managerială la DNA", de 36 de pagini, care aduce un val de critici șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Raportul cuprinde acuzaţii dure: comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic etc.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că raportul privind activitatea managerială de la DNA se bazează pe 20 de categorii şi fapte, primul punct fiind legat de conflictele de natură constituţională în raport cu alte instituţii. "Situaţie fără precedent - raporturile dintre autorităţile publice din România. Sunt trei conflicte juridice, într-un an, de natură constituţională. Curtea a constatat încălcarea Constituţiei de către DNA", a mai spus Toader.

"Personal a supravegheat ancheta desfăşurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez: <Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X şi Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>. Aşadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice", a subliniat Tudorel Toader. Totodată, acesta a acuzat şi modul de soluţionare a dosarelor penale, în funcţie de impactul mediatic. "Acestea nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării", a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că declanşarea unei anchete penale, care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, a creat o stare de tensiune şi a blocat practic activitatea de legiuitor a Guvernului. Este vorba de anchetatea de către procurorii anticorupţie a celebrei OUG 13, de modificare a legilor Justiţiei.

Toader a criticat şi refuzul şefei DNA de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare care a cercetat afacerea "Sufrageria lui Oprea". "CCR a constatat că prin refuzul de prezentare s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă. CCR a stabilit că procurorul şef refuză să participe la clarificarea unor aspecte legate de evenimente de interes public deosebit. A mai stabilit că prin acest refuz nu respectă acel comportament necesar loial. Curtea a statuat că prin refuzul procurorului şef este împiedicată activitatea parlamentului", a spus demnitarul.

“Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Spaţiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a fost o altă critică a ministrului, care a amintit şi de “falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice” reproşată de unele instanţe procurorilor.

Ministrul Justiţiei a criticat şi faptul că procurorii DNA şi-au arogat practic competenţe pe care nu le posedau. "Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Curtea mai spunea că, prin conduita sa, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o poseda, controlul modului de adoptare a unui act normativ, ceea ce a afectat buna funcţionare a unei autorităţi. Prin urmare, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constiţională, reţinând şi conduita pe care trebuia să o urmeze DNA".

"În România s-a dezvoltat componenta de prevenire, dar şi de combatere a corupţiei. Asta nu trebuie să protejeze comportamente defăimătoare la adresa României. DNA trebuie să continue să funcţioneze, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia. Trebuie să eliminăm ce este rău”, a mai spus Toader. „Pentru acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a concluzionat ministrul Justiţiei.

Iohannis rămâne lângă Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-un comunicat publicat joi seară pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.

"Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate", se arată în comunicat. 

Iohannis reaminteşte că s-a declarat adesea mulţumit de Laura Codruţa Kovesi şi că îşi păstrează punctul de vedere: "În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare".

Totodată, președintele arată că va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept.

Reacţii politice

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a lăudat raportul prezentat de Tudorel Toader şi a precizat că social-democraţii susţin decizia de cerere a revocării Laurei Codruţa Koveşi de la şefia DNA. Raportul prezentat joi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este unul "absolut devastator", nu doar pentru procurorul-şef al DNA, ci şi pentru instituţia pe care o patronează, raport care vorbeşte despre "ilegalităţi fără precedent" care se pedepsesc din punct de vedere penal, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, în această sară, că ministrul Justiţiei, în lupta dintre DNA şi infractori, a ales să fie de partea infractorilor. Liberalii consideră că argumentele invocate de Tudorel Toader împotriva şefei DNA nu se susţin iar revocarea acesteia nu este oportună.

„Concluzia după această analiză (n. r. - raportul asupra activităţii manageriale a DNA) nu putea să fie altceva decât concluzia ministrului, dar eu rămân sceptic că următorul pas va fi revocarea procurorului-şef al DNA. Preşedintele Iohannis acum câteva zile a spus că el nu are niciun motiv pentru a face acest lucru. Este un om extrem de consecvent în toate declaraţiile şi eu nu cred că în acest moment îşi va schimba atitudinea sau punctul de vedere şi cred că, din acest punct de vedere, ca să spunem aşa, această fază s-a încheiat”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Uniunea Salvaţi România a condamnat decizia politică de a propune revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a cerut demisia imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, consideră că, prin propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei dovedeşte încă o dată că "este doar un instrument servil al subordonării politice" şi critică faptul că Toader i-a reproşat lui Kovesi interviurile şi articolele de presă care "au deformat imaginea României", acuzându-l că îşi abandonează responsabilitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
DEȘI CAM...DA
@Sandu1201: Care e diferența ? De " prostanac " ce fu N-A AJUNS ! EA INCA E!
Postat 24 Februarie 2018, 16:26 de TDS
NUUUUUUU
@Sandu1201: NU ! Eu pusei mai multe intrebari! RASPUNDE CLAR SI TU !
Postat 24 Februarie 2018, 16:23 de TDS
Tds
Tu îl susții pe Geoană care a fost in sufrageria lui Vântu.
Postat 24 Februarie 2018, 16:02 de Sandu1201
MA DUSĂI IN DEAL LA VIE, GHIȚĂ, GHIȚĂ/SĂ VĂD BUFNITE O MIE, GHIȚĂ, GHIȚĂ! BUFNITE NU PREA "ERA", PONTA CU OCHIU-MI FĂCEA...LA LA LA, MĂI gheorghi-ȚA MĂI
@Sandu1201: Bine! Dar poți răsprinde la niște întrebări? 1. Folosești mereu cuvintele: NOI, TOȚI ! Pe ce te bazezi? 2. Ești lider pe undeva? Nu e nici o crimă! Dar spune-ne! 3. Lupta anticorupție o susțin si eu! Nu susțin persoana care a fost în sufrageria lu' Oprea, in via lu' Ghiță și prin alte locuri dubioase! Nu susțin persoana care a plagiat 4%! Nu susțin persoana care vorbește despre subalterni că " ar sta cu CURUL " pe dosare! Nu o susțin pe șefa PORTOCALEI ZDRENȚE și A LUI ONEA! Nu o susțin pe cea care îsi acoperă fratele său fostul soț! Nu susțin pe cineva căreia i se trag clopotele iar dumnealui ajunge să fie ales membru într-un juriu dubios condus de un fost digist! Nu susțin pe cineva care ajută la fabricarea de probe! NU O SUSTIN PE LASCU (nici atât nu a fost capabilă, să revină la numele de fată! ) BASCHETBALISTA!
Postat 24 Februarie 2018, 15:02 de TDS
Tds
Într-un final , toti o susținem pe Codruța.
Postat 24 Februarie 2018, 11:28 de Sandu1201
CIOCOLATĂ CU CACA O 85%
@Sandu1201: Da ! Unii chiar fac febra ! Cum e în cort nu știu ! Sunt prea fin să mă kk pe un câmp ! Am nevoie de baia meaV! Sunt și d-ăia care lasă miasme peste tot ! Că așa era la ei ! Eu, NU !
Postat 24 Februarie 2018, 09:19 de TDS
Tds
Stai in casa si urmareste ANTENELE, dar sa nu ieși din casă. Afara e altfel, dar si in cort e mai cald ca si afara.
Postat 24 Februarie 2018, 00:57 de Sandu1201
!!!!!
Nici nu am amintit episoadele : SUFRAGERIA, VIA , IA , IA, IA !
Postat 23 Februarie 2018, 13:59 de TDS
REVO LA ORADEA
@Sandu1201: Încă ceva ! Am serioase rezerve că în decembrie 1989 ai fost vreun revoluționar adevărat ! Mai degrabă am fost eu ! Pe 21 decembrie 1989 s-a dispus organizarea în întreprinderile socialiste a unor ședințe de susținere a lui Ceaușescu și PCR ! Secretara UTC pe ramura respectivă din oraș ( proaspătă soție a unui lector de la Ștefan Gheorghiu ) a fost pusă să pregătească un text . Doamna a început să scrie : „ Condamnăm cu tărie faptele huliganice de la Timișoara......” . Am observat ce scrie și am atenționat-o : fii atentă, s-ar putea ca ceea ce scrii azi să nu mai fie valabil mâine . Femeia s-a conformat și a modificat scriind : Condamnăm ceea ce s-a petrecut la Timișoara ( adică putea fi ori una, ori alta ). Din 1990 încolo a devenit soție de analist politic. D-l lector s-a orientat rapid în direcția FSN ( inițial ), apoi PD. Iar la Oradea s-a ieșit în fața Primăriei iar cine a fost mai iute de picior a intrat în clădire și a cuvântat din dreptul ferestrelor de la etaj dar a și pus LABA pe funcții ( C.B., M.B. ș.a. ). Deci Revo la Oradea la atât s-a rezumat !
Postat 23 Februarie 2018, 13:58 de TDS
KEEP CALM
@Sandu1201:NICI EU NU SUPORT CORUPȚIA ! DAR LUPTA ANTI CORUPȚIE O DUCE INSTITUȚIA ȘI NU O PERSOANĂ ! DACĂ N-AR FI DOSIT DOSARUL FRATELUI DE LA ROMGAZ ( așa a scris presa ), DACĂ NU EXISTA PORTOCALĂ SAU ONEA, DACĂ NU VORBEA VULGAR, DACĂ KOVESI ( fostul soț ) NU AR FI ȘI EL PROTEJAT, POATE V-AȘ CREDE CĂ FĂRĂ EA NU SE POATE . DAR ȘI DACĂ ACUM RĂMÂNE , ÎN 2019 TOT PLEACĂ ! CE VĂ VEȚI FACE ATUNCI ? PS: ATENȚIE LA LIMBAJ ! FORMULA TA SUNĂ A INSTIGARE LA VIOLENȚĂ ! NCP: Art. 324 Instigarea publică şi apologia infracţiunilor _ Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
Postat 23 Februarie 2018, 13:15 de TDS
Tds
Ne-am saturat de corupție. E bine să o facă ea. Pt daca o facem noi , o sa o facem mai rau ca in decembrie 1989
Postat 23 Februarie 2018, 12:23 de Sandu1201
????
@poiu: Sincer,chiar așa vezi că femeia asta ar fi întruchiparea binelui, corectitudinii, bla, bla ? De ce REGRES ? Poate vine altcineva care nu va sta cu ...pe dosare dar va supraveghea să nu existe ABUZURI gen PORTOCALĂ sau ONEA ! Vorbele lui PORTOCALĂ sunt INVENȚII ?
Postat 23 Februarie 2018, 10:24 de TDS
nu, TDS
Pentru ca asta va insemna REGRES la perioada pre '89. Ori am simtit destul greul, cei care nu eram colaboratori. Dar asta e, daca toti vreti regres, eu o sa va mai scriu din alta parte, Daca ei nu vor atata aman de bani cat iau de la mine si de la altii drept contributii la bugetul de stat, or sa le vrea altii, din tari unde sa nu ma simt intimidat de justitie, unde o sa am justitie de calitate si unde nu o sa ma dirijeze o gloata de oameni ce nu inteleg evolutia. Condoleante Romania!
Postat 23 Februarie 2018, 10:10 de poiu
PLEACA
@poiu: Și ? Să adoptăm poziția ghiocel față de cine ? Olanda ? Care a avut teritorii ? ARUBA, GUYANA OLANDEZĂ, INDIILE DE EST ? Germania ? Germania ?????? Merkel ? Să fie susținută o femeie care folosește LIMBAJ VULGAR ? Păi ea nici nu prea are RUC ! Un procuror șef care acceptă fabricarea de probe ? Care a colaborat cu SRI ? De ce trebuia să colaboreze cu SRI ? De ce interceptări ilegale ? De ce exact cel care A PUS-O acum o reneagă ? De ce " Măi Camelia Bogdan, eu te știu cine ești !" ... De ce DNA ar sta într-o singură persoană ? De ce dacă vine altcineva, gata ? De ce s-a băgat Kovesi ( el ) în autostrăzi ? De ce teza ei e plagiată....O TÂRĂ ? La Mang se urlă pentru niște articole ! La ea NU SE PUNE ! LAURA CODRUȚA LASCU TREBUIE SĂ PLECE ! De ce o vrea occidentul ? Pentru că e CEA MAI OBEDIENTĂ FIINȚĂ DIN ROMÂNIA ! SAU CEL PUȚIN LA EGALITATE CU NEA WERNER !
Postat 23 Februarie 2018, 09:16 de TDS
Salutări din Paris
Vezi că aici te incurcasi olecuță aici nu e vorba de intubari de pârâuri în care ești tu specialist acilea e vorba da alte lucruri mult mai importante , încă ai rămas cu frustrările și te-ai gândit că ai prins un moment prielnic să împrăștii cu puțin r...t .Mai e unul pa aici plin de frustrări acum ceva vreme ne recita poezii apoi fabule acum ne vorbește în germană
Postat 23 Februarie 2018, 09:03 de sss
Platona
Si totusi scrii aberatiile alea cand tu ai internet. Cauta mai tata sa vezi parerile forurilor despre raportul de universitar cel mult a lui gargamel ala. Cum poti respecta un mediocru ajuns acolo prin mijloace si diverse tertipuri implicând pupincoorismu, linsul talpilor, etc. Esti si tu vreun fost turnator securist, care iti era numele de cod, ca platona nu aveau in BH.
Postat 23 Februarie 2018, 06:09 de poiu
Respect domnule ministru Toader
Tot respectul pentru Raportul privind activitatea managerială la DNA.
Postat 23 Februarie 2018, 01:03 de platona
Unomsimplu
În '89 se striga FARA VIOLENȚĂ , si au avut dreptate, FĂRĂ VIOLENȚĂ nu se rezolva nimic.
Postat 23 Februarie 2018, 00:42 de Sandu1201
sss
la cine te referi cu mieunatul?
Postat 22 Februarie 2018, 23:11 de unomsimplu
HOȚI LA PUȘCĂRIE
Credeam că ai șters-o și tu din țară de frica lu BIG nu de alta dar nu de mult mieunai pa aicea de frica sa nu te facă care-va, acuma văd că ți-ai revenit . Lupta anticorupție trebuie continuată da nu așa pe fata mai pa ocolite așa adică cum suntem la putere și nu putem fura păi se poate e lipsa de respect nu, bine zicea Kovesi că asistăm la un festival al penalilor .Toți cei care vor demisia șefei Dna sunt fie inculpați fie condamnați fie foști pușcăriași foarte interesant nu iar Tudorel ce sa zic sa că.......t pe el de tot ....dauna totala.
Postat 22 Februarie 2018, 23:02 de sss
Sandu1201
Iar jcinesti ?Ce spui despre un om care afirma ca politia '' tre sa actioneze cu violență''.Ce mai conteaza daca cei din fata lor sunt batrani sau copiii vinovati sau nu politia tre sa actioneze cu violenta.Ciudata logica
Postat 22 Februarie 2018, 22:54 de unomsimplu
Tds
Dupa mintea ta , cred ca DRAGNEA-DRUM ar trebui la DNA.
Postat 22 Februarie 2018, 21:52 de Sandu1201
@tds
Stii ca e adio UE, nu? Ai sanse la pasaport sa treci in pannonia. Si viza in rest. Vezi UK si ce li se arata in viitor. Aici e ori UE ori....nici sa nu ne gandim. La cate am facut pana acuma pe fonduri (si lasa ciuperca cu esecul ei) gabdeste-te ca de acum vor fi pa. Iar furturile care erau pana acuma din banii de fonduri, or sa fie din buzunarul tau. Eu am dubla cetatenie, jobul imi permite relocare oriunde aproape in State sau EU. Dar tu vei ramane probabil aici. Nu o fi ea curata ca si clorinata, dar e orhidee pe langa multe balegi care o ocaresc. Johannis nu e si nu va fi de acord. UE la fel. Rusii probabil ca vor vedea asta ca pe o oportunitate sa va anexeze la mama rusie, poate puteti sa va vizitati ce a ramas din tezaur. Speram sa isi dea seama Gargamel ala ce a facut ca e de oaie rau deja. Mai rau ca unguru ce l-a făcut prost pe Luxemburghez
Postat 22 Februarie 2018, 20:46 de poiu
!!!
Laura Codruța Lascu TREBUIE REVOCATA ! Lupta anti KORUPTIONEN trebuie continuată ! KOREKT ! Nein EADS ? Dar de ce NEIN ? Are DEUTCHLAND " datorien " față de Rumanien ? IA ! De ce herr Werner acceptă "SITUATIONEN "? Cam cu asta ar trebui inceput...PS: să nu-l oripilez " pă " elev ! Nu știu o boabă " dă " germană!
Postat 22 Februarie 2018, 20:29 de TDS
Adio UE, luaram ****
Vai de natia noastra si de coorul nostru. La 100 de ani de la unire ajungem cu 300 de ani in urma. Ajungem in epoci dominate de inculti care carmesc un popor de narozi. Vorba lui Motoc "Sunt prosti, da multi!". Si cand vezi cine duce de rapa ce a mai ramas: un posesor de dinti stricati, o curca infoiata, un semi analfabet, o gasca de penali si aplaudacii lor, momiti cu o portocala. Sa ramana la o portocala, ca si inainte de 89 atata aveau pe luna. Hai la impachetat, iesim pana in strada, daca ramane la fel, plecam. Lumea e deschisa inca. Intre timp, am in gand vreo 3 minute de cuvinte colorate, toate menite sa le aducă "de bine" într-o maniera ce le implică tot arborele genealogic, sfintii, contemporanii si defunctii, mai ales mamicile lor la care se adauga parti anatomice.
Postat 22 Februarie 2018, 20:11 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON