URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2016, 18:30

Legea vaccinării: Sancţiuni aspre pentru părinţii care refuză să se informeze înainte de a lua decizia să nu-şi vaccineze copiii

Legea vaccinării: Sancţiuni aspre pentru părinţii care refuză să se informeze înainte de a lua decizia să nu-şi vaccineze copiii foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de lege a vaccinării, aflat în stadiu de avizare, prevede sancţiuni aspre pentru părinţii care nu vor să îşi vaccineze copiii. Amenzile pot ajunge până la 2500 de lei. În următoarele 10 zile proiectul va fi finalizat, după care va intra în dezbatere publică.

"Proiectul legii vaccinării se află în stadiu de avizare, prin urmare pot fi aduse în continuare modificări la acest proiect. (...) În perioada de 45 de zile cât timp proiectul va fi în dezbatere publică, se vor aştepta observaţiile tuturor persoanelor şi instituţiilor interesate. În următoarele zece zile Ministerul Sănătăţii va finaliza acest proiect, urmând apoi publicarea lui la secţiunea transparenţă decizională", a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, care citează reprezentanţii ministerului, legea are trei capitole mari, importante.

"Pe de o parte ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală atunci poţi să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face- ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare, fie că vorbim de medicul de familie, fie că comisiile judeţene de vaccinare, fie că vorbim despre Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii. Al treilea lucru pe care îl face foarte clar- stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima dată Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune da, dacă există efecte secundare, ministerul îşi asumă responsabilitatea şi de asemenea care sunt responsabilităţile părinţilor, anume de a fi informaţi, de a lua decizia. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", declarase anterior pe această temă ministrul Vlad Voiculescu.

Potrivit news.ro, proiectul Legii vaccinării prevede că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei. Sancţiunile pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare, au declarat duminică, pentru News.ro, surse din sistemul sanitar. 

Proiectul Legii vaccinării stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi. Medicul de familie va consilia părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. În urma acestor sesizări, arată sursa citată, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

În cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare pot fi amendaţi, de către Direcţia de Sănătate Publică, cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.

Proiectul prevede sancţiuni şi pentru instituţiile şi cadrele medicale care încalcă dispoziţiile legii şi dau informaţii greşite despre vaccinare, care vor fi sancţionate cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON