URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2012, 01:05

Hristos a Înviat! Mii de orădeni au mers şi au luat lumină (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hristos a Înviat! Acesta este salutul creştinesc după slujba de Înviere. Ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Paştele, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinităţii.

La fel ca în toată ţara, mii de orădeni au mers în noaptea de sâmbătă spre duminică la bisericile din oraş pentru a celebra cum se cuvine. Cu mic cu mare, ortodocşi sau catolici, oamenii au ieşit din case şi mai ales copiii păreau mai prinşi de sărbătoare, cu lumânări în mâini şi rostind rugăciuni.

Tradiţia spune că, după ce au mers la slujba de Înviere şi au luat lumină, românii sărbătoresc alături de familie, care se adună laoaltă. Una dintre cele mai populare tradiţii ale sărbătorii este alcătuirea coşului de Paşte, cu preparate specifice, dintre care nu lipsesc pasca, ouăle vopsite şi mielul.

Prin sărbătoarea Paştelui, creştinii celebrează Învierea lui Iisus Hristos, tri­um­ful asupra morţii şi speranţa izbăvirii şi vieţii veşnice. Iisus a suferit şi a murit pe cruce pentru păca­tele oamenilor, pentru a scăpa omenirea de povara păcatului primordial şi apoi a înviat din morţi arătând lumii că moartea poate fi învinsă.

Astfel, în anul 30 al erei creştine, ştiind că moartea Sa se apropie, Iisus a vrut să celebreze cina pascală împreună cu discipolii Săi. În timpul acestei cine, El le-a vorbit ucenicilor despre iminenţa morţii Sale şi vărsarea sângelui Său şi despre mântuirea pe care acest eveniment o va aduce lumii.

Din acest moment, Paştele a căpă­tat o nouă semnificaţie pentru cei care îl urmau pe Iisus. Paş­tele nu mai comemora ieşirea sau eliberarea evreilor din Egipt, ci moar­tea şi Învierea lui Iisus. Victima sacrificată nu mai era mielul, ci Însuşi Iisus Hristos, iar sângele Lui nu mai ungea stâlpii casei sau altarul templului, ci era vărsat pentru mântuirea întregii omeniri.

În conştiinţa Bisericii, Învierea Domnului nu este doar cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Această aleasă şi sfântă zi, cea dintâi a săptămânii, praznic al praznicelor, este şi sărbătoare a sărbătorilor.

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai solemnă dintre sărbătorile anului. Duminica Învierii guvernează întocmirea întregului ciclu mobil de sărbători al anului bisericesc, amintindu-ne de trecerea noastră de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pacatosi, amin!
haide fratilor la munca lasati prostime sa si jelesca zilele in bisserica, amin! omul harnic nu cauta lumina in biserica ci in munca lui, onoarea pentru care are motiv sa traiasca , nu sta intre pacatosi ca te molipsesty , la naiba! ajungi la ospiciu de nebuni si de miri de ce :)))
Postat 17 Aprilie 2012, 13:50 de biserica este pentru
da
@daisy: m-am intrebat! dar raspuns nu am gasit! cred ca il stie numai cel ce intra(SINGUR)in mormant!
Postat 17 Aprilie 2012, 13:22 de TDS
@TDS
Te vad comentand la toate subiectele, uneori cu masura, alteori mai pe-alaturi; e clar ca stai bine cu timpul liber... Si e clar ca(cel putin anul asta) nu ai luat lumina ! Oamenii nu merg la biserica nici pentru popa, nici pentru maici, nici pentru stilul arhitectonic al bisericii ! Te-ai intrebat vreodata de ce lumina coboara la Sfantul Mormant doar de Pastile ortodocsilor ?
Postat 17 Aprilie 2012, 13:07 de daisy
crestin
@TDS: am spus ca nu sunt ortodox, nu ca nu sunt crestin! am ramas pentru ca eram un grup! si daca tot veni vorba, am povestit ce am vazut!
Postat 17 Aprilie 2012, 00:15 de TDS
6
@TDS: Daca nu esti ortodox si ai ajuns "accidental" la manastire, de ce ai ramas? Pentru slujba sau pentru a avea ce povesti?
Postat 16 Aprilie 2012, 14:10 de @TDS
a fost
desi nu apartin cultului ortodox, imprejurarile au facut ca in acest an sa ajung de Inviere(pentru prima oara in viata)la Manastirea Sfintei Cruci! Prima impresie, prima dezamagire: am intrat pe teritoriul unei monstruozitati create dupa chipul si asemanarea cetatenei Mina! chilii cu termopan(!!!!!), o Biserica pe care nu stii in ce stil arhitectonic sa o incadrezi(ma rog, stilul kitch?), niste maicute lesinate care cantau intr-un stil absolut impersonal! dar cea mai tare chestie a fost cann in jurul orei 1,00(cu aproximatie)s-a facut la statie recomandarea sa stingem lumanrile pentru a le reaprinde cu lumina sosita de la....Jerusalem! Asta a fost, conditiile meteo au intarziat aparitia luminii aduse direct de la sursa de prea-fericitul flutur! adusa de o masina a Politiei(??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)lumina a ajuns si la atotstapanitoarea Mina, spre slava unui show complet: SHOW-ul INVIEREA 2012!
Postat 16 Aprilie 2012, 12:22 de TDS
poze
Măi Silard, văd că ai reuşit să faci poze numai la grecocatolici.....bănuiesc că e mai aproape de domiciliul tău şi ca un bun austroungur frustrat ţi-a fost greu să te deplasezi până în centru. Oricum n-avem nevoie de propagandă în fiţuicile voastre, proprietate austroungurească......
Postat 16 Aprilie 2012, 09:02 de bandi
Stiinta fara religie este schioapa, religia fara stiinta este OARBA. Autor: Albert Einstein
Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dreseaza oamenii cum sa gândeasca.Autor: Arthur Schopenhauer, DE CE NU MERGETI LA Atos SA SIMTITI diferenta :)))schimbati va mentalitate putin faceti un efort :))
Postat 15 Aprilie 2012, 22:04 de oarba :)))
paste fericit
adevarat a inviat domnul Hristos
Postat 15 Aprilie 2012, 11:19 de maria
Adevarat a inviat!
Adevarat a inviat!
Postat 15 Aprilie 2012, 09:48 de SAFE
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON